Pages

Monday, May 16, 2005


Kenduri Aqiqah Umar

Posted by Faridatul at 8:58 AM
Semalam kenduri Aqiqah Umar. Aku kononnye cadang nak balik dlm jam 2 ptg ke selayang..amik mak aku kejap dan terus g kuala selangor. Sebab perjalanan dr bangi ke selayang dh mengambil masa sejam manakala dr selayang ke kuala selangor mengambil masa sejam lebih.. kire total sumenye dalam 2 jam setengah la just on the road. Penat giler.


Tapi plan aku tak menjadi. Kita merancang, Allah juga merancang... Maka perancangan aku tak ditunaikan... Kawan ku yang balik sama ngan aku kire anak angkat dah dlm keluarga aku kena buat ooty... wajib. Sampai kul 4.30pm. So, nak tak nak kena la tunggu. dah siap sumenye, siap masak sket tuk kenduri tu, kemas baju dan lain2 , dalam kul 7 baru berangkat. Kirenye kiteorng leh la buat jamak sebab dari bangi ke kuala selangor kebih 90km.


Sampai kat selayang dlm kul 8.15mlm. Lepas solat isyak, baru berangkat ke kuala selangor. Aku harap sangat ayah aku drive tapi katanya dia tak leh g ari tu sebab ade kenduri kat surau. So dia g pg esok. Disebabkan aku mengantuk, jalan plak cam ular bengkak bengkok campur ngan lampu jln yang tak de, terpaksa aku bawa slow. Tu pun huyung hayang keta dibuatnye..sebab tak leh nk fokus jalan, mata dh penat. Man tak nye, seminggu ni kurang tido, ngadap komputer siang malam. Aku takut gak sebab aku bawak mak aku yang tgh tido kat seat belakang. Yang tak tahu apa2 yang akan berlaku. Dari sepatutnye sampai dalam sejam lebih terambil masa sampai nak dekat 2 jam. Bayangkan dr bangi ke kuala selangor ari tu je aku amik 3 jam just on the road. Bayangkan...Cam balik ipoh je. Balik kg pun 3 jam tu dh merangkumi rehat2 lagi..


Sampai2 sana..baru la dpt bersemuka ngan anak sedara sulung ku. Warghh..comelnye. siap ade lesung pipit lagi kat pipi kiri dia. Cam mak long dia. Comel lak cam mak ngah dia...Tinggi cam bapak dia. putih cam mak su dia. hehhehe..Umar ni tinggi. Tempat letak baby yang jenis rotan tu tak muat tuk dia. Sebab dia panjang. sebijik cam ayah dia.


Kenduri kali ni aku tak reti nk handel..apa tak nye... buat makan NASI AMBENG. Ni makanan tradisional orang jawa. Belaja la cara mkn diorang.


Belum abih kenduri, dalam kul 6 ptg aku chow dulu. Kakak aku pun kena chow gak. Sebab dia kena bertugas as a warden mlm tu. Aku kena anto dia kat sekolah dia kat jeram. Dah abih anto dia, aku pun balik bangi. Tapi singgap dulu kat umah selayang solat dan rehat2kan badan.


Dalam kul 10.30 baru sampai umah. Warghhh...penat sungguh perjalanan 2 hari ni. Tapi puas sebab dapat tgk anak sedara. Nak dekat sampai umah, bos kawan aku call minta keje kul 8.30 pagi esoknye. Biasanye kawan ku keje stat kul 10.00 pg. Hemm..dalam hati ku berbisik..nasib baik balik awal..kalu dok??? pengsan esok ni.

0 comments:

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea