Pages

Thursday, December 23, 2010

Makan2 di wongo solo

Posted by Faridatul at 11:49 PM 4 comments
Kepenatan membantu pihak pengurusan ftsm petang td menyiapkan format subjek fakulti agak memberi tekanan pada bahu dan juga mental..wakaka.. penat la jugak.. so aku dh plan ngan suami nk mkn kat luar...

beberapa hari yang lepas, dilah ngan pijah bukan main promote lagi aku mkn ayam penyet kat wongo solo.. tp hari tu aku tak dpt nk join.. so kali ni ku ajak suami makan kat sana.. Lepas solat maghrib kami ke sana.. ramai juga orang. restoren ni bersebelahan ngan steamboat antarabangsa. Restoren steamboat antarabangsa ni pun baru lagi buka. cam menarik gak mkanannya.. lain kali nk g sini plak la... heheheh

Ini makanan yang aku tempah.. set nasi ayam penyet..

Ini pula makanan yang suami aku tempah.. set nasi ayam bakar..

Selain daripada makanan td, ada side order yang kami pilih iaitu sup ekor dan sambal udang petai.. marvelous... huhuhu
Perut yang sudah kekenyangan... akhirnya ayamku dihabiskan oleh suami.. sbb lauk yang masih banyak, satu lagi nasi putih diorder untuk suami tercinta.. kenyang sungguh kami..

Saturday, December 11, 2010

Cerita yang patut ditonton... best dan penuh bermakna...

Posted by Faridatul at 11:21 AM 0 comments
Cerita ini mengisahkan muluk, shamsul dan pipit yang sama2 bersemangat membangunkan anak2 pencopet untuk menjadi orang yang berguna dan berpendidikan.Muluk mempunyai sarjana pengurusan berpegang bahawa pendidikan itu penting, maka ilmu telah diajar kepada anak2 pencopet ini termasuk la ilmu agama...

Sayangnya bapa kepada muluk dan pipit telah mendapati bahawa gaji yang mereka perolehi itu dibayar hasil wang copet menjadikan muluk dan pipit berputus asa setelah melihat bapa mereka sedih dengan anak2 mereka yang telah menyara mereka dengan wang haram.

Shamsul pula mempunyai sarjana pendidikan yang dulunya selalu melepak berjudi telah berubah menjadi orang berguna setelah bersama-sama muluk. Dapatkah muluk, pipit dan shamsul mengubah anak2 pencopet ini... saksikan.... semuanya ada 11 episod..

Episode 1

Episode 2


Episode 3

Episode 4


Episode 5


Episod seterusnya, klik pada link tersebut :
- Episode 6
- Episode 7
- Episode 8
- Episode 9
- Episode 10
- Episode 11

Friday, December 10, 2010

Aktiviti ketika MAHA 2010

Posted by Faridatul at 12:13 PM 0 comments
Tahun ni dua kali aku ke MAHA 2010. 2 tahun lepas aku tak pergi sebab ada hal yang tak dapat dielakkan. Tahun ni mulanya malas nak g tapi memandangkan dh janji ngan ateh, so bawa la dia juga. Cadangnya suh ateh bawak kawan temankan dia coz aku dan suami malas nak jalan2. Last2 bila pikir semula dah alang2 dapat parking tak jauh sangat, so kami pun jalan2 sama meronda2 di MAHA 2010 untuk kali kedua. Kali pertama pergi pada 26hb nov ketuika mula2 MAHA dibuka tetapi bukan untuk umum. G ngan suami iza sbb syarikat suami iza - nizam ada membuka booth di sini iaitu di Hall D.

Hasil dari perjalan yang memenatkan ini, aku dapat merakam 2 benda yang agak menarik. So boleh la tonton bersama untuk berkongsi pengetahuan.

Video kaedah penapisan air dari rumah ke longkah



Video penghasilan keropok udang tanpa menggoreng dan menggunakan minyak

Tuesday, December 7, 2010

Xcdent yang tidak dijangka...

Posted by Faridatul at 8:20 PM 2 comments
Isnin lepas aku g kerja seperti biasa. Selepas login seperti biasa aku akan makan dahulu di wisma unikeb. Pekena bubur nasi dengan teh tarik. Kebiasaan kalu aku malas nk kuar makan tengahari, akan ku pekena makan pagi yang berat sedikit. Dah nak habis makan, tetiba dapat call dari suamiku. Aku tak sempat nak angkat. Rupa-rupanya dah banyak kali dia call aku tapi sebab keadaan di wisma unikeb tu agak bising sket, jad tak berapa dengar telefon bimbitku berbunyi...

bila call semula kedengaran suara suamiku seperti keletihan. Katanya dia dh ada kat rumah. Aku ingat suamiku bergurau rupa-rupanya dia xcdent ketika hendak g keje. Aku segera balik kerumah. setelah beli nasi lemak sebungkus aku segera balik.

Suamiku masih sempat tersenyum setelah balutan di poliklinik ditukar dengan balutan baru...

Balutan agak ketat sedikit sehingga kaki suamiku sejuk...
Ubat-ubatan yang diperolehi..

Sampai sahaja di rumah, kelihatan seluar suami ku dipenuhi dengan darah.. Dasyatnya darah, cam teruk sesangat xcdentnya sedangkan masa nak masuk rumah td, kelihatan hanya cermin depan moto belah kanan sahaja yang pecah, yang lain dalam kondisi baik. Maka tidak la aku menyangka teruknya sedemikian rupa.

Sebelum g poliklinik, suamiku minta gantikan kapas luka dengan kapas baru. Bile buka jek kapas lama, darah bercucuran. Pada kapas lama pun memang dh penuhi ngan darah. Sampai sahaja di poliklinik, suamiku dicucuk dengan dua suntikan iaitu suntikan tahan sakit dan suntikan kancing gigi. Sepatutnya kat poliklinik ni doktor dh leh jahit luka suamiku tp doktor mengesyaki ada keretakan pada tulang lututnya sebab itu darah tidak berhenti mengalir.

Setelah mengambil surat GL di fakulti, aku segera ke hospital serdang. Rupanya ada serpihan kaca telah terbenam dalam lutut suamiku. Nasib baik buat xray sebab masa doktor kat hospital serdang cek dengan mencukil di luka tersebut, beliau kata takde pepe. Malahan suamiku juga kata tiada sakit... Maka suamiku diminta menunggu untuk berjumpa pakar tulang. Akhirnya kaca yang terbenam dalam dalam kaki suamiku dibuang dan dijahit.

Jahitan pada lutut suamiku.. Nampaknya sehingga hilang sakit baru suamiku boleh menaiki moto semula. 13hb baru jahitan boleh dibuka..

Seharian berada di dalam hospital serdang. Hari ni merupakan hari kedua, sian plak lihat suamiku terjengkit2 dan mengadu kesakitan. Bengkak di kaki dan lutut mula kelihatan. Doktor di hospital serdang bg cuti sehingga Rabu tetapi katanya kalu masih tidak hilang sakit boleh minta lagi cuti. Moga-moga sakit suamiku segera sembuh, sebab kondisi tempat kerjanya memerlukannya..

Wednesday, December 1, 2010

Bengkel joomla

Posted by Faridatul at 11:36 AM 2 comments

Sonok belaja joomla ... walaupun aku dah tahu mengunakan joomla tapi saja nak attend coz kredit jam berkursus tahun ni tak cukup 42 jam lagi. Aku kenal joomla bile mula diperkenalkan.. dulu aku pernah buat website dengan menggunakan mambo.. mambo ni kire famous sebelum joomla...setelah joomla diperkenalkan aku menggunakan pula joomla.. Maklum la tahun ni byk habiskan masa tuk setelkan semua mengenai perkahwinan ku bulan februari lepas... lepas kawen plak..macam2 plak kerenah dan dugaan.. bebanan kerja yang banyak juga menyebabkan tak sempat nak apply tuk menghadiri kursus-kursus yang ditawarkan.. Kononnya sibuk sangat la tu...

pepe pun.. kawan2 aku mas, ina, dan iza dapat pendedahan baru mengenai joomla ni.. bukan susah sangat pun sebab joomla ni tools yang dah siap cuma kena tahu cara nk guna jek berlainan la kalu kena buat coding.. huhuhuh

Disepanjang kursus yang diadakan ni selama dua hari sehingga esok, aku cuba nak siapkan website pengajaranku yang menggunakan joomla yang tak siap2 lagi setelah sesemester berlalu.. tak sempat nk siapkan... content jek tak masukkan lagi.. dari segi modul dan component yang lain2 tu memadai dah kot..cuma nk masukkan content dan nak tukar tempalet mengikut citarasaku..

Untuk download jomla versi 1.5.22 klik disini joomla 1.5.22

Monday, November 22, 2010

Kasih sayang seorang abang...

Posted by Faridatul at 3:15 PM 1 comments
Semalam baru balik dr pahang.. dalam jam 10pm ++ baru sampai rumah. Penat masih tidak hilang.. dah la malam tadi kepanasan tahap gaban..time2 camni la semangat nk masuk aircond membuak2.. huhuhu

Breakfast di alamanda

Saiful dan amir
Paginya datang opis dengan kepenatan. Bertambah sakit hati pabila aircond di opis pun takde... aduss..mengantuk plus sakit kepala jadinya. Jam 10pg kakak aku telepon minta tolong amik mak abah dr dia.. Hari ni kakak ku ada reherseal konvo jqaf-kpli di putrajaya. Tak sangka plak dia bawa mak abah dan ateh. Aku dh volunteer tuk jaga anak2 dia. Anak2 dia senang jek nk jaga. Bagi buku dan pensel pandai2 la diorng buat kerja masing2. Si abang 3 tahun. angah 2 tahun dan yang kecil setahun.. huhuhu... tapi yang paling manja si bongsu la.. dia ngan ateh, adik aku ok jek. So takde masalah kalu bawak ke opis.

Tapi memandangkan aircond tiada, dan mak ayah aku turut sama ada, esok terpaksa la aku minta cuti... hari ni pun gayanya aku kepenatan tahap gaban. Ketika aku nak ambil mak ayah aku serta anak2 yong, mereka sedang breakfast di alamanda. Disebabkan kedudukan kereta aku ngan kereta yong tak sama, trpaksa la ateh yang jadi mangsa untuk ambil pampers di kereta yong. Malangnya dia ambil pampers sahaja. Botol susu tidak diambilnya.

Asma' yang manja...
Menagis la si kecil nk susu. Kat rumah ade la air soya. Tapi disebabkan takde botol, menagis2 dia tk mahu dipujuk. Terpaksa la aku g keluar beli botol baru. Masukkan air soya dalm botol, dan bagi dia minum. Baru la senyap. huhuhu.. Tapi tak sampai setengah jam lepas tu, mak ayah dia plak balik..alahai... takpe la..botol susu tu jadi kenangan,... heheheh...

Tapi yang aku sadis sekali.. ketika si kecil menangis, yang boleh pujuk hanya la abang ngah dia. Dipujuknya adik, berbeza ngan abang sulung yang mata tak lekang ngan citer kartun..huhuhu. Di ajaknya adik tido sekali. Yang bestnya..ditepuk2 adik sampai adik diam. Tapi si abang ngah ni dh mengantok gile2.. sekali terlelap, dah adik menagis semula.. ditepuk kembali tanpa bising pun. Yang kelakarnya, tepuk2.. terlelap hingga tangan tertutup plak mata si adik..menagis adik.. yang abang mengantuk gile ditahan juga matanya.. budak umur 2 tahun pun tahu sayangkan adik.. nape la ada si ibu yang sanggup buang anak... tak paham betul...

Aku pun kembali semula ke opis dengan harapan aircond kembali pulih...waaa... masih tiada. semua pun dh menghilangkan diri entah di mana. Nak siapkan sket kerja yang ada... duk dalam ni pun cam duk dlm sauna jek... huhuhu....

Amir yang dari awalnya dh mengantuk... duk di kusyen di rumahku dengan kedudukan stabil boleh juga terjatuh ke lantai.. huhuhu

Kasih sayang seorang abang..sanggup tak tido demi adiknya yang tersayang...

Friday, November 19, 2010

Majlis anak abg dam belajo di Yaman

Posted by Faridatul at 10:15 AM 0 comments
Semalam jam 7.30pm aku keluar dari rumah terus ke Puchong. Ingatkan majlis lepas Isyak sebab Isyak masuk jam 8.05pm jek skrg. Rupanya2 nya majlis bacaan yasin dan tahlil sempena arwah makwan dan pak wan sekali diadakan selepas magrib. Majlis ni diadakan sebab anak ketiga abang dam (namanya aku dah lupa..hehehe) akan pergi ke universiti di yaman untuk belajar disana serta majlis untuk husna yang nk amik spm minggu depan. Sampai di sana aku terus ke rumah. Tengok2 orang tak de.. rumah plak sunyi. Aik..silap tarikh ke? Rupa2nya majlis diadakan di surau taman puchong utama tersebut.

Antara saudara mara yang hadir di majlis kenduri tersebut


husna (calon spm minggu depan..hehehe), aku (mak ngah) dan kholilah
Tak berapa ramai saudara mara yang datang. Agkanya masing2 balik kampung. Maklum la ramai yang bercuti dari raya korban sehingga la ke ahad nanti. Aku dan suami juga yang keje hari ni. Tapi petang ni insyaAllah akan balik ke pahang. Kalu suamiku dapat balik awal, lepas keje terus balik ke pahang. Bukan apa, sepanjang minggu ni penat gile2 rasanya. Kalu balik seperti biasa, jam 2-3 pagi baru sampai di chini. Kalu balik sabtu pagi, ahad tu cadangnya nak balik awal, aku tak suke jem2 ni. Nanti apa lak kata mertuaku.. huhuhu.. dah la semenjak raya posa aritu tak balik2 pun kampung. heheheh... Hopefully dapat la balik pahang awal sket dr biasa. at least kalu ngantuk boleh la tido kejap mana2 hentian.

kak kijan, aku dan baby

anak ke-3 k kijan... hehehe.. cute boy
p/s : semoga husna mendapat yang terbaik tuk spm ni dan juga kholilah semoga mendapat anugerah dekan lagi tuk sem ni.. semoga result sem ni lebih baik dr sem lepas seperti yang diimpikan.. aminnn

Wednesday, November 17, 2010

Raya aidil adha di kepong

Posted by Faridatul at 11:43 PM 0 comments
Alhamdulillah, tahun ni beraya di kepong di rumah mak ku. Tahun ni sebanyak 14 ekor lembu dikorbankan. Semenjak ada surau baru ni, bertambah meriah suasana korban dirasakan.

Seperti biasa adik beradik lelaki ku akan menjadi petugas untuk menyembelih dan melapah lembu-lembu ang telah dikorbankan.. tahun ni dah ada ahli baru untuk menjadi petugas korban. Jadi nak tak nak kena la juga en abangku bertugas.. heheheh...

Petangnya pula beraya di rumah kawan suami ku emon di paya jaras. Sungguh kecil dunia ni. Tak sangka isteri emon ni kawan kepada mije. Junior mije katanya.. huhuhuhu....

Ok la... Malas nak coret lebih2.. Penat pun tak habis lagi ni.. nk letak gambar dan video jek... selamat menonton..

Antara gambar-gambar di hari raya korban

Video penyembelihan seekor daripada 14 ekor lembu

Sunday, November 14, 2010

Berkelah di Sg Gabai

Posted by Faridatul at 11:20 PM 0 comments
Suami ku beriya-riya nak cari homestay untuk kami berehat. Agaknya dia pun risau isterinya asyik stress jek.. so nak cari tempat yang damai untuk hilangkan stress. Punya la cari dalam internet homestay mana yang best dan mempunyai aktiviti yang menarik tapi tak jumpa.

Aku pun cerita la ngan iza jumaat petang mengenai plan hujung minggu ni. Iza bagi cadangan gi Sungai Gabai. Dia boleh join sekali tapi dia kena minta izin dan keputusan suami dia dulu, dan begitu juga aku. Jam 7 petangnya, aku bermeseg2 ngan dia. Suami kami masing2 izinkan. Suami aku pun xcted nak gi sampai suh buat BBQ lagi. Malamnya kami ke econsave untuk beli ayam dan sosej serta barang2 bakar sebab arang yang ada mcm tak cukup.


Iza satu famili yang join sama berkelah di Sungai gabai..
Sabtunya, jam 8 pagi kami bertolak dari Bangi. Dalam 8.45 kami sampai ke destinasi. Bayaran masuk dan parking seperti biasa rm2. alhamdulillah sebab kami datang awal, jadinya dapat la parking dekat ngan sungai. Kami ambil port awal2 sungai jek sebab nak naik atas, masing-masing ada kekangan. Iza bawa arini, susah nk bawa budak kecil daki ke level atas. Lain la kalau semua bujang, sah landing kat atas.. huhuhu

Suami ku yang bakar2 ayam dan sosej serta kentang

Antara makanan yang dibakar.. nyum2..

Alhamdulillah, aktiviti berjalan lancar. Makanan pun semua habis, takde membazir. Nasi lemak iza sungguh sedap. Maklum la dia bangun jam 5.30pagi nk masak semua2 tu.. hehehe.. aku nya part siap dari malam tadi lagi, just perap ayam tu then bakar sesudah sampai di sana nanti..


makanan yang dibawa oleh iza..nyum2...

Thursday, November 11, 2010

Hipertensi???!!!

Posted by Faridatul at 10:05 AM 7 comments
Dalam 2 bulan ni asyik jumpa doktor jek. Ingatkan mengandung tapi belum ada rezeki lagi... Rupanya dua bulan lepas hormonku tak betul.. Doktor dah kata aku stress.. Masa tu aku ingat dah mengandung.. simptom2 mengandung pun dah ada tapi takde rezeki lagi skrg...

Semenjak itu, aku jadi stress... Bila stress mkn pun byk, kerap tidur dan semenjak 2 kali keguguran ni menyebabkan aku takut nk buat kerja berat sket.. dalam mind, kalu mengandung takut gugur lagi.. Berat betul ujian yang dirasakan...

semalam aku ambil inisiatif jumpa doktor.. tekanan darah aku naik sket.. dalam kategori tinggi normal.. dia minta aku rehat dan cuba hilangkan stress.. ubat yang dia bagi pun hanya lah panadol untuk aku hilangkan pening.

Tapi aku kena buat temujanji dengan beliau dalam seminggu ni.. setiap selang 2 hari kena cek.. dah mula risau aku dibuatnya.. camne nak hilangkan stress..bende yang menyebabkan aku stress tu asyik dalam kepala jek... "Ya Allah hanya padaMu ku mohon bantuan, Engkau berikanlah kekuatan padaku untuk menumpuh ujian Mu ini, Ya Allah...."

Aku pun search info pasal tekanan darah tinggi ni... Ada harapan untuk kembali normal. Cuma aku kena tukar gaya hidup... mulai hari ni nak kembali berkebun, bersenam dan lain2 aktiviti yang aku buat dulu...

(Maklumat dibawah aku peroleh dari laman web : http://cvtampang.tripod.com/id32.html)

TEKANAN DARAH TINGGI ( HIPERTENSI )

Fakta : Tinjauan Nasional & Morbiditi Malaysia (1996) - Sun, Selasa Mac 6hb
2001
- 33% orang dewasa
- 2.6 juta berumur 30 thn
- 90% boleh dikawal dgn diet, makanan tambahan, mengubah gaya hidup

Sebab :
- 85 - 90% faktor keturunan
- 40% faktor ahli keluarga terdekat
- 23% garam berlebihan

BAGAIMANA TEKANAN DARAH TINGGI DITAKRIFKAN

KATEGORI SISTOLOK/DIASTOLIK PENGESYORAN

Normal Kurang dpd. 130/85 Periksa semula dlm masa 2 thn

Normal Tinggi
130-139 / 85-89 Periksa semula dlm masa 1 thn; ubag gaya hidup

Hipertensi Peringkat 1
140-159 / 90-99 Sahkan dlm 2 bln; ubah gaya hidup

Peringkat 2
160-179 / 100-109 Penilaian Perubahan; mulakan rawatan dlm masa sebulan

Peringkat 3
180-209 / 110-119 Penilaian Perubahan; mulakan rawatan dlm masa seminggu

Peringkat 4
210 / 120 dan lebih Penilaian perubatan dan rawatan segera

GEJALA-GEJALA YG BIASA
1. Mengalami pitam
2. Penglihatan kabur
3. Berasa Teganag tanpa sebarang sebab (stress)
4. Muka menjadi kemerahan
5. Hidung berdarah secara spontan
6. Sakit Kepala waktu pagi
7. Telinga Berdegung / berdesing
8. Perasaan gundah tanpa sebarang sebab @ emosi tak stabil
9. Gayat tanpa sebab

TANDA AMARAN KRONIK

Serangan Iskemia Sementara (TIA)
* "Strok kecil" yg datang sekejap shj dan buat sementara waktu mengurangkan bekalan darah ke bahagian otak.
* Dalam masa 5 thn, 35% akan mengalami strok sebenar.
* Sebab: Gumpalan kecil ke saluran arteri - separuh tersumbat - bekalan ke otak tidak mencukupi.
* Kawal tekanan darah; 130-139 / 85-89 meningkatkan risiko strok 50%.
* Gejala; lemah badan, rasa berdenyut, kebas tangan / kaki - sebelah / kedua belah, masalah percakapan / penglihatan, kebingungan, vertigo, tidak seimbang, koodinasi kurang baik.


2 JENIS STROK ASAS

'Strok trombik' (serangan jantung ke otak)
* Saluran darah yg membekalkan darah ke otak menjadi sempit disebabkan oleh penimbunan plak berlemak (darah bergumpal di dalam saluran darah)
* Simptom; badan lemah, lumpuh, pertuturan tergangu, koma berpanjangan. 'Strok Berdarah'
* Pendarahan di otak akibat kepecahan anerisme
* (Tiub lemah - membonjol keluar - udara ditingkatkan - mengelembung - pecah)
* Simptom; darah tinggi, punca ke 3 kematian adalah strok selepas penyakit jantung dan kanser.

AMALAN DIET
1. Elakkan garam - kreatifkan dgn menukar herba / rempah ratus.
2. Jangan makan daging proses: Hot Dog, burger, bebola daging...
3. Jangan makan sayur dalam tin.
4. Elak makanan bergoreng, kuli ayam, lemak daging, makanan segera.
5. Hadkan Kafein: kopi, rokok...
6. Jauhi bahan pengawet, pewarna, perasa.
7. Awas lemak tersembunyi: santan dlm kari, nasi lemak, rot canai...

MAKANAN UNTUK DARAH TINGGI
1. Buah-buahan, sayuran, susu rendah lemak.
2. Diet kurang daging merah, ayam tiada kulit...
3. Kekacang, soya, dal dan dll...
4. Makanan tinggi kalium; kacang soya, ikan, ubi kentang, pisang
5. Kunyah daun saderi, banyakkan bawang putih/merah
6. Makanan tinggi kalsium, ikan salmon, sayur hijau berdaun (rokoli, kubis...)
7. Cara masakan rebus, kukus, pamggang, sekali kala goring.

UBAH GAYA HIDUP
* Pil perancang
* Rokok
* Alkohol
* Ketegangan (Stress)
* Amalkan Senaman

Menjaga kesihatan adalah dituntut oleh Agama. Banyak cara menjaga kesihatan tubuh badan maupun dari segi sains dan diajar oleh Al-Quran antaranya adalah spt:-

1. Bersenam @ beriadah.
2. Mengawal makanan.

Tip penjagaan kesihatan..

Tahukah anda mengamal minum secawan air teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. Isyaallah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan. (memang terbukti keberkesanan).

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-

1. Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

3. waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. dengan bersujud makan darah akan mengalir keruang berkenaan.

4. dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala

Dalam ikan mengandungi ion (-). jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yng terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzime banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzime sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

Wednesday, November 10, 2010

Rehlah sambil merehatkan minda di Bagan lalang

Posted by Faridatul at 3:41 PM 0 comments
Cuti panjang selama tiga hari sempena perayaan deepavali jumaat lepas, aku dan suami tak kemana-mana. Kalu ikutkan plan, nak ke kenduri hakim salah sorang juruteknik di ftsm dan juga kenduri kawen kak ida, kakak en ibrahim. Kedua-duanya tak dapat aku hadirkan diri. Ada dua sebab, pertamanya aku memang dari semalam asyik sakit kepala. Koyok asyik bertampal di kepala je dari semalam. Dan yang keduanya pula, modul tak siap dibaiki lagi setelah dikomen dengan pelbagai pembetulan. Kena siapkan juga sebelum isnin depan.. Bertambah tension aku dibuatnya.. mana la tak hilang sakit kepalaku.

Tengahari sabtu, suami ku ajak keluar ke bagan lalang selepas asar. Mula2 macam tak nak je keluar tapi sian la plak dah 2 hari ni kami asyik terperuk je kat rumah. Dah la semalam suamiku yang masak dan aku tolong makan je. Sian plak, aku dah menganiaya suami.. hehehe. Lagipun dah lama aku tak ke bagan lalang. Alang-alang dah keluar aku bgtau nak ke i-city di shah alam selepas ke bagan lalang tapi jauh plak katanya... maka hari tersebut kami ke bagan lalang saja.

Bergambar bersama suami tercinta...

Sampai disana kelihatan ramai nya orang. Banyak perubahan yang aku perasan. Jalan pun dah jadi satu hala. Goldcoast pun dah siap, cantik pemandangan dari jauh. Air pun tidaklah sekotor dulu. Ramai yang mandi manda macam dah kat PD plak aku tengok. Tempat parking pun dah disediakan banyak tapi agak jauh sedikit. Kedai makan pun dah bertambah banyk. So kiranya banyak la perubahan kat bagan lalang ni. Hampir setahun aku tak sini banyak perubahan dah ada tapi yang paling aku nampak perubahannya ialah dengan siapnya goldcoast tu.. kalau dulu dentam dentum bunyi kapal korek dan segala mak nenek jentera beroperasi di situ...

Pemandangan sunset..

Tak sangka plak jumpa pijah di sana.. Mengimbau kenangan lama masa ribut dengan angin yang kuat sehingga khemah ku dan kawan-kawan melayang, dompet aini terciciran dan pelbagai kenangan lain masa ribut tersebut. Dulu aku la tempat diorng ni mengadu dan mengepalai semua program, maklum la jadi ketua kumpulan anak2 dara.. hehehe.. Tp skrg tak lagi, masing2 dah hebat2 belaka. Keta pun masing2 dah ada, duit poket pun mengalahkan aku...keje pun bertaraf hebat dari aku la katakan... Dulu teringat sume benda aku belasah... Time tu tak hengat dunia.. falsafah "Semua keje pompuan boleh buat la" menjadi falsafah diri. Tapi tidak lagi sekarang. Sume keje transfer ke suami tercinta... Sekarang masa untuk "mengada-ngada" heheehhe...

Antara makanan feveret aku kalau datang ke sini..

Tuesday, November 9, 2010

KFC yang senyap sunyi

Posted by Faridatul at 10:29 AM 0 comments
Alhamdulillah dapat jua aku menaip di blogku yang sekian lama menyepi. Skarang musim peperiksaan. Tak lama lagi sem akan berehat sehingga la hujung bulan 12. Aktiviti untuk sepajang cuti ni dah plan tapi tak maklum lagi dengan iza... heheheh...

Nak cerita satu pengalaman petama buatku di tanahair sendiri.. Sepatutnya hari ahad lepas dah janji ngan pogie nak gi ambil coklat yang ku order dari langkawi, tapi tak jadi sebab terlalu banyak keje nak disiapkan. Modul yang kena dibaiki terlalu banyak. Sebenarnya aku boleh je buat coklat sendiri. Maklum la, kursus buat coklat dah pergi. Bayar mahal2 last2 bila nak makan coklat, beli juga kat luar... hehehehe.. Bukan apa, kalu sekadar nak makan sikit2 tu senang aku beli je. Kalau ada apa2 event baru la buat...tp kebiasaannya aku malas nk buat.. huhuhu....

Jadinya, mlm semalam selepas solat magrib, aku dan suami pergi la ke sentul. Alang-alang dah ke sentul, aku janji ngan junior ku untuk ambil barang2 darinya. Dia mintaku belanja KFC. So aku pun beli la. Banyak yang dia bantu kerja yang tak dapat ku lakukan pada kali ni. Suami ku pun beriya2 nak ke KFC yang dia dengar semua pekerja di situ adalah bisu dan pekak.

Sampai disana, keadaan sunyi je. Semua orang nak order takde nak bising2. Sume pelanggan hanya tunjukkan sesuatu kat atas meja dan menggunakan riaksi tangan. Aku dah panik camne nak order snack plate tanpa air... dan aku nak take away...

Tibalah giliranku... patut la semua pelanggan tak tengok atas..semua main pakai tunjuk2 jari kat atas meja.. Menu yang diatas meja restoren KFC situ berbeza dengan KFC lain. ada gambar eat here.. ada gambar take away.. dan setiap satu perincian detail dalam menu tersebut... heheheh..Dah setel order, aku dan suami hanya tersenyum tanda lega...

Bagus juga KFC sini mengambil pekerja2 dari kalangan yang cacat pendengaran dan penglihatan.. tapi tak semua bisu dan pekak.. ada 2 orang penyelia yang normal tetapi mereka ni macam dah dilatih untk berkomunikasi menggunakan isyarat tangan. Bila aku tahu ada yang boleh bercakap, segera aku ke penyelia tersebut untuk minta tambah sos dan extra plastik bungkusan... heheheh.

p/s --> dilah kata aku dah jadi hajjah ketika bermeseg dengannya sebab aku cakap aku main dam haji kat KFC tersebut.. hehehe

Monday, November 8, 2010

Entry anak sepupuku yang aku suka

Posted by Faridatul at 11:18 AM 0 comments
Linknya : http://lilylolypop.blogspot.com/2010/11/mse-kecik2-yg-comel.html

ayat2 awal entrynya :

mse kecik2 kite semua comel
bkn sbb muke
bkn sbb paras rupe
bukan sbb bdan yg tecik
bkn sbb perangai yg ngade2
tp sbb permainan2 yg kite mainkn mase kecik

(bersambung...) heheheh

Thursday, October 21, 2010

Hadiah dari sahabat

Posted by Faridatul at 2:27 PM 3 comments
Sepanjang bulan 9 dan 10 ni, pelbagai hadiah aku dapat dari kawan2 tersayang.. nak kata besday lambat lagi... nak kata naik pangkat jauh panggang dari api... tapi pepe pun thanks a lot pada kawan2 yang memberi...

Ni adalah antara dua hadiah yang dapat di snap gambarnya.. Hadiah ni dari k zura... Sekarang k zura berada di UK bersama suami dan keluarga tercinta. Pak lah nama manja suami k zura sambung PHD disana. Seminggu lepas raya k zura balik ke malaysia sekejap atas urusan pengajiannya... Ada 2 keychain, sekotak minyak wangi, dan yang paling best sekotak coklat yang pelbagai perisa... nyum2...



Ni plak souvenir yang diberi oleh wosto dari hong kong.. heheheh.. sajek pau dia dari sana. sekarang tiap2 bulan dia ulang alik ke hong kong untuk menemui isteri tercinta... Isterinya sekarang sedang melanjutkan pelajaran kat hong kong dalam bidang pergigian kalu tak silap... ada dua keychain dia bg.. so pilih antara aku dan ogy..

Ni keychain yang aku pilih.. pelik dan unik sket dari satu lagi..



Ni plak keychain yang ogy pilih (dalam keadaan terpaksa)... haahahaha... sajek nk tunjuk tag price tu.. kalu kat malaysia takde la mahal sangat tp kat tag tu tunjuk HK$59. Kalu convert dlm duit kita dlm RM30++ jugak la.. huhuhuh...

Tapi paling best sekali hadiah dari suami tercinta... heheh.. thanks abang..... :-)

Wednesday, October 20, 2010

Sudah lama tidak berblog...

Posted by Faridatul at 11:04 AM 0 comments
Assalamualaikum...

sudah lama tidak berblog. Rasanya entry yang terakhir adalah selepas raya. Itupun curi-curi masa untuk menulis. Hari ni dapat menaip sebab tengah bosan menunggu pelajarku menyelesaikan ujian programming mereka. Ada lagi sejam, dua jam diperuntukkan untuk menyiapkan 4 soalan programming C++. 1 soalan berkaitan function, 1 berkaitan array, 1 berkaitan string dan enum dan terakhir adalah berkaitan struct.

Sepanjang tidak berblog,rasanya banyak entry yang boleh dimasukkan dalam blog ni tapi insyaAllah kalu ada masa, akan dimasukkan juga. Lagipun minggu ni adalah minggu terakhir semester dan minggu depan dah mula peperiksaan akhir sem 1 untuk sesi 2010/2011.

Kesian juga pada pelajar2 sebab semester ni mereka takde cuti belajar. Biasanya akan ada gap 1 minggu untuk cuti belajar iaitu antara minggu terakhir kelas dan minggu peperiksaan. Takpe la... nama pun sebagai pelajar kan.. hehehhehe...

Tengah menunggu ni aku tetiba nak menaip sesuatu yang aku geram dari tadi lagi. Dalam kelas ni ada seorang pelajar melayu lelaki yang aku rasa programming dia lebih bagus dari pelajar lain. Markah ujian programming pertama dia dapat markah penuh. Tapi sayangnya apa dah jadi ngan dia, beberapa minggu selepas cuti raya dia langsung tak hadir ke kelas makmal. ada la sekali dua. Kalau terus pandai takpe la. Tapi yang menyakitkan aku hari ni, soalan kedua pun terkial2 lagi sedangkan masa ada lagi dalam 40 minit. Pelajar lain dah nak mula menjawab soalan empat.

Ada juga pelajar lain yang pandai tapi tetap datang ke kelas makmal seperti biasa. Bila ditanya pada pelajar lain kenapa pelajar tersebut tak hadir, mereka semua menjawab "dia dah pandai puan. Belajar kat bilik". Walaupun marah, asalkan dia pandai takpe la. Ini kalau dh soalan dua baru terkial2 nak buat.. apakah namanya itu... Geramnyyaaaa...

Aku mengharapkan kali ini dijadikan pengajaran buat dia....

Thursday, September 16, 2010

Penat beraya

Posted by Faridatul at 9:43 PM 0 comments
Raya kedua

Pagi2 lagi mak mertua aku bising. Maklum la hari ni nak ke jengka. Perjalanan ke jengka dari chini makan masa lebih kurang 2 jam. 3 buah kereta semuanya. Jam 9 pagi kami bertolak dari chini dan jam 11 lebih kami sudah sampai di rumah pak ngah suamiku di jengka 17.

Setelah selesai makan tengahari dan mengaut buah rambutan dan langsat dari belakang rumah pak ngah jengka, kami ke rumah pak ngah satu lagi di kota gelinggi. Jauh kedalam kota gelinggi ni dari jengka 17. Sampai sana dalam lebih kurang jam 4 ptg. Jam 5 lebih kami minta beransur pulang sebabnya suami adikku tak leh memandu dalam keadaan gelap. 2 kereta balik ke chini manakala aku dan suami balik ke kepong.

Sampai saja di kepong jam 10 lebih. Kononnya nk tido dulu sebelum balik perak. Tapi memandangkan melayan anak sedara ku sebab kakak ku nak balik sungkai mlm tu juga, so terpaksa tunggu mereka balik dulu. Jam 12 tengah malam baru kami berangkat pulang ke perak. Alang dengan innova barunya dah bertolak awal. Jam 4 pagi baru sampai di rumah pak teh di lasah, sungai siput.

Raya ke3

Setelah makan pagi yang disediakan oleh mak teh, kami dengan dua kereta berangkat beraya di rumah adik ayah aku, acu. Maklum la lama tak berjumpa banyak citer baru yang diperkatakan.

Kemudian, berangkat pula ke ulu kenas, kuala kangsar. Kak Pah iaitu sepupuku sebelah mak buat kenduri kawen anak sulungnya. Aku dan suami sekejap saja di situ sementara mak dan adik ku yang lain, masih lepak di situ. Aku dan suami ke bota kiri iaitu mengunjungi ke rumah bapa sedara belah mak mertua aku. Ramai berkumpul disitu. Kami lepak lama juga la disana memandangkan lama tak jumpa.

Selesai saja makan malam dan solat maghrib, barulah kami beransur ke ulu kenas. Maklumla aku ni kecoh sket ngan sepupu sepapat. Sepupu aku belah mak semua sebaya lebih kurang mak. Walaupun beza usia yang besar tapi kami tetap serasi. hehehhe... Borak punya borak tgk2 jam kul 12 mlm. Aku pun minta beransur walaupun sepupu2 ku tak bagi balik. Macam2 citer hantu saja diorang bawa kuar citer.. tapi aku tetap nak balik juga. Kalu ikutkan penat memang nak tido situ jek tapi apa kata pak teh pula nanti. Jam lebih 1 pagi baru la sampai rumah pak teh dan kelihatan semua dah tido... huhuhu

Raya ke4

Abah minta aku ke sungai petani tuk menziarahi pak long aku. Aku ikut saja. Alang tak nak g pada mulanya, tapi bila pak teh minta dia g sekali ngan pak teh, dia ikut saja.

Aku, suamiku, mak dan abah dalam satu kereta. Kami ke sungai siput dulu sebelum ke sungai petani. Sampai di sungai petani dalam jam 3 ptg. 30 minit selepas sampai disana, aku da suami minta keluar ke rumah sepupu suamiku di bertam jaya. lebih sejam juga la dari rumah pak long ku.

Jam 7 baru kami pulang dan jam 8 baru sampai di sungai petani. Sampai di sana saja kami terus minta beransur pulang. Dari sungai petani nak ke bertam jaya, jem gile coz ada excident. Ayah ku minta juga guna highway. Untuk menyedapkan perasaan ayah aku, aku tpon sepupuku yang berkerja di plus. Dia minta aku contact operator plus. Lebih dapat maklumat kat area mana jem, terus kami melalui jalan dalam dan selepas bertam jaya baru guna lebuhraya.

Jam 1 pagi baru sampai di ipoh. Aku dan suami mengambil keputusan untuk terus pulang ke kepong memandangkan aku tak berapa sihat dan suamiku tidak mendapat rehat secukupnya. Rabu dah nak kerja. Sekurang-kurangnya esok boleh rehat sepenuhnya di rumah.

Jam 4 pagi baru sampai di rumah mak aku di kepong. Sampai saja di kepong terus tido. Huhuhuhu.. masing2 lewat bangun. Setelah selesai solat subuh, masing2 sambung tido. Jam 11 lebih baru kami bersarapan. Itula cerita raya pada tahun ini. Penat tapi seronok. heheheh

Jam 12 lebih terus balik bangi dan barulah dapat rehat secukupnya... penat sungguh raya kali ni. Aku ni kalu terlalu penat boleh senang mendapat demam.. Hopefully tak teruk sangat la.. :-)

Wednesday, September 15, 2010

Beraya yang teramat meriah tahun ni...

Posted by Faridatul at 12:13 PM 0 comments
Raya tahun ini dirasakan paling meriah sekali. Tahun ni juga, aku tidak beraya bersama ibubapaku buat kali pertama. Tahun ni beraya di rumah mertua di chini pahang.

Aku balik ke pahang 2 hari sebelum raya. Raya jumaat, aku dan suami balik ke pahang rabu pagi dalam jam 11. Jam 3 ptg kami dah sampai ke chini sebab ikut jalan kampung. Kalau ikut lebuhraya sah-sah jem.

Malam raya disini teramat meriah. Berdentam dentum mercun kedengaran. Masing-masing berlumba nak pamerkan mercum masing-masing. Anak-anak saudara ku iaitu anak adik-adik iparku tidak terlepas juga bermain bunga api dengan kawalan aku dan juga suamiku. mak diorng entah kemana dah.. hehehe.. sebab yang sponsor bunga api dan mercun tu adalah suamiku.. huhuhuh... Takde la banyak. sekadar menghiburkan budak2 dan memeriahkan suasana raya sahaja.

Raya pertama, aku dan suami berserta adik ipar ke masjid yang berdekatan untuk menunaikan solat raya. Alhamdulillah, dapat juga aku menunaikan solat raya tahun ni :-)..... Maklumla semuanya pertama kali kan. Agak lain disini, selesai sahaja solat raya, diadakan tahlil. aku mulanya tak tahu dan dah menunggu suami untuk pulang. Lama jugak tunggu, last2 dalam 10 minit menunggu barulah kelihatan suamiku. Dia minta tunggu dahulu dan minta aku serta sekali tahlil yang akan diadakan.

Memandangkan hujan yang semakin lebat renyai2nya itu, hajat untuk ke kubur arwah ayah suamiku dimansuhkan. Balik dari masjid, jam sudah menunjukkan 10pg lebih. Bersalaman ngan mak mertua dan adik2 ipar yang lain. Lain la perasaan beraya di rumah mertua ni. Tapi apa2 pun, aku tetap gembira di hari yang mulia ini.

Selepas bersalaman, suami mengajak aku beraya di rumah jiran-jiran berdekatan sebelum jam 1ptg. Maklum la hari tersebut adalah hari jumaat. Jam 4 selepas suamiku sempat berehat setelah balik dari solat jumaat, kami sambung semula beraya di rumah kawan-kawan suamiku. Ramai juga yang ada disitu. Kawan-kawan suamiku kiranya macam aku juga. Semua jenis sporting. Mudah untuk aku join mereka. Seronok berkenalan mereka.

Malamnya pula beraya di rumah bapa sedara suamiku iaitu abang kepada arwah bapa suamiku. Rumahnya dekat area2 situ juga. Sebenarnya aku dah mula pening2 pada petangnya. Kalu ikutkan hati malas jek nak join tapi tak elok la plak nanti. Dah la lepas kawin, aku dan suami tak sempat nk g mengunjungi rumah saudara mara terdekat kat chini tu. Maka, aku gagahi juga. Sampai saja rumah aku terus memengsankan diri... heheheh... ini la perjalanan dan kehidupan aku beraya di rumah mertua... :-) Tahun depan tak tahu raya kat mana.. Samada di Kepong atau tetap di Chini.. hehehhe.. so tungggu saja tahun depan kalu usia dipanjangkan tuhan...

akan bersambung raya seterusnya...

Saturday, September 11, 2010

Menutup ramadhan di resident hotel

Posted by Faridatul at 11:37 AM 0 comments
Pada 28 ogos yang lalu, aku diajak suami untuk berbuka di D' Palma, shah alam. Berbuka di sana adalah untuk meraikan syarikatnya berbuka bersama client2. Bosnya mengajak aku sekali..best.. tp peliknya aku ngan suami sahaja yang dijemput untuk mewakili syarikat.

10 tiket mewakili 1 meja untuk aku dan suami berserta client syarikat suamiku bekerja

Hotel D' Palma mempunyai ciri-ciri hotel muslim. Ada surau yang agak besar dan bersih, tazkirah selepas solat dan kelengkapan surau yang begitu memuaskan.

Harga bagi sekepala rm45 sahaja berbanding makanan yang pelbagai jenis. Makanan yang sedap dan menyelerakan.

rm45 sekepala.. selamat berbuka puasa :-)

sehari sebelum balik kampung, last day berbuka di bangi, aku dan suami mengambil kesempatan untuk berbuka berdua di luar. Destinasi kali ni ke resident hotel, uniten. Harga sekepla rm55++. kiranya harga termasuk cukai adalah rm64. Agak mahal juga akau rasanya jikalau hendak dibandingkan dengan makanan yang dihidangkan. Sedap lagi di hotel D' Palma shah alam dengan makanan yang pelbagai pilihan. Tengah2 makan jumpa plak staf ukm iaitu abang hata sekeluarga.

resident hotel dari pandangan luar.

stail kat sini lain skit. makan dulu nanti ada staf resident hotel akan datang ke meja
keluarkan resit bayaran. :-)


Tahun depan plan nk berbuka ngan geng guru-2 it tuk berbuka di puri pujangga, ukm. Ina kata makanannya sedap dan pelbagai. Sekepala hanya rm30 jek. Tahun ni dh tak sempat.. so mudah2an ada rezeki dan panjang umur, tahun depan punya plan plak. :-)

Wednesday, September 1, 2010

Berbuka yang paling istimewa

Posted by Faridatul at 2:26 PM 1 comments
Semalam kononnya nak buat majlis berbuka kat rumah aku. Beberepa jemputan telah dijemput. Tapi sayangnya dari awal pagi, kepala ku sudah sakit-sakit. Jadinya en abang pun minta batalkan saja majlis berbuka yang hendak dibuat. Aku menurut kata sebab rasa cam tak larat nak masak.

Tetiba husbandku kata nak bebuka di hotel Residence. Tak la mahal sgt. RM55++ sekepala. Bila lagi nk romantik kan.. heheh.. Tapi sayangnya bila tiba disana, orang kaunter kata dh fully book sampai hari rabu. Kalau nak tempah hari khamis keatas. huhuhu.. sedeynya.

Aku dah takde idea lagi nak g berbuka dimana2 selain daripada no 29, taman tenaga iaitu di rumahku sendiri. Lagipun kepala makin sakit jadi untuk plan ke tempat lain takde. Nak ke hotel EQ, en abang kata EQ tak dapat sijil kithen halal dr jakim. Bab ni dia betul2 amik berat...

So berbuka jelah kat rumah akhirnya. Lepas sahaja solat zohor aku tertidur menahan sakit kepala. Bila bangun saja dari tidur, kedengaran suamiku tengah memasak. Mak aiii..byknya lauk yang hendak dimakan. Biasanya kami berbuka dengan ala kadar sahaja. Tapi bila en abang yang masak, semua lauk dalam peti sejuk habis dibawa keluar..huhuhu

Inilah sajian yang dimasak oleh suamiku tercinta.. hehehe
Tak cukup ngan ayam goreng, udang dalam peti pun digorengnya sekali.. huhuh

Cuba teka apa ada dalam sambal ni.. Dalam sambal ni ada sayur campur, ikan bilis, petai, daun sup, dan juga cendawan butang.. suma ada..kiranya macam2 ada!!!

Ini lauk singgang ikan aya yang semalam punya yang dipanaskan oleh suamiku, tapi yang masaknya aku ler... heheh

Akhir sekali sayur bayam tumis ikan bilis.. kalu ikutkan ideanya nak buat masak gulai santan.. tapi yang ni aku larang la sebab lauk kuah singgang dah ada.. nanti membazir

Inilah makanan yang paling sedap aku makan hasil air tangan suamiku sendiri. Semua tu dia masak tau selain singgang.. aku memang saja malas nk tolong.. tolong makan boleh la.. [sebab dia minta aku komen, kalu aku dah tolong, nanti x leh la aku nak komen .. heheheh]

Tuesday, August 31, 2010

Pertama kali ku kena gastrik

Posted by Faridatul at 7:42 AM 1 comments
Semenjak kawen ni banyak betul dugaan aku. Tapi apa saja dugaan kita kena la redha dengan ketentuanNya. Ahad lepas, bangun sahaja dari tidur, perut ku pedih2. Aku mula muntah-muntah. Tapi muntah ku bukannya muntah makanan tapi muntah air dalam perut. masam sekali.. yekkkk...

Bila keadaan terlalu teruk, suami ku suh buka puasa. Aku berkeras juga untuk berpuasa tapi dengan keadaan muntah dan angin yang terlalu banyak, makin menyucuk2 perutku, aku akur dengan permintaan suami suh buka. Lepas jek buka, aku masih muntah walaupun perut sudah diisi dengan makanan. perut dh cam tak leh terima. Sakit pedihnya tu lain macam jek.

Dalam keadaan begitu, aku dah janji nak bagi mak kain tuk dibuat langsir hari ahad itu jugak. Terpaksa la jugak ke nilai kemudian baru balik rumah mak di kepong. Sepanjang perjalanan, aku hanya mengulam asam masin sebab tekak yang terlalu mual. Aku dan suami dah panic kalu aku mengandung. Bukan taknak mengandung tapi aku masih dalam rawatan supaya kandungan tak gugur seperti sebelum2 ni.

Semalam, aku g poliklinik. Harapnya dapat berjumpa Dr fadz. Tapi semalam merupakan perjumpaan ibu2 mengandung dengan Dr Fadz jadi aku akur jelah berjumpa dengan Dr Reezal. Dr kata aku kena gastrik... waaaa... tak pernah dalam hidupku kena gastrik.

Dr kata jangan tahan puasa kalu dah terasa sakit dan pedih perut. Takut asid yang ada tu mengikis perut dan paling teruk nanti mengikir pembuluh darah. Aku tanya pendapat lain semua kata puasa cam biasa jek.. So, pepe pun aku akan puasa seperti biasa kalu dah teruk sangat barulah berbuka.. Tahun ni adalah tahun yang paling best dalam hidupku dalam mengyambut dan menjalani Ramadhan tapi ade jugak yang tak bestnya seperti ini la.... Dugaan sungguh buat diriku ini. :-(

Semoga amalanku diterima olehNya dan terus kami berada dalam keredhaanNya... Aminnnn

Friday, August 27, 2010

Pertama kali berpuasa di rumah mertua

Posted by Faridatul at 1:32 PM 2 comments
Aku ngan en abang dah plan. Dalam sebulan ni nak bahagi2kan masa di rumah family aku..then rumah family suamiku.. dan merasa juga berpuasa dan berbuka juga di rumah sendiri di hujung minggu.

Hari minggu yang pertama ramadhan, aku balik ke rumah family ku dahulu. Berbuka dan bersahur disana. Minggu lepas turn balik pahang plak. Seperti biasa setiap bulan akan diaturkan juga balik pahang. Maklum la suami ku anak sulung dalam keluarganya. Ayah plak tiada. Maka, tanggungjawabnya kira besar dalam urusan adik beradiknya.

Awal-awal lagi sebelum aku kawen, mak dah pesan. Tanggujawab suamiku ni besar sebab dia anak sulung. Maka aku kenalah pandai dalam memainkan peranan aku sebagai isteri. Alhamdulillah 3 orang adik perempuannya dah berkahwin. Sekarang masih ada 2 orang adik lelaki yang masih kecil yang dijaga oleh mak mertuaku di pahang.

Bertolak dr bangi jam 10 mlm jumaat lepas. Seperti biasa sampai di pahang lebih kurang jam 2.30pagi. Disebabkan aku keletihan, maklum la kelas hari tersebut yang penuh, balik je dari kerja prepare plak untuk berbuka, dan kemas baju2 untuk dibawa. Maka aku mengambil keputusan untuk terus bersahur dengan makan apa saja yang ada di atas meja dapur. Jam 5 pagi tu mak mertuaku dah tak gerak aku tuk bersahur memandangkan menantunya yang gile-gile kepenatan ni.. heheheh

Sabtu nya, aku dah plan ngan en abang untuk ke kuantan. Baru-baru ni kami ada menonton siaran samsul ghau2..bazaar ramadhan kalu tak silap nama siarannya. Di bazaar ni yang special ayam seekor dimasak dalam tempayan besar. Jam 4pm aku dah berdiri disitu. Hampir sejam juga la beratur. Boleh la tahan rasa ayamnya. Tapi jujurnya, biasa je la. Cuma yang aku perasan kat pahang ni, kalu yang jual ayam golek kebanyakan peniaga ni suka guna minyak petrol untuk hidupkan api. Tu yang bau petrol melekat kat ayam. Kalau aku beli di selayang lain plak. Yang kat selayang aku rasa paling sedap la pernah aku makan.

Ini la tempat ayam dipanggang menggunakan tempayan besar.

Dalam satu tempayan tu lebih kurang 7 ekor ayam dimasukkan.

Panjang sungguh barisan untuk membeli ayam tersebut. Aku ngan suami bergilir2 beratur.

Bazaar ni adalah bersebelahan ngan stadium Makmur

Ahadnya pula, mak mertuaku minta pertolongan untuk memotong satu dahan pokok rambutan. Sekarang ni musim rambutan dan durian di sana. Masa mula2 sampai aritu pun mak mertua aku dah hidangkan durian dan rambutan. Kalu ni dengan tertebangnya dahan tersebut, semua buah yang bergayut di dahan tersebut, mak mertuaku suh bawak balik untuk diberi pada mak aku... heheheh...

Tak cukup ngan itu, sedara suami ku dah siapkan separuh guni juga rambutan untuk aku bawa pulang. Ahad lepas, aku balik rumah mak ku di kepong dan bagi baki rambutan kepada mak untuk diperaik plak pada kawan-kawan mak. Jiran-jiran tetanggaku yang terdekat semua dah bagi.. itu pun masih dapat lagi separuh guni...

Penuh bonetku dangan hasil tanaman kami.. hahahaha


Nak tunjuk tempoyak sebenarnya dalam bekas nata de coco tu.. bersertakan durian yang teah dibalut dengan surat kabar dan diikat dengan plastik. Sebiji jelah.. yang dua biji tanpa balutan itu hanya gambar hiasan semata-mata.. heheh


Ini la keseronokan yang aku nantikan jadi orang kampung. Dari dulu idamkan nak kawen ngan orang kampung. Alhamdulillah termakbul tapi yang paling tak bestnya jauh plak ke pahang nun.. Nak balik raya nanti mesti jem gile... huhuhuhu. Maklum la sebelum2 ni kalu nk balik rumah mak aku relak jek... takde nak jumpa jem2 ni.. heheheh

Thursday, August 26, 2010

Kesibukan yang melanda!!

Posted by Faridatul at 11:15 AM 3 comments
Hari ni aku dikejutkan ngan ym nadia.. Dah lama tak berhubung ngan nadia.. tup..tup.. keluar satu window ym dari dia

nadia: salam
nadia: amende ni...
nadia: bila nak update
nadia: merudum tul blog jhuu

"heheheh".. itu je ayat pertama yang aku keluarkan.. Idea nak upload memang ada..banyak aktiviti2 yang menarik yang aku nak kongsi ngan member2 di luar sana tapi apakan daya kesibukan yang teramat sangat sekarang.

Nadia tetiba minta resepi biskut makmur. Bagi aku biskut makmur la paling mudah nak ingat bahannya tapi bila nak buat remeh la jugak berbanding biskut lain.

Ingat lagi dulu-dulu kalu buat biskut masa bulan puasa, aku akan naik berapi.. yelah, siang sekolah, so masak la malam lepas solat terawih. Kekadang sampai 3 pagi buat kueh.. tapi yang paling sakit hati tiap kali buat, 10 dulang yang pertama tu boleh dikatakan adik2 aku la yang menghabiskan time2 tu jugak... Masak memang banyak gila la. Satu jenis kueh tu kekadang ada yang hampir sekilo. dapat la 2-3 bekas. tapi tak sampai sebulan jek biskut habis. Maklum la adik lelaki ramai.

Aku start buat kueh masa darjah 6. Itu kiranya tanpa bantuan mak aku. Adik2 lelaki ramai, kakak yang sorang plak masuk asrama. Jadi yang jadi mangsa aku la... dah plak tu masa darjah 6 tu mak sakit, so jadi la aku hidup berdikari semuanya.. masa tu juga dapat adik perempuan kiranya yang bongsu sekarang. Ngan keadaan mak yang tak berapa sihat dan si bongsu ni plak kuat melalak, sekali melalak pucat muka jadinya.. so aku ni kiranya paksa rela la buat semua kerja2 rumah. Ayah aku plak masa tu gi kursus pencen askar. Dari 8pagi sampai 2 pagi esoknya baru balik. memang berdikari sungguh la. Start dari situ aku pun berdikari begini sampai sekarang. Mungkin sekarang kurang sket kot sebab dah ada en abang.. hehehehehe

Tapi sekarang dah jadi malas nk buat biskut raya. Dengan kekangan masa, penat bekerja, plan menziarah lagi... so sekarang ni beli je. Kalau rajin pun ada la sejenis dua buat. Kalau ikutkan plan konon nak buat biskut yang every year aku buat iaitu batang buruk sabah @ batang buruk nestum. Resepi yang sedap tu aku dapat dari snih. InsyaAllah tahun ni gak dah plan ngan dilah nk buat kek lapis.. dah lama tak buat, 3 tahun lalu rasanya...

Ni resepi biskut makmur aku dulu:

Bahan-bahannya:

tepung gandum
minyak sapi
gula castor
kacang tanah yang digoreng dan dihancurkan separuh

Tepung digaul dengan minyak sapi sehingga tepung boleh dibuat bulat2 dan tak melekit pada tangan. Bila dah sebati, amik sedikit dan dibulatkan. Leperkan atau kosongkan dibahagian tengan, masukkan kacang dan bulatkan semula atau buat la bentuk mengikut bentuk yang disuka. Kemudian, masak sehingga kekuningan. angkat dan taburkan dengan gula custor.

Senang kan!! Ok.. Selamat mencuba nadia...

p/s --> kalu dh buat, jgn lupa simpankan sebekas tuk akak ye.. :-)

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea