Pages

Thursday, December 22, 2011

Baby telah pusing kembali normal

Posted by Faridatul at 9:18 AM 1 comments
Semalam alhamdulillah jam 9 pagi berkerumun doktor dan pakar datang ke katil ku untuk melihat samada perlu atau tidak baby dalam kandunganku di pusingkan. Dua kali Dr Ash memeriksa ku jam 7pg dan 8pg sebelum pakar tiba. Kedudukan baby ketika itu masih melintang cuma Dr Ash pelik sedikit kepalanya macam bertentangan seperti yang telah discan atau diberitahu semalam.

Setelah rombongan prof dan Doktor-doktor tiba, bermula episode dimana Dr Ash dimarahi kerana setelah prof periksa kedudukan baby adalah dlm keadaan normal sedangkan sejam yang lalu baby masih kedudukan melintang. Sian melihat Dr Ash dimarahi aku memberitahu Senior Doktor bahawa td memang melintang. Dr tersebut hanya senyum dan cek perutku. Sedang Dr tersebut memegang perutku, tetiba agaknya baby menendang tangan Dr, menyebabkan Dr tersenyum padaku. Prof meminta 5 orang Dr lain memeriksa perutku, dan masing2 memberi kedudukan yang berbeza. Last2 dengan perasaan marah prof pula cek kedudukan babyku. Tersenyum Prof memberitahu bahawa dh berubah plak kedudukan baby disebabkan tangan2 Doktor yang memeriksa td. Segera Prof tanya pada ku "baby suka ting toing ke?" sambil jaringnya membuat putaran. Aku hanya mengiyakan sahaja.

Alhamdulillah berkat solat hajat dan doa serba air selusuh yang dibekalkan oleh adikku disapukan diperut, dan dengan keizinanNYA, baby kembali normal kedudukannya dan aku tidak perlu dibedah esok. Aku diberi 2 pilihan samada untuk induce atau menunggu kelahiran seperti biasa. Aku pilih untuk menunggu tetapi aku dipaksa untuk stay dalam wad untuk dipantau selama 48jam.

Jam 11, Dr Ash telah membuat VE padaku. Katanya bukaan dh buka 1cm. Seharian smlm aku langsung tidak merasa sebarang kontraksi. Aku minta pulang harini tp semua doktor tak benarkan sebab kandunganku ni masih aktif bergerak. Bila aku pk semula mcm nak ambil induce jek.. malas nk pk panjang. kang tunggu lama2 lagi nnt tetiba plak baby pusing lagi... Tapi keputusan ku hanya boleh diberitahu pada Dr Ash sebab aku dibawah jagaannya...

Selama duk disini aku la orang yang paling lama agaknya di wad ni. Dan aku dh jadi bahan kajian plak pd pelajar perubatan tahun 3 hukm ni. Dengan alasan aku paling lama dan kes ku yang menarik.. huhuhuh

Wednesday, December 21, 2011

Masuk Wad

Posted by Faridatul at 9:38 AM 0 comments
20hb aku sebenarnya ada temujanji ngan Dr di HUKM. Tidak etrlintas langsung di fikiran yang aku akan masuk wad atau baby masuk sudah dilahirkan kerna tiada langusng tanda-tanda nk bersalin. Dan satu lagi baru2 ni aku balik umah mak dan bertanya tentang kelahiran anak2 mak dan kakakku.. kalu ikutkan sejarah, mak dan kakak aku masing-masing bersalin ikut due yang telah ditetapkan. Kalau awal pun hanya 2-3 hari sebelum tarikh due tersebut. Jadi firasat aku, mesti la aku pun sama seperti mereka.

Dah la giliran jam 10pagi. Aku tiba di Hukm pada jam 9.15 dengan harapan aku dapat juga la diberi nombor awal. rupanya2 tetap sama, no giliran aku akan diberi mulai jam 9.45 seperti yang telah dicatat dalam peraturan di hukm ini.

Hari ini ramai sangat pesakit dtg berbanding 3 minggu sebelumnya ketika mula-mula aku berjumpa doktor. Jam 12.15pm baru aku dp berjumpa doktor. Dengan perasaan hiba doktor memberitahu aku bahawa baby kedudukan melintang dan aku dikehendaki masuk wad segera.

Yang peliknya, pada minggu 36 dan 37 lalu, aku dh buat cekup di poliklinik dan kedudukan baby adalah normal dan aku telah diberitahu bahawa baby telah "engage". Kalu ikut pengetahuan yang ada, kalu dh "engage" maksudnya baby dh tak gerak. Tapi camne leh berlaku gini. Patut la dalam 2-3 hari ni aku terasa sesgt getaran bergerakan yang drastik baby.... agaknya masa tu kot baby bergerak dan beralih arah.

Walaupun perut dengan penuh kelaparan, tidak selera untuk aku mkn ketika itu. Begitu juga dengan suamiku. Kami terus balik ke bangi dan setelah solat zohor dan mengambil kelengkapan ke hospital, aku terus balik ke kepong kerna nk hantar adikku dulu ke rumah mak.

Jam 4.15pm barulah kami samapi di hukm dan mendaftar untuk masuk wad.

Wednesday, November 30, 2011

Tak mau Makan nasi!!!

Posted by Faridatul at 1:00 PM 0 comments
Semalam cek kandunganku sudah seberat 2.8kg. Alamak!! kandunganku baru sahaja 35 minggu dah seberat itu.. minggu lepas hari rabu cek baru jek 2.245kg. Tak sampai seminggu berat kandunganku sudah melebihi 500g. Maklum la beberapa minggu ni asyik ada kenduri sahaja. Selera pun bukan main lagi skrg, berselera sungguh.

Ingatkan aku sahaja yang naik berat badan secara mendadak TETAPI kandunganku pun sama. Naiknya mendadak.. Kalu boleh tak mau la terlalu besar sehingga terpaksa menjalani pembedahan..

Patut la skrg ni pergerakan kandunganku skrg terasa sakit sket sbb dia pun dh besar dan mungkin pergerakannya terbatas.. heheheh.. itu andaian aku le...

Apa-apa pun plan aku dlm 3 minggu ni tak mau makan nasi. Dh bgtau pada suami tercinta sbb dia yang suka makan nasi.. aku follow jek... huhuhu... Hopefully dia mengerti akan perasaanku dan mengikuti plan yang aku aturkan ini... hehehe...

Bukan apa byk artikel yang aku baca mostly berat badan naik mendadak disebabkan pengambilan karbohidrat yang tinggi seperti nasi dan roti putih... :-(

Tuesday, November 29, 2011

Mggt test dan BP

Posted by Faridatul at 9:25 PM 0 comments
Semalam ke hospital HUKM ada appointment. Jam 7.45 dh bergerak dari rumah. Alhamdulillah semalam tak berapa jem so dalam 8.40 dah sampai di sana. Ingatkan aku orang yang terawal la datang rupanya aku merupakan orang no ke 8 sudah untuk appointment jam 9 pagi nnt.

Setelah mengambil berat badan, tekanan darah dan ujian air kencing, aku diminta ke bilik 11 untuk membuat scan sebelum berjumpa dengan doktor. Kebiasaannya tekanan darah aku normal tetapi pg tadi naik sedikit dari biasa. Bila ditanya pada nurse yang bertugas, dia kata mungkin disebabkan aku masih penat sebab baru tiba di situ kerana memandangkan bacaan bawah tekanan darah aku masih normal. Yang naik cuma bacaan atas sahaja.

Masa scan alhamdulillah apa yang dijangka oleh Dr Fadz mengsahihkan jantina kandunganku. Selalunya bila buat scan ngan Dr Fadz asyik baby menyorok jek tapi dengan scan yang lebih berteknologi di HUKM segalanya nmpk jelas.

Tapi yang sedeynya, setelah berjumpa Dr aku dinasihatkan agar membuat semula mggt test untuk membuat ujian air kencing sekali lagi jumaat ini. Kerana penambahan berat badan yang mendadak, Dr bimbang jikalau aku mempunyai kencing manis. Begitu juga setiap selang 3 hari aku diminta membuat ujian tekanan darah. Aku mohon agar mggt test dan tekanan darah dibuat di Poliklinik UKM sahaja memandangkan nk ke HUKM sedikit sukar.

Doktor membenarkan aku buat di Poliklinik UKM di bangi tetapi jikalau bacaan abnormal diminta segera ke sana. Katanya kandungan tidak boleh dibiarkan lama jikalau salah satu bacaan abnormal. Bukannya disebabkan aku mempunyai kencing manis atau darah tinggi sebelum ini tetapi sejarah keluarga yang mempunyai penyakit serangkai itu dikhuatiri aku juga mengidapnya dan disebabkan sejarah pernah gugur dua kali.

Apa-apa pun aku ikutkan saja apa nasihat doktor itu. Mudah2an aku dan kandungan ku selamat dan semoga kandunganku selamat dilahirkan dan dapat melihat dunia ciptaan Ilahi yang indah ini.. amin....

Artikel yang berkaitan berkenaan masalah yang timbut akibat penambahan berat badan yang berlebihan :-( http://www.amazingpregnancy.com/pregnancy-articles/863.html

Monday, November 21, 2011

Baby aktif bergerak di trimester ketiga

Posted by Faridatul at 10:41 AM 0 comments
Assalamualaikum..

Pagi ni terasa mengantuk sangat. Maklum la sejuk sehingga menyucuk tulang dibuatnya. Kebiasaannya jam 5 pagi aku akan terbangun sebab tendangan dari baby dalam perut tetapi hari ni disebabkan sejuk dan mengantuk yang teramat sangat aku terus terlena dibuai mimpi sehingga la sedar jam 6.30 pagi.

Minggu ni adalah minggu ke 34 kandunganku. Apa perubahan ketara yang aku perasan setelah masuk trimester ke tiga ni, baby banyak bergerak. Keaktifannya sungguh ketara. Tendangannya kekadangan menyebabkan satu badan aku turut bergerak sama. Segala kepenatan dan sakit-sakit sebelum ini yang dirasai seperti tiada langsung memberi ingatan kepadaku. Semuanya hilang. Yang ada perasaan gembira dan teruja dengan tendangan kandungan ku. Cam tak sabar jek nak tunggu kelahiran ku ini.

Walaupun perasaan takut dan resah menanti hari yang ditunggu-tunggu lebih kurang sebulan jek lagi ni, tapi aku buat2 biasa jek. Hanya padaNYA aku memohon agar semuanya selamat.

Suamiku pun turut teruja dengan keaktifan baby. Semalam kepala suamiku letak di perutku ini. Terasa seperti ditolak2 kepala suami ku. Suamiku cuba membuat eksperimen. Tangannya kula diletakkan di atas perutku. Sah la. Memang ditolak2 juga tangan suamiku dari perut. Agaknya baby kata " this is my territory" huhuhuh...

Thursday, November 17, 2011

si kucing yang degil

Posted by Faridatul at 2:36 PM 1 comments
pagi tadi selepas solat subuh, aku terlalu mengantuk. Segera aku pesan pada suamiku agar gerak kan aku dalam jam 7.30pagi. Tapi biasa la kerana terlalu mengantuk aku terbangun lagi 10 minit jam 8pg. Dah la aku ada kelas jam 9. kelas plak direct harini dari jam 9 hingga 4 ptg dan hanya ada 1 jam jek gap dari jam 1-2 untuk panjat tingkat 4, solat dan makan.

Kononnya dh janji ngan cik dilah nk makan sama jam 8.30pg. Tapi jam 8.30 pagi tu la aku baru keluar rumah. Dalam mengejar waktu itu, ada la seekor kucing yang duduk di tengah jalan. Yang pelik nya, masa aku tak lalu tadi elok jek duk tepi jalan, bila aku menghampiri area kucing tersebut terus dia berjalan di tgh jalan dan duduk di tengah-tengah jalan tersebut.

Aku segera horn dan bagi lampu tinggi pada kucing tu.. kucing tu leh tenung jek aku.. sakit hati dibuatnya. aku pun turunkan tingkat pintu dan jerit chus..chus.. tp buat dunno jek kucing tu.. geram plak dibuatnya... aku dah la pakai seat belt. malas tul nk buka. bila aku mulai kuar dari pintu pandai plak dia berlalu pergi dengan bersahaja... eee... sakit hati tul. tak pernah aku jumpa kucing yang degil sebegini.. bebel aku seorangan ke tempat kerja.. huhuhu

Tak dapat Tidur!!

Posted by Faridatul at 3:56 AM 0 comments
Jam menunjukkan pukul 4 pagi. Dari jam 2 pagi td terbangun hendak ke toilet sampai skrg tak boleh tidur. Dengan perut laparnya dan baby dalam rahimku menendang-nendang menyebabkan aku terus membuka astro dan laptop. Buka laptop sebenarnya hendak mencari artikel berkaitan sebab dan punca baby terlalu aktif. Risau juga kot-kot aku ada tersalah makan. Tapi tak pula jumpa artikel yang dicari.

Semalam aku MC. Doktor suh bykkan rehat. Nak kata terlebih tidur aku bukan spesis tidur berjam-jam. cukup time, bangun. Tapi yang pelik dari pagi sampai ke malam, tendangan kandunganku sangat menyerlah sehingga suamiku perasan dari jauh. Takde plak aku rasa ketika baby senyap seperti selalu. Macam tau2 jek ummi dan abinya ada kat rumah. So nak expose diri la tu.

Dengan harapan aku boleh tidur nyenyak sebab seharian baby aktif maka jam 11 mlm td aku sudah masuk tidur. Rupa-ruoanya jam 2 sudah dikejutkan. Biasanya jam 4.30am tanpa loceng pun aku sudah tahu masa tersebut sebab disekitar jam 4.30am aku mesti terbangun kerana ketidakselesaan baby bergerak menendang-nendang perut.

Bila berjumpa doktor kelmarin, dia tanya punca aku tak cukup rehat. Suami aku memberitahu aku tak cukup tidur. Doktor suh amik nap di siang hari. Tapi dengan kelas aku yang terlalu padat sem ni, dan lif yang selalu rosak, masa gap sejam antara 1-2pm hanya cukup untuk aku panjat tingkat 4, solat dan makan sahaja.

Rasa tak sabar menanti hari-hari yang bermakna itu. Rasa cam lama plak nk ke bulan 12 ni. :-)

Wednesday, November 9, 2011

Alhamdulillah,.. kandunganku sudah kembali normal kedudukannya..

Posted by Faridatul at 12:36 PM 2 comments
Bersyukur kepada Ilahi bayi dalam kandunganku kini sudah tidak lagi kedudukan songsang dan meniarap. Tadi masa scan di Poliklinik UKM, kedudukan kandunganku kembali normal dan mengiring.. Lupa plak nak tanya doktor mengiring ke kanan atau ke kiri.. Lagaknya cam aku jek yang suka tidur mengiring... hehehe...

Sepanjang minggu ni aku kerap mengalami kesakitan di perut.. Macam diserang angin dan perut tetiba mengeras. Tapi yang paling sakit adalah petang semalam apabila semua ahli floor di blok D ni sudah masing2 kembali ke rumah, aku masih lagi berada di opis walaupun jam menunjukkan jam 6 lebih. Sebelum balik aku ke tandas dahulu, disitu la sakit perut ku mula menyerang... agak lama juga aku di tandas sebab menahan sakit perutku yang mengeras... setelah ok aku kembali ke bilik opisku... Setelah kunci pintu bilik sahaja, perut ku mula mengeras kembali. Tapi kali ni lebih sakit dari tadi. Aku mula ingatkan ada gangguan ke apa ke.. aku mula membaca surah 3 qul dan ayat kursi... hampir 10 kali aku mengulang surah kursi tapi sket pun tak mengurangkan pada sakitku ini.. air mata mula berlinangan... aku gagahkan juga melangkah ke tangga dan setiap langkahku bersama linangan air mata...

setelah sampai di tingkah bawah, sakit berkurangan.. tapi bila smpai di kereta sahaja.. kembali menyerang.. kali ni lagi sakit dari tadi.. aku mula agak teresak2 menangis sebab tak tahu nak buat apa.. Rupa2nya ada satu kereta ni ada penghuninya.. aku dapat rasakan penghuninya menghala ke arah aku.. Rupa2nya kak goji bersama suaminya di kereta tersebut. Tapi agak kelakar iaitu sakitku tiba2 reda dan hilang setelah mendengar pertanyaan kak goji itu. " Fari sakit apa? Fari mengandung ke? ".. aku agak tersentak bila mendengar soalan k goji itu.. aku rasakan perut aku ni cam dah sarat beno tapi boleh plak soalan itu diajukan.. heheheh...

Setelah aku masuk ke kereta aku rehatkan diri dulu sebelum pulang.... dan Alhamdulillah aku kembali selamat sampai di rumah dan berjumpa suami tercinta untuk mengadu pengalamanku tadi.. :-)

Tuesday, November 8, 2011

7 Standard penyusuan

Posted by Faridatul at 1:44 PM 1 comments
1. Menyusukan bayi secara ekslusif dalam 6 bulan pertama. Bererti bayi tidak mengambil sebarang cecair atau makanan pejal. Dia hanya menerima susu ibu daripada payu dara anda.

2. Memujuk bayi menggunakan payu dara. Anda melakukannya agar bayi kekal selesa dalam memenuhi keperluan emosinya. Ini termasuklah menyusukan bayi untuk tidur.

3. Tidak menggunakan botol atau puting kosong. Jika perlu gunakan puting kosong, payu dara adalah alternatifnya.

4. Tidur dengan bayi untuk menggalakkan penyusuan di waktu malam. Kajian membuktikan bayi yang tidur dengan ibunya menyusu 3 kali lebih banyak berbanding bayi yang tidur berasingan.

5. Tidur ketika bayi tidur di waktu siang. Ambil masa untuk tidur sebentar (nap) dan pada masa itu susukan bayi. Rehat sambil menyusukan bayi adalah elemen penting dalam penyusuan susu ibu dan amat penting dalam mengekalkan ketidaksuburan di kalangan ibu yang menyusukan bayi.

6. Kerap menyusukan siang dan malam dan tidak terikat dengan jadual penyusuan. Bagi memastikan penghasilan susu kekal stabil, susukan bayi mengikut kehendaknya.

7. Elakkan apa jua amalan yang memerlukan anda berjauhan dengan bayi. Ini termasuklah penggunaan peralatan tertentu yang mengantikan peranan anda sebagai ibu. Ingatlah, apabila bayi sentiasa rapat dengan ibu, dia akan teransang untuk selalu menyusu susu ibu...

Nampaknya cuti 3 bulan bersalin jelah boleh amalkan 7 standard penyusuan ini.. :-(

Sumber diperolehi daripada Majalah PAMA keluaran Mei 2011 MUKASURAT 34.

MITOS Hamil - Dengar Boleh, Percaya JANGAN

Posted by Faridatul at 1:04 PM 0 comments
Aku kembali membelek2 majalah PAMA yang terdapat di bilikku ini.. Aku tertarik dengan artikel ini yang dikarang oleh Intan Jastina Jamaluddin di keluaran PAMA Mei 2011 di mukasurat 32.

Terdapat beberapa mitos yang telah disenaraikan dan penjelasan untuk diamati.

1. Kafein (Perlu Berwaspada)
- Teh dan kopi selamat untuk diminum selagi tidak mengambilnya lebih daripada 300mg kafein sehari. Jumlah ini bersamaan dengan 3 cawan kopi, 6 cawan teh atau 8 tin minuman kola.

2. Makanan pedas (Perlu berwaspada)
-Masih selamat untuk diambil sewaktu hamil. Namun, makanan yang terlallu pedas boleh membuatkan tidak berasa selesa terutama trimester kehamilan. Tambahan pula, ia boleh mengundang masalah pedih ulu hati.

3. Mentega kacang (Tidak sama sekali tidak boleh)
- Dipercayai memakan terlalu banyak kacang tanah ketika hamil boleh menyebabkan bayi yang bakal dilahirkan mengalami alahan terhadap kacang terutama sekali apabila ada ahli keluarga yang sememangnya menghadapi masalah alah terhadap kacang tanah.

4. Coli berdawai (Tidak sama sekali tidak boleh)
- Perubahan payu dara berlaku sepanjang masa di dalam tempoh kehamilan. Jika ada sesuatu memberi tekanan ke[ada tisu payu dara, boleh menyebabkan sakit atau terseumbat.

5. Seluar ketat (Perlu Berwaspada)
- secara umunya seluar yang ketat tidak pernah dibuktikan boleh membahayakan anda dan kandungan. Namun, ia bukanlah pilihan terbaik memandangkan ia boleh menyesakkan nafas dan mengundang rasa tidak selesa sepanjang memakainya. sama juga halnya dengan baju yang ketat.

6. aromaterapi (Perlu Berwaspada)
- sesetengah minyak pati berguna sewaktu hamil. Namun ada juga yang boleh memudaratan kehamilan. Jadi jangan gunakan sebarang jenis minyak uruta atau produk mandian yang mengandungi minyak pati tanpa mendapat pandangan doktor terlebih dahulu.

7. Cat (Perlu Berwaspada)
- Pastikan tugas mengecat tidak anda lakukan. kandungan cat boleh membahayakan bayi jika anda terlalu kerap terdedah kepadanya.

8. Jakuzi (Tidak sama sekali tidak boleh)
-tidak digalakkan sama seperti mandian air panas dan sauna. Hal ini kerana anda dan bayi akan berasa panas. Pastikan air yang digunakan untuk mandian tidak melebihi suhu badan.

9. Menaiki kapal terbang (Perlu Berwaspada)
- untuk 8 bulan pertama, adalah selamat untuk menggunakan perkhidmatan tersebut.

10. Seks (Pastinya Boleh)
- jika kehamilan anda normal, seks ketika hamil adalah selamat. Walaubagaimanapun, bagi yang menghadapi komplikasi kehamilan seperti pendarahan, gugur lebih daripada sekali atau uri bawah, adalah sebaiknya dielakkkan sehinggalah doktor mengesahkan anda selamat melakukannya.

11. Senaman (pastinya boleh)
- kekal aktif sepanjang kehamilan adan baik untuk anda dan bayi. Walaubagaimanapun perlu berhati-hati ketika bersenam. Elakkan senaman berisiko tinggi yang melibatkan bahagian otot abdomen. Dinasihatkan berhenti daripada meneruskan senaman setiap kali terasa penat atau terlalu panas.

12. Ubat Asma (Pastinya Boleh)
- adalah penting untuk mengawal asma ketika hamil. Bayi boleh bermasalah jika bekalan oksigen tidak cukup.

13. paracetamol (Perlu Berwaspada)
- ubat ini selamat untuk diambil tetapi lebih baik jika anda hanya mengambilnya di saat yang benar-benar memerlukannya.

14. produk pencuci (Perlu Berwaspada)
- selagi anda tidak melakukan kerja-kerja pembersihan di ruang terkepung di mana anda berisiko untuk menghidu wap. Dinasihatkan agar anda memakai sarung tangan sepanjang melakukan kerja-kerja mencuci rumah.

15. Ketuhar gelombang mikro (Perlu Berwaspada)
- memanaskan makanan di dalam ketuhar tidak mendedahkan ibu dengan apa-apa jenis radiasi. Jarang sekali kebocoran radiasi berlaku melainkan ketuhar gelombang mikro rekaan alama ataupun sudah rosak.

Saturday, October 15, 2011

Termenung keseorangan..

Posted by Faridatul at 9:50 PM 0 comments
Sian aku tengok asma'. Macam dia menjauhkan diri jek. Mula2 jumpa aku di rumah mak di kepong langsung tak nak bersalaman denganku.. Hanya memerhati dari jauh sahaja. Mak kata dari semalam dia tak makan.

Rupa-rupanya anak-anak yong tidak berjumpa lagi baby baru. Patut la bila bertanya pada saiful baby sape nama dia pun jawab "asma".. so maknanya dia tak tahu kehadiran baby tu lagi. Bila ditanya mana ibu.. jawabnya " ibu di klinik sbb sakit".. huhuhu..

Asma memang nmpk membawa diri. Amir pun sampai tido menangis2 tp masih tido sebenarnya.. rindu kat ibu la tu.. Yelah dari yong mula masuk wad sampai la hari ni, mereka tak jumpa ibu mereka. Baby kena kunning. So kena tahan di hospital.

Bila tgk asma, abah mula menceritakan dulu aku pun lebih kurang sama la gtu. Masa mak melahirkan alang saja, aku mula membawa diri menyorok di belakang pintu.. huhuhu.. ntah la tak ingat pun masa kecil2 tu. yelah beza aku ngan alang hanyala setahun saja.. Takut kasih sayang dirampas kot.. hahahaha

so makna disini, budak walaupun umur tak cukup setahun pun ade perasaan mereka yang perlu dijaga dan diberi perhatian. Jikalau tidak ia akan membawa perwatakan yang negatif bila besar nanti..

Friday, October 14, 2011

Songsang dan meniarap...

Posted by Faridatul at 5:04 PM 2 comments
Assalamualaikum...

Rabu lepas aku buat pregnancy checkup bulanan. Minggu depan genap 7 bulan. Kalu diikutkan aku mahu sahaja postpone ke hari ini iaitu jumaat sebab ada kelas rabu tersebut. Sebulan lepas masa buat temujanji takde kelas pada waktu tersebut.

Setelah setengah jam berada di dalam kelas, setelah aku pastikan semua pelajar hadir, setelah semua pelajar sudah boleh untuk membuat tugasan makmal pengaturcaraan C, aku pun melangkah pergi bersama suami ke poliklinik. Aku terpaksa juga meninggalkan pelajar menyiapkan tugasan memandangkan keadaan bayi yang agak mencemaskan aku dalam 3-4 hari ni. Pergerakannya aku tak rasa langsung. Lagipun batuk dan selsema yang teruk juga mencemaskan aku jikalau ia sedikit sebanyak menjejaskan kesihatan kandunganku ini.

Setelah tunggu hampir 45 min, aku telah mendapat giliranku. Kiranya tidak la lama seperti sebelumnya. Alhamdulillah setelah scan, doktor kata bayi dalam keadaan sihat cumanya kedudukan bayi yang songsang dan meniarap. Imej yang kelihatan pada skrin scan adalah bulatan kepala bayi. Doktor kata, cam sardin jek kedudukannya dalam perut sebab kedudukannya yang meniarap itu. Scan bulan lepas pun kedudukan bayi adalah songsang tapi tidak la meniarap. Orang kata banyakkan bercakap ngan bayi. Aku dah pun buat perkara tersebut tapi masih songsang juga. Tapi ada ayat doktor yang menyedapkan hatiku yang gelora ini." Bayi masih lagi boleh bergerak dan berputar dalam perutku ini. Kalu lapan bulan ke atas tu yang cemas. "

Bulan depan doktor kata akan refer aku ke hospital. Aku memilih hospital serdang memandangkan kedudukannya yang agak hampir dengan lokasi rumah. Doktor terpaksa menghantar aku ke sana kerna takut akan kandunganku menghadapi masalah apabila memasuki 8 bulan keatas kerna sebelum ni aku sudah mempunyai sejarah telah gugur 2 kali tahun lepas.

Semalam mak call aku tanya keadaanku dan memberitahu bahawa kakak ku telah selamat melahirkan bayi perempuan. Setelah mak tahu kedudukan bayi yang songsang dan meniarap tu, mak punya la bising. Mak suh mencari bidan membetulkan kedudukan bayi. Masih adakah bidan yang pandai dalam membetulkan kedudukan bayi ni??... mmmm... aku mengharapkan agar bersalin nnt tidak la melalui penbedahan.. Kena cari ikhtiar juga agar kedudukan bayi kembali normal..

Thursday, October 6, 2011

bercuti di rumah..

Posted by Faridatul at 3:59 PM 0 comments
Harini aku cuti. Dapat mc dua hari iaitu harini dan esok. Memandangkan kaki ku ni memang sakit yang amat sangat untuk berjalan dan berdiri. Semenjak kelas bermula pada sesi ni, kelas yang agak byk pada hari2 tertentu menyebabkan aku sering kali kejang kaki di waktu malam.

Seminggu ni dalam semalam lebih sekali aku kena serang kejang kaki. Mungkin sebab aku tak minum susu dan asyik tertinggal jek makan kalsium. Doktor pun kata mungkin juga disebabkan aku kerap berdiri.

Semalam lagi dh aku rasa sengal2 nk berjalan. Tapi apakan daya, kelas jam 8 pagi tak sempat nk batalkan pun.. sian pula pada pelajar. Jam 4 petang setelah kelas habis, kononnya nk balik rumah terus aku terus diserang kekejangan kaki dalam kereta. Ini pertama kali aku diserang kaki di waktu siang. bergelut juga la dalam 5min untuk menghilangkan kejang kaki tersebut.

Setelah jumpa doktor Fadz, katanya tiada ubat yang boleh diberi kecuali krim panas untuk redakan otot kakiku yang dah mengeras dan cuti 2 hari untuk berehat. Sepatutnya hari ni ada kelas dari jam 9 pagi hingga petang. Ada 1 jam je rehat.. so ok gak la dpt cuti,, kalu tak, ada yang mengamuk dalam kelas.

Sian gak pelajar kelas petang smlm.. aku agak moody sebab menahan sakit kaki ketika berdiri dan berjalan... semoga kaki ku cepat sembuh.

Walaupun nama jek dapat cuti.. tapi aku kena siapkan paper yang hendak dihantar ke kongress sebelum 15hb.. ada 3 paper yang belum siap.. rasa nak pengsan pun ada... huhuhu....

Wednesday, October 5, 2011

Berangkat ke Jepun

Posted by Faridatul at 11:38 AM 2 comments
Assalamualaikum,

Malam tadi balik lewat dari Klia. Menghantar pijah berangkat ke sankai Jepun untuk melanjutkan Phd nya.. Jam 10.20pm aku dan lain-lain telah balik sementara pijah akan masuk ke dalam lapangan terbang jam 11mlm. Mata ku sudah tidak dapat bertahan lagi. Maklum la semalam aku ada kelas jam 9 pagi hingga 6.30 petang. hanya ada 1 jam sahaja masa tuk rehat.

Sedikit gambar sebagai kenang-kenangan....






Tuesday, October 4, 2011

Nasi lemak!!! nyum2

Posted by Faridatul at 3:48 PM 0 comments
Rajin tak aku hari ni..heheh.. atas permintaan suamiku dan beriya2 dia nk suh aku buat nasi lemak so nak tak nk buat la juga..

Jam 6.30pagi setelah solat, aku da suami mula masak. Periuk nasi elektrik beso terpaksa diturunkan untuk memasak nasi 5 put (tp put umah aku kecik jek). Kononnya dh alang-alang masak nk bg le kawan2 mkn sekali.

aku bawak 7 bungkus manakala suamiku bawak 2 bungkus.. sementara ada 5 ketul jagung rebus baki yang tak masak dari semalam dibawa ke opis aku dan suami. Jagung ni dibeli di skincan. Beso dan manis juga isinya..

Nasi lemak ni special sket. berbungkus dengan daun pisang hasil tanaman depan rumah. daun pandan dan serai juga diperolehi dari hasil tanaman kami.

selain sambal ikan bilis, ada juga sambal kerang petai..nyum2... kerang dibeli di kuala selangor. segar sungguh kerangnya dan harganya rm2 jek sekilo...

dan tak sangka hari ni adalah tarikh sempena majlis tunang kami dua tahun dulu.... :-)

ini la nasi lemak tanpa sambal kerang petai.. takut ada yang tak makan so diasingkan.. hehehe

Wednesday, September 21, 2011

Tip dan petua mudah Bersalin

Posted by Faridatul at 11:24 AM 2 comments
1. Makan Telur Ayam
Supaya mudah bersalin kelak, ibu-ibu hamil disarankan agar makan sebiji telur ayam kampung mentah setaip pagi seminggu sebelum tiba saatnya untuk melahirkan. InsyaAllah proses kelahiran menjadi mudah.

2. Makan Kurma
Sebaik sahaja disahkan hamil, ibu-ibu digalakkan memakan kurma setiap hari sepanjang tempoh kehamilan dan selepas bersalin. Selain membantu proses bersalin, kurma berperanan memberi tenagha dan mengecutkan rahim.

3. Minum Air Kelapa
Sebaik sahaja usia kandungan masuk tujuh bulan, banyakkan minum air kelapa agar bayi mudah dilahirkan.

4. Minyak Kelapa
Untuk memudahkan proses bersalin, minum satu sudu minyak kelapa setiap hari bermula selepas kandungan berusia sembilan bulan. InsyaALLAH BERKESAN.

5. Lendir Bendi
Semasa hamil, ibu-ibu dicadangkan agar makan kacang bendi. Pastikan kacang bendi direbus terlebih dahulu. Dipercayai lendir pada bendi memudahkan bayi keluar.

Sumber diperolehi daripada majalah PaMa keluaran oktober 2011.

Wednesday, September 7, 2011

Selamat hari raya

Posted by Faridatul at 4:06 PM 0 comments
Semoga tidak terlambat untuk mengucapkan selamat hari raya dan maaf zahir batin. Jika ada salah dan silap secara disengajakan atau tidak disengajakan harapnya dapatlah dimaafkan.

Raya tahun ni seperti biasa balik ke Pahang. Raya ke 3 baru balik selayang. Ingatkan dapat balik ke kampung perak nmpaknya terbantut sebab bondaku tak berapa sihat. Gara-gara nak ganti langsir bonda terjatuh dari kerusi dan pinggangnya kesakitan... akhirnya balik kampung terpaksa dibatalkan dan insyaAllah akan balik minggu ni.

So kengkawan semua, tunggu den nak raya sama ye minggu hadapan. Ada cuti 3 hari iaitu jumaat sampai ahad sempena menyambut hari malaysia yang jatuh pada 16 sept bersamaan hari jumaat. So apa lagi, kita ronggeng raya minggu tersebut ye.. minggu ni jangan kemana2 lagi... nnt kita raya sama2 minggu depan.. heheheh...

Thursday, August 4, 2011

Selamat berpuasa

Posted by Faridatul at 10:56 AM 0 comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tiba sudah bulan ramadhan untuk tahun ni.. Umur yang semakin meningkat ni, sepatutnya ibadah pun makin meningkat. Seminggu lepas aku langsung tak boleh makan nasi. Kalu makan nasi jek, pasti muntah lepas tu. Tak sempat nak makan ubat tahan muntah.

Hari ni hari keempat berpuasa. Sedeynya tidak ada sehari pun yang aku mampu bertahan puasa sehingga petang.. yang mampu antara jam 11 dan 12 tengahari sahaja. Walaupun doktor syorkan agar aku tak puasa dalam seminggu ni kerana badan pun nampak dah kekurangan air, aku gagahi juga untuk puasa mana yang mampu.

Dua hari telah diberi MC. Aku hanya rehat sahaja dirumah. Walaupun tidak boleh puasa, seleraku tetap takde. digagahi juga untuk menyuap bubur ke dalam mulut. Alhamdulillah selain nasi, masih boleh bertahan dari muntah.

Seorang kenalan ku iaitu k ani memberitahu, bahaya jika aku tak makan. Tips yang diberikan makan apa yang kita suka. "G la beli kek secret resepi ke, westtern food ke..janji makan. Nanti boleh memudaratkan badan", katanya. Tapi masalahnya skrg, semua makanan kesukaan aku macam takde selera jek tgk. Tekak dan mulutku rasa pahit dan tawar. Ala..macam orang baru nak baik dari demam panas. Lebih kurang la rasanya.

Tetapi smlm aku order pizza kerana tidak boleh keluar membeli makanan. Suami ku ada majlis berbuka puasa bersama rakan-rakan di syarikatnya bekerja. Walaupun diri ini dijemput untuk turut serta, tapi tak mampu untuk kesana. Lagipun pasti diorng akan order nasi. Karang muntah kat situ, aku juga yang akan memalukan suami nanti... so baik tak yah g.

Pizza yang dibeli hanya mampu makan sekeping dua sahaja. itu pun main sumbat jek ke mulut. Maka pizza yang tak habis tu dijadikan sahur aku dan suami. Alhamdulillah, sebelum ni bersahur ngan nasi asyik muntah jek, tapi tadi lepas bersahur ngan pizza tak de plak muntah. so lepas ni, kena cari makanan selain nasi tapi yang boleh tahan dari lapar. Sebab kalu lapar nanti, sakit kepala dan muntah angin plak dibuatnya....

Hari ni dah jam 11.33am. Tanda2 nak muntah tiada. Harapnya dapat kekal sehingga ptg.

Wednesday, June 29, 2011

Nvivo8 di Nilai

Posted by Faridatul at 9:12 PM 2 comments


Alhamdulillah telah selamat dua hari aku dan peserta yang lain berkursus dua hari di Nilai Spring Resort Hotel untuk mempelajari perisian Nvivo8 yang diajar oleh Dr Salleh. Dua hari yang diajar sedikit sebanyak dapat membantu dalam penyelidikanku nanti.

Perisian Nvivo8 agak mudah dipelajari dan agak mudah digunakan berbanding perisian lain. Keputusan untuk mendapat kan hasil keputusan dari data kulitatif seperti interview mudah untuk diklasifikasikan atau dikategorikan.

Walaupun aku merasakan Dr Salleh mengajar agak slow tp masih ramai yang agak terkial-kial menggunakan perisian tersebut. Ini mungkin disebabkan aku memang sudah biasa menggunakan komputer dan tahu akan hirarki bagi sesuatu data berbanding yang lain bukan datang dari fakulti IT.

Bercerita pula hotel nilai springs resort pula, hotelnya agak selesa. Makanan yang disediakan agak menyelerakan dan banyak pilihan. Hari pertama disebabkan kami keluar agak lambat untuk lunch dan ramai yang telah lunch b4 kami, so byk makanan dah habis. Agak mendukacitakan.

Tetapi hari kedua ni sungguh selesa sekali sebab aku merasakan hanya kami dari ukm sahaja yang berada di dalam cafe tersebut. Ni disebabkan hari ni merupakan hari cuti bagi N9 sempena menyambut isra' mikraj. So apa lagi, byk la mknan yang dimakan.

Tadi aku byk makan salad dan sup aje. Dua kali ulang makan salad dan sup sebab nasi yang disediakan bukan la tidak sedap tetapi tekak ku tak leh terima. Lauk2 hari ni plak bertemakan kambing. macam-macam masakan yang disediakan menggunakan daging kambing. Kalau la aku sihat, sudah pasti ku balun kambing-kambing tersebut.. hehehe

Esok pula akan sambung kursus spss. Otak ni cam nk jem jek. Mudah2 an malam ni dapat merehatkan otak dan dapat menerima ilmu baru esok.

Dr Salleh tgh memberi bengkel tentang nvivo

Antara peserta yang hadir.. tak ramai pun dalam 25 shj berbanding kursus nvivo yang lepas..

Kawan-kawan guru IT yang sama join kursus nvivo

Laptopku dengan perisian nvivo dibuka beserta spek mata ku.. hehe

Monday, June 27, 2011

Terung goreng tepung

Posted by Faridatul at 9:23 PM 0 comments
Ini pertama kali aku buat terung goreng tepung. Suamiku telah beli 3 biji terung dua minggu lalu untuk bakar di morib minggu lepas. Disebabkan makanan yang banyak di morib jadi tak jadi bakar terungnya.

Hari berganti hari, terung masih tidak dimasak2 sehingga la kami balik kampung sabtu lepas. Petangnya mak buat kudapan cucur durian baki dari pagi tadi. Disebabkan sedikit cucurnya, dan adik aku baharin baru balik dari kerja ingin kudapan ptg jadi aku pun terpk idea kawan seopisku tentang terung goreng tepung. Apa lagi terus aku goreng. Leh tahan juga rasanya. Angkat sekali dan hidang terus habis. Tak sempat nk tunggu terung seterusnya masak.

3 biji terung tak cukup ditambahkan lagi dengan tempe goreng. aku potong nipis2 dan makan ngan kicap cili. Nyum2....


Sunday, June 26, 2011

Makan-makan lagi di rumahku

Posted by Faridatul at 11:42 PM 4 comments
Disebabkan tdak puas makan ikan di bagan lalang jumaat lepas, aku pun cadang nk masak ikan siakap 3 rasa sendiri. Plan sebenar nak ajak ramai tetapi memandangkan rumah yang agak berselerak aku hanya jemput dilah dan pijah sahaja.

Makna taknya, tiap2 malam sekarang ni aku lepas magrib jek dh masuk tido. Then sabtu balik rumah mak dan pagi tadi ada bengkel Pra LI.

Aku hanya mengarahkan pijah dan dilah untuk sediakan bahan2 masakan. Aku hanya mencampakkan bahan2 yang telah disediakan ke dalam kuali.



Udang dan sotong goreng tepung

Ikan siakap (econsave) masak 3 rasa

Ikan siakap (econsave)masak stim

Sayur campur goreng
Mangga sebagai pencuci mulut

Bengkel Pra- LI

Posted by Faridatul at 5:49 PM 0 comments
Aku dijemput untuk menjadi tenaga pengajar Kursus Permodelan Bisnes untuk para pelajar yang akan menghadapi Latihan industri pada bulan september nanti.

Sepatutnya bengkel bermula jam 8.30 sehingga 10.30 pagi untuk seisi ssdam tapi maklum la hari ahad ramai pelajar yang datang lewat gara-gara bangun lebat. Dalam jam 9.15pg baru mereka datang. Walau bagaimanapun bengkel ssdam harus dihentikan dalam jam 10.30pagi kerna jam 11pg akan bermula pula bengkel untuk asp.net yang akan diberikan oleh IBM.

Walau bagaimana pun aku telah menghabiskan bengkel pada jam 10.45pg gara-gara mereka sudah lupa untuk untuk membuat rajah kontek, DFD, dan ERD.

Aku dapat pelajar kumpulan jabatan TK. Dalam ramai2 pelajar TK, hanya ni sahaja yang wujud dalam kelas tu.. hanya 3 kumpulan sahaja dan kesemuanya pelajar cina.. Mana pelajar melayu?? entah la...

Kump yang dapat menghasilkan rajah kontek dengan cepat berbanding kump lain.

Kump 2

Kump 3

Friday, June 24, 2011

Makan lagi di bagan lalang

Posted by Faridatul at 11:35 PM 0 comments
Sotong goreng tepung

Ikan siakap 3 rasa

Sup sayur

Pepahat masak cili api

kerang bakar
habis depa makan makanan tadi


Kepala ikan feveret cik Dilah

Cik dilah dah tak tahan menatap makanan.. tak sabar2 nk makan la tu


Monday, June 20, 2011

Mandi manda di PD

Posted by Faridatul at 5:47 PM 0 comments
Di pagi ahadnya, mak aku beriya2 dh tanya nk mandi kat PD. Nampak gayanya kena checkout awal la then g PD. Jam 6.45 setelah solat subuh, apa lagi, aku dan mak pun segera menyiapkan makan pagi. Kalu lamabt siap nnt lambat pula nk geraknya.

Nasi semalam masih berbaki separuh periuk. Pe lagi aku pun masak ajelah nasi goreng. Telur ayam telah siap2 dibawak dari rumah, ku goreng telur mata kerbau. sosej yang berbaki lagi sepaket pun turut dihabiskan juga. Yang tak habis ikan dan juga ayam.

Setelah semua habis makan, aku segera menyiapkan pakaian2 ku, manakala ateh mengemas ruang tamu yang berselerak dan mak pula membasuh periuk2 yang digunakan. Yang lain2 taknak mandi terutamanya mak ku..katanya nk mandi nnt kat PD. hehehe.. beriya sungguh nk mandi pantai.

Jam 9.45 kami bertolak setelah selesai mengambil pemandangan di situ dan telah selamat tiba lebih kurang jam 10.30 dengan melalui area sepang dahulu. Sampai -sampai disana apa lagi.. mak terus ke pantai menikmati pasir pantai. Kata abah, hampir 27 tahun mak dan abah tak menjejaki kaki ke pantai.. aduhai sedey plak dgr. Aku dr lepas tamat belajar boleh dikatakan tiap2 bulan ke PD. huhuhu. Rasa bersalah plak dlm hati ni tapi seb baik dh dibawakan juga. Patut la mak aku beriya2 dari rumah hari sabtu tu suh adik ku bawak baju nk mandi pantai sedangkan takde plan nk g PD sebenarnya dan keadaan di pantai morib pun dh aku maklum tak sesuai tuk mandi..

Suamiku, fadzli, ila dan ateh meneruskan aktiviti seronok mereka dengan menaiki banana bot. jeles tul aku. Mak cam teringin tapi bile suh join sama, ini pula ayat yang keluar dari mulut mak ku " kalu terjadi apa2 kat mak kat tgh laut tu, tak pasal2 plak mak glamour nnt"... huhuhuh.. best tul ayat mak aku ni.. sabo jelah.

Abah hanya menikmati pemandangan dari atas sahaj sebab tak larat nk berjalan-jalan. Tapi aku sebenarnya seronok dapat membuat aktiviti seperti ni. Kalu ada semua adik beradikku join sama bersama anak buah tujuh orang lagi syok...






BBQ di rumah persekutuan Pantai Morib

Posted by Faridatul at 5:25 PM 0 comments
Tahun lalu aku telah book rumah persekutuan di Pantai Morib untuk sabtu lepas (18 jun 2011). Harganya murah sahaja iaitu rm50 untuk bilik berkembar. Rumahnya agak selesa. Terdapat 2 bilik yang mana setiap bilik mempunyai toilet nya yang sendiri.

Dirumah itu juga terdapat ruang tamu yang cukup selesa yang mempunya sofa, TV dengan chanel asas astro, dan juga meja makan.

Dapurnya juga hampir cukup lengkap. Aku sebenarnya tahu daripada pembacaan blog orang lain mengatakan peralatan memasak cukup lengkap tetapi tidak pula mendapat detail apakah yang ada dan apakah yang tiada. Jadi aku membawa semua peralatan memasak iaitu periuk, kuali, sudip, cerek, rice cooker dll.. Tetapi rupanya benar la apa yang aku baca dr blog2 tersebut. Memang cukup Lengkap. Set pinggan mangkuk, sudu, garpu, cawan gelas, juga air semua disediakan. Periuk memasak, kuali, sudip, senduk juga disediakan. Tak lupa juga untuk potong memotong, pisau dan tempat memotong pun ada. Yang lagi best, rice cooker, cerek elektrik, dapur yang lengkap dengan gas, dan peti ais. Cukup lengkap semuanya.. cuma kuali tu agak kecil sedikit. Nasib baik bawak yang besar leh aku buat nasi goreng di pagi ahad. Tapi kalu tak bawa pun tak mengapa sbb periuk ada 2 jenis iaitu satu yang sedang dan satu lagi yang besar...

Sampai disana jam 7 ptg sebab suami ku ada kerja di pejabatnya. Jam 4 baru sampai dirumah. Nak mengemas2 barang jam 5 lebih baru kami berangkat dengan dua buah kereta iaitu keretaku sendiri dan kereta bapaku yang dipandu oleh fadzli.

Jam 8 kami pun memulakan BBQ. Ada ayam, udang, sotong, ikan, sosej dan kambing. semua telah diperap terlebih dahulu kecuali udang dan sosej. Daging kambing tu telah diperap oleh orang Jaya jusco..hehehe

Memandangkan yong sekeluarga tak dapat hadir, maka ikan tidak lah kami bakar memandangkan takut membazir pula nnt. Ayam pun yang mempunyai dua bekas hanya dibakar satu bekas sahaja. Yang selebihnya simpan dalam freezer peti sejuk.

Aku tak banyak membantu suamiku tuk membakar. Fadzli, abah, dan ateh sibuk membantu suamiku. Manakala ibu dan ila sibuk membantuku di dapur menyiapkan minuman dan juga air asam pencicah. Aku pula sibuk menyiapkan sup sayur kaki ayam. Ayam dan kaki ayam telah ku rebus dari rumah. Sampai di sini aku hanya memasukkan sayur dan garam sahaja ke dalam sup tersebut.

Alhamdulillah masing-masing kekeyangan. Suami ku pula malam tersebut tak dpt nk tidur lena. Walaupun aircond dan kipas dipasang, dan aku sudah kesejukan, suamiku masih kepanasan. Nilah gara-gara makan daging kambing yang byk besertakan air kopi yang kaw... hehehe





Monday, June 13, 2011

Mempelam lagi...

Posted by Faridatul at 1:51 PM 3 comments
Baru je kejap tadi iza tpon aku katanya nk bg mempelam.. Mak ai..rezeki sungguh.. Alhamdulillah.. smlm dapat mempelam dari mak mertua ku. Dan hari ni dapat mempelam dari iza plak.. mempelam epal yang besar2 dan baunya sungguh menyelerakan.. Buah ni dari pokok kampung iza kat melaka.. Thanks a lot iza..

Kena fikirkan semula mempelam ni. Samada hendak dimakan bersama kuah rojak yang dibeli oleh pijah buatku mlm td atau hendak dijerukkan juga.. hehehe.. Tapi rasanya yang kali ni nk mkn begitu saja. Masuk peti sejuk pastikan buah sentiasa awet muda.. heheheh...

Jeruk...

Posted by Faridatul at 10:14 AM 0 comments
Malam tadi aku dan suami sibuk membuat jeruk. Kalu ikutkan plan asal, jumaat lepas suamiku akan mengikuti adik iparnya untuk balik ke kampung. Hampir 2 bulan tak balik pahang. Tetapi memandangkan kesihatanku yang teruk kebelakangan ni, tak sampai hati plak suamiku untuk meninggalkan ku keseorangan dirumah atau hantar ke rumah ibu ku di selayang.

Tak sangka adik iparku telefon smlm katanya mak mertuaku kirimkan barang. Rupanya2 mak mertuaku kirimkan mempelam, jambu keling dan jambu air. Memandangkan aku tak boleh makan byk mempelam tersebut, so aku pakat ngan suami nk buat jeruk kecuali jambu air. So semua jambu keling dan mempelam dijadikan jeruk.

Inilah hasil buah yang telah dibotolkan dan direndam dengan air garam. Terdapat 4 botol kesemuanya iaitu jambu keling, kulit mempelam, mempelam epal (berwarna kekuningan dan mempelam panjang (kehijauan muda).

4 botol buah yang telah dijerukkan..

Inilah mempelam2nya.. separuh telah dipotong oleh suamiku..

Paksa rela bertungkus lumus memotong mempelam...

Kulit mempelam yang hendak dijerukkan juga...

Inilah hasilnya...Tak sabar nk ganti ngan air gula plak then makannn...Nyum2..

Friday, June 10, 2011

coklat sudah menanti...

Posted by Faridatul at 12:28 PM 8 comments
Alhamdulillah.. 4 hari ateh iaitu adik bongsu ku menetap di rumahku kerna cuti sekolah ni ada beberapa kerja sekolah yang perlu bantuanku. Lagipun ateh akan menduduki peperiksaan stpm tahun ni.. so kena la rajin sket. Masa mula2 dia nak masuk stpm semua bangkang termasuk la aku. bukan tak dpt tawaran lain.. pelbagai tawaran diperolehi tapi nk juga dia buat stpm.. Matrikulasi perakaunan dapat.. diploma perakauannan pun dapat..tp sume ditolak.. ntah la.. bende yang lalu usah diungkit lagi.. biarla dia buat yang terbaik tuk stpm dan terbaik tuk haluan hidupnya sendiri...

Aku ingatkan minggu lepas yang diberi MC 3 hari tu adalah hari yang paling teruk dalam hidupku semenjak beberapa bulan ni tapi minggu ni ku rasakan paling teruk.. alhamdulillah dengan kehadiran ateh, beban ku dapat la dikurangkan.. dan sekurang2nya ade teman aku dikala di opis atau di rumah ketika suamiku masih tidak pulang dr tempat kerjanya...

minggu depan plan untuk berkelah di pantai morib. Rumah persekutuan telah aku book dari tahun lepas lagi. selasa ni besday saiful anak sulung kakakku yang amat suka sekali coklat yang aku buat sendiri. Tapi memandangkan kesihatan yang menghalang aku dh bgtau awal2 pada kakak ku bahawa aku tak dapat nak membuat coklat atau sebarang kek.

Tapi semalam ateh beriya2 nak buat coklat katanya nak bg bestfriend dia sekali... akhirnya sepulangnya dr tmpat kerja, aku pun singgah di kedai yummy bakery untuk membeli bahan2 buat coklat. Sesampai di rumah terus ateh buat coklat. Kali ni buat yang senang jek iaitu coklat oreo dan crispy coklat. coklat2 yang berinti2 ni aku malas nak buat... lagipun 2 bende ni boleh diserahkan pada ateh jek sbb aku dh ajar sumenya. Lagipun masa pun singkat sbb lepas magrib aku terus hantar balik ateh ke rumah mak di kepong.

Alhamdulillah sebelum magrib coklat dh siap sumenya dengan 1 kilo milk coklat. ateh bawak pulang 2 bekas coklat. 1 bekas berisi 5 coklat oreo untuk anak2 alang dan satu lagi bekas berisi 8 coklat oreo dan 3 coklat crispy berbentuk love untuk kawan2nya. yang bekas tuk kawan aku saja siap2 sealkan. heheheh...

yang selebihnya akan dimakan pada minggu hadapan di pantai morib nanti... :-) Moga2 perkelahan minggu hadapan tiada yang menghalang...aminn

Friday, June 3, 2011

Bosan...

Posted by Faridatul at 3:43 PM 0 comments
Minggu ni langsung tak masuk opis... dalam 3 hari telah diberi MC dari rabu lepas, aku hanya makan ubat, muntah, makan. Lepas dh bosan tgk tv so kejenya tidoo... huhhu.. nak buat kerje rumah pun dh x larat.. sakit sana sini.. Maklum la usia dah meningkat..

Dolu-dolu boleh la dalam satu masa beberapa tugasan boleh disiapkan..ni jalan pun terpaksa slow.. Macam orang pantang plak dah rasanya... hahaha

"Ya Allah, aku mohon padaMu agar diberikan kesihatan dan berikanlah yang terbaik buat diriku.. sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui dan Maha Mengasihi hamba2 Mu"..aminnn

Wednesday, June 1, 2011

ikhlas

Posted by Faridatul at 6:32 PM 2 comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah dapat juga aku menaip blog setelah beberapa hari yang amat memenatkan.
Perjalanan balik ke kampung yang merupakan perjalanan jauh amatlah tidak sesuai buat diriku yang tidak berapa sihat ini.

Tetapi apa kan daya kerna ada hal penting keluarga sebelah ibuku terpaksa jua aku gagahi bersama suami tercinta. Kami berempat iaitu aku bersama suami dan ibubapa ku pulang ke kampung ulu kenas, perak pada petang ahad setelah balik dari kenduri kawen adik bongsu suri di banting. Perjalanan dari bangi ke banting kemudian ke selayang dan terus ke perak amat la memenatkan dengan kondisi kesihatanku sekarang.

Tetapi alhamdulillah hal kampung telah selesai. Aku terpaksa menambah cuti memohon cuti sehari lagi pada hari selasa memandangkan aku merasa amat lemah sekali pulangnya dari kampung pada jam 1 pagi selasa. Malangnya selasa ptg aku mengalami muntah2 dan ada beberapa kondisi yang aku takut.

Pagi tadi berjumpa doktor dan akhirnya doktor telah memberi MC padaku sehingga jumaat. Maknanya sepanjang minggu ini aku langsung tidak masuk ke pejabat. Kelas hari ni dan jumaat terpaksa dibatalkan. Meeting ptg ni pun terpaksa ditangguhkan memandangkan meeting tersebut hanya di hadiri oleh 4 orang sahaja. Jadi mereka mohon untuk semua hadir. Kalau ikutkan aku, teruskan tanpa diriku lagi bagus..heheheh

Cumanya hari ini aku terlintas untuk menaip mengenai I.K.H.L.A.S. Tidak dinafikan perempuan ni byk bercakap. Itu la sebabnya perempuan ni mudah masuk neraka. Tapi walaubagaimana pun, cuba la kita untuk ikhlas dalam perbuatan atau pekerjaan yang kita lakukan daripada kita hanya mendapat penat dan letih sahaja.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud :
“Aku melihat ke dalam Syurga maka aku melihat kebanyakan penghuninya adalah fuqara’ (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam Neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penghuninya adalah wanita.” (Hadis Riwayat Al- Bukhari dan Muslim)

Semua orang tidak hanya perempuan kalu diberi tugasan yang kita tidak gemari bermacam-macam tohmahan dan cacian kita berikan. Kita tidak dapat menerima tugasan tersebut tetapi untuk menolak kita tak mampu. Jadi sebagai seorang perempuan yang banyak mulut apa lagi, leteran dari a sampai ke z la jadinya. Kalu ada suami, suami la tempat kita jadi leteran. Kalu ada kawan, lagi best agaknya... bertambah2 perisa dibubuh untuk untuk menyedapkan cerita sakit hati masing-masing. Benda ni memang tak dapat lari dari seorang wanita termasuk diriku sendiri.

Tapi bagaimanapun, mohon la doa kepadaNYA semoga kita ikhlas dalam pekerjaan tersebut dan semoga dinilai olehNYA... ikhlas ni sukar untuk dinilai. Hanya ALLAH sahaja yang boleh menilai keikhlasan seseorang...

So, mari la sama-sama kita mohon agar dibersihkan hati kita dan semoga kita ikhlas dalam melalukan sesuatu pekerjaan samada suka ataupun tidak. Elakkan perasaan riak dan takbur dan semoga Allah menilai setiap perbuatan kita...aminnn...

Friday, May 27, 2011

Anak-anak sedara ku

Posted by Faridatul at 6:33 PM 0 comments
Alhamdulillah, mak aku telah dikurniakan dengan 7 cucu tetapi kesemuanya lelaki kecuali sorang ni namanya asma anak kakak aku... Asma ni la the only cucu perempuan buat masa sekarang. Walaupun jantinanya perempuan tetapi perangainya leh tahan jugak cam abang-abang dan sepupunya... golek-golek main tinju-tinju... huhuhu.. semoga perangainya berubah nanti jadi ayu macam mak ngah dia.. heheheh

Dalam 7 orang cucu mak ayah aku 3 daripadanya adalah dari kakak sulung. 3 lagi daripada adik bawah aku (alang) dan sorang dari adik aku yang no 4 (fadzli)


Yong - anak sulung (Saiful Islam Bin Mohd Farid)


Yong - anak no-2 (Amirul Islam Bin Mohd Farid)


Yong - anak no-3 (Asma' Nur Islam Binti Mohd Farid)


Alang - anak sulung (Umar Bin Mohd Shawalludin)


Alang - anak no-2 (Hamzah Bin Mohd Shawalludin)


Alang - anak no-3 (Kholid Bin Mohd Shawalludin)

Fadzli - Anak sulung (Khalillullah Binti Mohd Fadzli)

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea