Pages

Monday, October 26, 2009

Journey to Kundasang (23-25 okt)

Posted by Faridatul at 5:20 PM 3 comments
Dah lama tak g jengjalan... tahun ni la rasanya paling sket aku g jengjalan ngan kawan2.. trip ke luar bangi atas urusan kerja ada la tp tuk joli2 1-2 jek...

Perjalanan bermula dari bangi jam 5.00 petang.. ke putrajaya dulu sbb nak minta kawan tolong hantarkan.. sebab balik nnt jam 12 mlm baru smpai airport..

Flight ke kota kinabalu yang sepatungnya berlepas jam 7.30 delay ke jam 8.10. Tapi bergeraknya rasanya dalam jam 8.30. perjalanan mengambil masa 2 jam setengah. sampai di kk pada jam 12 mlm. 12 mlm disana ibarat 1 pagi di semenanjung.. perut kelaparan sbb last mkn adalah mkn tengahari.. masing2 keroncong.. nasib baik ada kedai di bawah hotel.. dapat la mkn rojak dan aku pesan air teh o sahaja.

Pagi esoknya jam 9.30 kami bertolak ke kundasang.. ini kali kedua aku ke kundasang. Pertama kali menjejak kaki ke kundasang 2 tahun lepas.. perbezaan kali ini cuma ada pesta kubis dan menyebabkan perjalanan makin agak sempit.

Hari ahadnya jam 1.00 ptg baru la kami balik semula ke kk.. Flight balik jam 9.15 mlm. Senpat la nk berjoli sakan membeli belah mutiara.. udang kering.. ikan masin... dll sebagai sevenior tuk family dan sahabat handai di semenanjung...

More pictures : Click here

Sunday, October 18, 2009

Tahniah Buat sahabatku Azrini

Posted by Faridatul at 4:01 PM 3 comments


Aku bersama azrini

Upacara makan beradab.... Cantik az hari ini...


Azrini di pelamin - curi gambar ketika majlis bersanding


Aku dan kawan-kawan di SMSB, Selayang dulu panggil dia ni Az.. tapi kini nama glamournya rin.. Apa pun tahniah diucapkan kepada dua mempelaiii.. Semoga bahagia smpai akhir hayat..


Saturday, October 17, 2009

Open house Orenji - kekal di ingatan

Posted by Faridatul at 4:18 PM 0 comments

~~ Kekal di ingatan hingga akhir hayat ~~






p/s --> Gambar di ambil dari facebook suri coz tak sempat nk ambil satu gambar pun di hari kejadian...huhuhu


More pictures :- Click here


Wednesday, October 14, 2009

Egg Floss tak menjadi

Posted by Faridatul at 1:42 PM 0 comments
Eeee.... geram dibuatnya. Egg floss yang pertama kali ku buat malam semalam tak menjadi. Terpaksa aku telan sorang2... Nasib baik buat telur sebiji jek

Ni kalu betul2 nak menjadi mau buat 4-5 kali.. Kalu 4-5 kali tu aku buang masuk perut ku sendiri jadi bertambah "comel" la aku dibuatnyaaa...waaaa... kejamnya kawan aku sorang ni..

Sakit tekak pun ada gak..sebab telur tu jadi serap ngan minyak butter.. Aku ni dh la tak tahan mkn bende berminyak.. waaaaa... demi mu seorang teman.....

Tuesday, October 13, 2009

AGM KiT dan sambutan hari raya FTSM

Posted by Faridatul at 6:50 PM 1 comments
Rupanya dah 2 tahun aku menjadi ajk KiT.. banyak juga program telah dibuat tetapi kelakarnya income takde tapi perbelanjaan telah menggunakan duit yang telah sedia ada dlm akaun KiT terdahulu... Kiranya duit dalam akaun KiT tu habis pakai la oleh kiteorng... huhuhu.. Mana taknya.. duit yuran sesi tak minta langsung pun...


Tahun ni Pengerusi KiT yang adalah Dr. Reza bagi mengantikan P.M Dr Sharnuddin. Ajk kali ni semuanya berkaliber.. bukan calang2 orangnya.. so moga2 KiT akan membuat perubahan aktiviti yang lebih mantap daripada kiteorng.. huhuhu..dan cari duit lebih..

AGM KiT di buat di Dewan Kuliah yang telah dihadiri oleh separuh ahli fakulti.. selapas AGM, program diteruskan dengan jamuan Aidilfitri di cafe fakulti plak yang turut dihadiri oleh pelajar-pelajar FTSM. Kedudukan cafe ngan dewan kuliah adalah sebelah menyebelah jek.. so kuar dr dewan terus makan..



Aku diminta untuk membantu order satay. Aku order satay ngan abang din iaitu salah seorang staff di IKRAB. Aku rasa lagi sedap dari satay kajang coz dagingnya tak liat... Cik Jane pun ngaku daging dia lembut. dan satay ayam dia tak de sangat lemak.. ni la yang best. Tapi kalu nak order ngan dia kena paling minimum 1000 cucuk. Kononnya dilah nk tempah ngan abang din tapi tak mampu la nk order smpai 1k cucuk... huhuhu...

Friday, October 9, 2009

Udang – Buttered Prawns

Posted by Faridatul at 9:56 AM 2 comments
Tetiba ada kawan aku nk minta tolong aku masakkan dia Butteres Prawns... Siap bagi duit lagi.

Nak tak nak kena la tolong member kan.. lagipun bagus jugak boleh tingkatkan skill memasak aku.. Tapi bile ye nk masak.. esok lusa full ngan open house la .. program lain la...

Minggu depannya plak kalu tak de aral melintang...kalu makcik india depan rumah tak buat open house dia sempena deepavali..aku ngan ahli bait plan nak buat open house 17hb nnt.. dah takde masa gak nk belajar masak.. (Alasan jek tu...wakakaka)

Tapi macamna pun kena buat gak la..sebab duit dia bg tuk belajar tu dh aku amik.. lebih dr sepatutya pun..huhuhhu.. boleh test byk kali smbil mkn2 depan tv tgk astro.. best2x

gambar diambil dari http://sue-hasue.blogspot.com


udang – buttered prawns

Ingredients:

Tiger Prawns or King Prawns - 600gm
Curry Leaves - 1 stalk
Chicken Egg Yolk - 5 eggs
Ajinomoto - 2 teaspoons
Sugar - 3 teaspoons
Ideal milk - 3 teaspoons
Butter - 500 gm
Cooking oil for deep frying prawns


1. Clean prawns without removing shells.
2. Deep fried the prawns in heated oil for 1 minute. Drain excess oil before arranging in plate.
3. Place butter in heated wok and allow it to melt. Add in the egg yolk to the melted butter.
4. Stir constantly until bubbles are formed and egg yolk turns to shredded form.


TIME: PREPARATION TAKES ABOUT 5 MINUTES
COOKING TAKES ABOUT 5 MINUTES

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea