Pages

Tuesday, July 6, 2010

Rezeki hanya DIA yang menentukan..

Posted by Faridatul at 10:49 AM 4 comments
Bismillahirahmanirrahim..

Alhamdulilah, akhirnya jumpa juga aku dengan k sofea pagi tadi di cafe wisma unikeb. Kak Sofea ni merupakan senior aku di Kolej Ungku Omar dulu. 3 tahun aku menetap di kolej tu. Banyak sungguh kenangan yang tak dapat dilupakan.. terutamanya apabila pilihanraya kampus.. hahahaha

Kak Sofea dulunya kerja tetapi sekarang sekarang menjadi suri rumah sepenuh masa. Pengorbanannya tidak la terkira demi seorang anak yang amat dikasihi. Anaknya mengidap penyakit **** aku pun dh lupa nama penyakitnya tetapi dimana anaknya berada dalam dunianya sendiri.

Diawal kelahiran anaknya adalah normal..seperti baby lain tetapi apabila meningkat setahun lebih, kak Sofea mulai perasan anaknya mula tidak bergaul dengan kawan-kawan yang sebaya dengannya, tidak bercakap walaupun untuk menyatakan hendak makan atau minum, dan tidak menunjukkan reaksi yang positif dalam hubungan dua hala..

Begitula kasih sayang ibu, tidak mahu menghantar anaknya ke nursery takut anak tidak dijaga dengan sebaik mungkin. Rupanya penyakit ini banyak menimpa pada semua orang dan kebanyakan penyakit ini dihidap oleh lelaki.

Sekarang, kak Sofea menghantar anaknya ke ukm iatu grant permata agar anaknya kembali pulih.. Tanda penyakit ini tidaklah semua seperti Faris iaitu nama anak kak Sofea. Ada yang aktif bercakap tetapi lain plak tandanya.. ada yang boleh bercakap tapi dari segi fizikal pula yang mengalami sedikit kecacatan.. kalu dilihat pada Faris ni, betul2 seperti kanak-kanak normal cuma dia suka berada dalam dunianya sendiri dan tak mahu bercakap even dengan kak Sofea sebagai ibunya.

Apa yang dibual pagi tadi banyak menyedarkan aku. Kak Sofea begitu cekal dan sentiasa berfikiran positif apa yang telah berlaku. Seperti kata kak Sofea pada ku "apa yang berlaku pada fari ada hikmahnya. Mana tahu baby yang lahir nanti mempunyai penyakit yang fari tak dapat tanggung ataupun fari sebenarnya masih tidak bersedia akan kehadiran baby walaupun fari sebenarnya amat teringinkan baby". Ada betulnya kata-kata k sofea tu. Sama seperti kata hubbyku sebelum ni.. walaupun sudah dua kali aku mengalami keguguran, aku mengharapkan yang akan datang nnt, aku telah bersedia dari semua segi.. dan selebihnya adalah tawakal kepadaNYA... Sesungguhnya DIA yang lebih tahu apa yang baik buat hambaNYA... aminnn...

p/s --> kalau den dah tahu nama penyakit tu.. nanti den masukkan kembali dalam blog ni ye..

Monday, July 5, 2010

Mendaki ke broga hill

Posted by Faridatul at 10:06 AM 1 comments
Assalamualaikum..

agak lama juga tidak menulis di ruangan ini.. jumaat lepas aku dan hubby telah merancang untuk mendaki ke broga hill. Malamnya kami mencari dalam google map untuk mencari lokasi Bukit Broga tersebut. Bukit tersebut berdekatan dengan University Nottingham di Semenyih..

Keesokan paginya, kami bangun awal dari biasa. Maklum la dah lama aku meninggalkan dunia "aktif' ku semenjak bertunang.. Lepas saja bertunang tiap-tiap minggu uruskan pasal majlis perkahwinanku.. Mana taknya tempoh pertunangan ku dulu hanya la 4 bulan sahaja.. tu tak termasuk aku kursus sini sana.. so tempoh sebenar persiapanku hanyalah sabtu ahad dalam tempoh 2 bulan sahaja... huhuhuh.. amat memenatkan...

Bila hubbyku telah memberi kebenaran dan plan sama2 untuk mendaki, apa lagi.. pagi sabtu tu bersemangat waja. Aku menyediakan air dalam 2 botol, 3 keping roti, 4 energy bar dan sedikit gula2...

Setelah semua siap sedia tiba-tiba saja hubby ku kata "mendaki pagi ni terpaksa dibatalkan sebab hujan mulai turun" .. aku mula mencuka... Akhirnya dia setuju kami ke sana untuk mengambil angin pagi menaiki kereta ke sana sambil pemandangan dari bawah bukit.. tapi katanya "kalu tak hujan, boleh la mendaki".. aku kembali gembira... hehehe..

Sampai disana, hujan masih renyai2 tapi takde la lebat seperti di bangi. Kami mengambil keputusan untuk mendaki... semasa kami mula untuk mendaki ramai yang sudah turun untuk pulang. Seperti kata pijah sebelum ni, kebiasaannya orang akan mendaki jam 4 pagi untuk melihat matahari terbit. Tapi aku rasa diorng mesti kecewa kerana awan terlalu tebal dan hujan masih renyai2 membasahi bumi..

berhenti seketika menghilangkan penat..

Uishhh... ingatkan dah sampai rupanya ni la cabaran untuk ke puncak.. huhu

Pendakian mengambil masa sejam 15 minit. Kami mula mendaki jam 7.30pg dan sampai di puncak jam 8.45pg. itu pun byk kali berhenti kerana laluan jem antara yang nak naik dan yang nak turun. Orang yang nak turun pun terpaksa lebih berhati2 kerana tanah licin.

Kena lebih berhati-hati.. tanah mulai licin

Sampai di puncak, semua keletihan hilang terus dibawa pergi oleh angin yang agak kencang... tudung pun terpaksa aku pegang takut tercabut.. seronok tak terkira... inilah ciptaan tuhan yang perlu kita jelajah dan merasai keindahan ciptaanNYA...

Mendaki bersama suami tercinta... :-)

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea