Pages

Saturday, April 27, 2013

@ Restoren Mastercook Muslim Chinese Cuisene

Posted by Faridatul at 3:39 PM 0 comments
Ini pertama kali aku makan disini dan sebenarnya pun restoren ni baru buka.. saje nak test.. tp memang sedap la makanannya... nyum2.. bagi mereka yang suke makanan chinese style boleh cuba di sini pula.. sederet ngan restoren radix dan berdepanan ngan kedai makan amir / mum dreams....

antara makanan yang diorder... better jgn makan dlm 2 orang.. portion dia untuk mkn 4 orang 

feveret wafiy.. lebih dr separuh pinggan dia mkn... tauhu sizling with crab

kailan ying yang.. yang ni sedap sgt... daunnya digoreng rangup dan batangnya di steam

antara dim sum yang dioreder,,, 

yang ni sedap

yang ni kurang memuaskan walaupun yang ni direkemen oleh penjual

yang ni pun sedap... cuma kulitnya liut sket.. 

wafiy tak henti2 mkn... selera sungguh dia

lepas sebiji letak habis tauhu dimakan... sedappp la tuh

Thursday, April 25, 2013

@ restoren village view, bangi

Posted by Faridatul at 3:31 PM 0 comments
cantek tempat ni.... tapi satu jek aku tak suke makan sini tempatnya gelap... aku rimas sket kalu mkn tempat gelap ni tp yang bestnya pemandangannya cantik... lihat laaa...




Friday, April 12, 2013

telatah wafiy dan khalil

Posted by Faridatul at 10:51 AM 0 comments

telatah wafiy dan khalil di rumah opah dan atuk di kepong.. 
wafiy : setahun 3 bulan
khalil : 3 tahun 3 bulan

paling best part akhir.. huhuhuh


Thursday, April 11, 2013

Dinner bersama en suami sempena meyambut besdaynya

Posted by Faridatul at 10:18 PM 0 comments
hepi besday to my lovely husband muhamad faisal.. tak leh nak rai kat luar maklum la kena g kelas belajo... so apa lagi.. dlm kepala masa balik amik wafiy mcm2 idea kuar tp tak sempat nk shoping beli belah.. so apa lagi menyediakan apa yang ada aje kat rumah.

makanan malam ni roti telur mayonis, pasta keju dan salad manggo... seb baik en suami suka terutama sekali salad manggo. katanya rasanya unik... nyum2....

roti telur mayonis + pasta keju (ala2 mcm kat kenny rogers tu)

inilah salad manggo yang aku buat menjadi kesukaan suamiku

hidangan malam ni... wafiy suka kalu pasta dan mee... so sepinggan untuk wafiy selebihnya untuk ummi dan abi... jom makan

cara membuat salad manggo:
potong sebiji tomata. potong sebuah salad yang anda suka. masakakkn jangung manis sehingga masak. sementara itu semasa masak jagung mans, masukkan garam dan serbuk kayu manis. sesudah masak campurkan semua bahan td dalam satu mangkuk. masukkan sedikit minyak zaitun, sedikit garam, sedikit lada sulah, sesudu kecil mayonis dan sesudu kecil bes manggo... kacau hingga rata then lepas tu nyum2....

dinner with burger with spicy corn + salad

Posted by Faridatul at 10:08 PM 0 comments
Malam ni aku masak roti ngan burger dan telur + jagung manis pedas + salad mayonis... huhuhu.. kejap aje setelkannya.. masa nak masak tu masakkan dulu kentang wafiy supaya dia makan diam2 dan tak kacau ummi dia nk masak makanan abi plak

ini la dia makanan malam aku dan en suami.. aku tak larat habis.. roti burger separuh aje makan selebihnya yang tolong habiskan en suami la..maklum la tak makan tengahari.. so kodok semuanya mlm ni.. makan malam kami semenjak en suami masuk belajar ni dlm jam 6.30pm gtu.. so elok la diamalkan sampai bile2.. :-)


cara masakan corn spicy :
masukkan minyak zaitun sehingga panas. masukkan bawang besar yang telah dicincang dadu. masukkan hirisan cili api. kemudian masukkan jagung manis. goreng sehingga jagung masak. masukkan garam dan sedikit lada hitam.

cara masakan salad.
potong sebiji tomato. hiris separuh bawang merah. potong sejambak salad. masukkan sedikit minyak zaitun, garam, lada sulah dan mayonis dan sedikit keju mozarella yang telah dihiris.

cara masakan burger
masak burger ayam untuk 2 orang makan. masak teur dlm bekas berbentuk bulat untuk 2 orang makan. 2 keping keju chedar.4 keping roti dibakar tanpa minyak. then susun hirisan bawang, hirisan timun dan hirisan tomato ... diapit dengan burger ayam, telur dan keju.. taburkan sos cili dan kapit semula dengan roti 1 lagi...

so apa lagi...ready untuk dimakan.. nyum2


Wednesday, April 10, 2013

Pabila Guru IT bercuti

Posted by Faridatul at 9:51 PM 0 comments
Harini semua kawan sekerjaku bercuti. Maklum la student pun tgh cuti mid semester. dr pagi mereka beronggeng ke alamanda bermain bowling. lepas main bowling shoping di parkson. tapi aku lain pula ceritanya. jam 7 aje bergegas ke hukm untuk appoitment cek mata. biasanya semenjak sakit mata ni aku pergi ngan suamiku tp sebb mata dh ok sket, en suami minta aku g sendiri. ok la.. g sendiri... huhuh

buat cek mata tu kejap aje kali ni tp masalahnya nak balik keta kena sekat ngan keta lain. orang tu masuk gear p..aduhai..mmg tak leh nk tolak la.. dlm lebih kurang 45 minit baru orang tu dtg.. boleh tanya nape ta tolak... aku pun bg la ceramah... geram tul.. seb baik pakcik tua... 

dh sampai bangi plak keta mati di depan taska.. hampir 15 minit juga la aku berhempas pulas nk hidupkan keta. ni masalah bateri. dpt aje hidupkan keta terus aku g kedai silverstone tukar bateri. kena rm210.. huhuhu... dpt aje tukar bateri aku terus bergegas ke alamanda sbb dh janji nk tgk movie sama2 ngan kawan2... huhhu.. seb baik sempat...lepas tgk citer olympus fallen down, kami makan di food court alamanda sebelum balik.....




Tuesday, April 9, 2013

wafiy di pizza hut

Posted by Faridatul at 9:29 PM 0 comments
harini suamiku ada interbiu kat mardi.. candidates ada 23 org tp nk pakai sorang.. dh plak tu ada anak kawan bos mardi interbiu sama.. kalu dpt rezeki la tu.. huhuhu... 

harini aku ambil kesempatan untuk renew insuran keta dan roadtax keta sementara en abang ada sama. so balik dr kajang kami terus ambil wafiy dan bawa jalan2, kononnya nak pujuk la sbb wafy masih ada mood sensetif ngan aku terutamanya.. nk pujuk balik hati anak kesayangan ni.. huhuhu

botol susu mesti ada.. tp kali ni wafiy nk minum susu atas meja..port yang paling dia suka. sabau aje la

tak sabar nk makan ye wafiy

tergelak sorang aku tgk gmbr ni.. masa bila aku ambil pun tak perasan.. sama la anak ngan abinya... huhuhu

comot sungguh...

feveret wafiy sup pizza tu.. habis separuh mangkuk dia aje yang makan

 wafiy tak mau susu..wafiy nk smoothie...

srup..srup... buncit sudah perut wafiy :-)

Sunday, April 7, 2013

Wafiy bersama abang khalil

Posted by Faridatul at 8:44 PM 0 comments
dah seminggu wafiy ditinggalkan di rumah opah gara2 aku sakit mata. sedehnya tak terkira pabila mlm td sesampai aje aku kat rumah mak , wafiy sket pun tak nak ckp ngan aku. siap nagis lagi bila aku nak ambil dia. bila aku bercakap ngan dia, dia buat tak tahu aje.. tp dengan abi ok jek... buat aku kecil hati.. bila aku ckp2 ngan nada tinggi sket terus jebik nagis.. bila aku buat tak peduli pada wafiy last2 dia pun jebik juga... huhuhuhu... mana satu pun tak tahu.. meninggalkan wafiy seminggu di rumah opah rupanya memberi kesan pada wafiy... dlm hati ada taman.. tak leh sentuh sket mesti muka menjebik dan terus nagis... huhuhuh

keesokkannya pagi2 dia nagis nak susu.. seperti kebiasaan aku nk ambil la pujuk. ku bawa  masuk dlm bilik sbb wafiy tido ngan opah dan atuk... bila aku ambil dia langsung tak nak pandang aku.. bertapa kecil nya hati ku pabila abi datang membawa susu terus dipeluknya abi... aku terus menangis.. tetiba dia tersentak juga tgk aku menagis terus ditegur dan sapa aku dengan tangannya... huhuhu.. td beriya tak nak langsung ckp ngan ummi.. huhuhu

sejak dr itu baru wafiy nk ckp ngan aku.. tp jgn sesekali guna nada tinggi sket atau marah dia ... terus dia jebik dan nagis... huhuhu

ini gambar bersama abng khalil.. abang khalil pun sama ada main2 ngan wafiy..

time wafiy plak main tab

sama2 explorer game dlm tab ummi

Saturday, April 6, 2013

@ fish mahattan

Posted by Faridatul at 3:25 PM 0 comments
Makan di Fish mahantan berdua ngan suami.. kali ni wafiy takde sbb wafiy di rumah opah.. aku pun baru aje nk baik dr sakit mata... seperti biasa, aku beli vourcehr ni kat groupon.com.. so agak berbalai beli di groupon ni.. sekali sekala apa salahnya.. huhhuh


Ni la rupa Gala Platter

ini kesukaan suamiku... makan ngan roti panas sedapppp....

aku suka ngan sos salad ni.. rasa dia unik

sup ni tak termasuk dlm deal.. tp sbb kawan aku kata sedap sgt so beli jugak la.. hegenya after tax jadi rm8 hengget.. huhuhu

habis suamiku makan... dia kena perhabiskan makanan.. aku dh tak larat nk habiskan






aktiviti wafiy di halaman belakang rumah nenek

Posted by Faridatul at 9:42 AM 0 comments


Friday, April 5, 2013

rindu pada wafiy

Posted by Faridatul at 11:32 PM 0 comments
aku hampir 2 minggu sakit mata... minggu ni saje tiap2 hari kena g hospital hukm untuk buat rawatan buang selaput di kelopak mata... doktor kata kalu tak buang lambat sihat. mak aku plak kata, pakcik haji kawan abah pun pernah mengalami sakit sama ngan aku... kalu tak buang leh buta katanya...

selama seminggu ni wafiy duk ngan opah. bukan apa aku takut wafiy berjangkit dan sian plak nnt dh la tak leh nak hantar taska , aku plak tak leh nk jaga dia. so aku minta mak aku tolong jagakan sepanjang mata aku tak elok lagi..

setiap hari akan ku call tanya kabar wafiy. mak mesti bising berceritakan wafiy yang asyik buat bising ngan pancakar dan tin kosong kat rumah tu, mengemas pinggang mangkuk mak aku, pantang nmpk toilet terlopong msesti dia nak masuk toilet main air dan suka mengigit mak aku... huhuhu.. dan yang paling  aku nk gelak bila mak aku cerita wafy manja dan mengada2.. sekt2 nak nagis..

tak sabar nak jumpa budak kecil ni... ni pertama kali aku berpisah dengan wafiy tuk seminggu... rindu bangat ngan gelak tawanya....

makan2 di rasamas

Posted by Faridatul at 11:27 PM 0 comments
makan2 di rasamas.. maklum la dpt hege murah dengan melanggan di groupon.. hege untuk dua set rm14.90. patutnya hege rm34.90. ok la... not bad rasanya tapi kalu hege biasa mungkin tak beli dh.. huhuhu



untuk dua set burger dan air mango hanya r14.90.. jimatttt

yang ni plak aku add on.. setiap satu rm1 jek... so ada 3 aku add on  bila termasuk cukai baru rm3.45.. still murah...  desert1 -  puding manggo

aku paling suka ni.. tapioca/ubi kayu dia sedap.. makan plak ngan ais krim..nyum2.... desert 2 - taioca ngan ice cream

desert 3- 2 skope ais krim

aktiviti wafiy di kampung pahang

Posted by Faridatul at 11:14 PM 0 comments
bukan main xcited wafiy di kampung.. bangun aje dr tidur ada jek aktiviti dia. tp paling dia suka aktiviti di balakang rumah.. byk yang nk di xplorer.. lepas dh bg dia peluang main kat luar pantang aje lepa..pasti dia nak main kat luar walaupun panas terik tengahari...

peluh di kepala tak bpernah berenti.. so haritu saja dekat 5 kali aku mandikan wafiy..mana taknya peluh bak air bercucuran dr kepala... xcited la katakan... sejak dpt kaki ni mana pernah balik kampung pahang...

wafiy di belakang rumah... sibuk bermain tanah



melihat paksu tgh buat apa tu??

 sibuk nak naik walker setelah jeles tgk mira relak dlm walker tu...

masa kecil2 dulu tak mau duk dlm walker.. bila dh pandai berjalan sibuk lak nk duk dlm tu.. siap panjat sendiri tu nak masuk dlm walker.. sabau aje la

abi menyiapkan unggun api untuk dibuar ara nk panggang ikan, sotong dan ayam.. nyum2... makanan yang tak terlepas kalu balik kg

pernah anda makan ikan pari helang.. warna dia seakan kelabu hitam..tp isinya lembut.. ini first time aku rasa ikan pari helang

wafiy membuli  mira

  wafiy membawa mira jalan2 naik keta abang adam

 abi membasuh aquarium nenek

ada budak kecil nk tolog sama... tak mandi lagi tu.. padan la leh mandi sekali lepas ni :-)

rupa2nya banyak dh ikan nenek...
 
aktiviti selepas lunch... budak kecil ni tetap nak main juga
 

ada peluang aje mesti nak kuar.. ish2...

ni perjalanan esoknya balik ke selangor... macam2 jumpa di kampung.. ayam, lembu, kambing, monyet, kucing, dan akhir sekali kerbau....wafiy samapi menagis suh berenti sbb asyik melihat kerbau yang tak pernah dijumpanya...

ini la kerbau binatang pertama kali wafiy jumpa di kampung :-)



Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea