Pages

Thursday, April 30, 2009

Perbualan surirumah 'VS' orang bekerja

Posted by Faridatul at 1:59 PM 2 comments
Hari ini aku ngan cik dilah berdiskusi mengenai topik perbualan surirumah 'vs' perbualan orang yang bekerja. Topik ini dibicarakan semasa perjalanan ke ofis. Topik ini terkeluar sebab sekarang cik dilah tengah menguruskan satu konferen di Ikrab yang akan diadakan pada bulan oktober nanti. Dalam 2-3 hari ni asyik membicarakan pasal konferen jek.. huhuh

Tapi, ini lah hakikah dunia surirumah dan dunia orang bekerja. Kalau dunia surirumah mereka akan membicarakan topik-topik yang berkaitan kehidupan, rancangan tv, masakan dan sebagainya..

Antara ayat-ayat perbualan surirumah:

"apa kabar sekarang, dengar kata blablabla..."
"Hari ini masak apa, aku masak.... semalam masak.... bosan la kalau tiap2 hari lauk sama...."
"Semalam cerita pasal apa ye, hero tu ....."
"Artis ini kena gosip ......., ko tak baca ke majalah urtv ...."


Antara ayat-ayat perbualan orang bekerja:

"Meeting tadi pasal apa, apa agenda ....."
"Projek apa yang ko tengah urus sekarang ......."
"Gaji dah masuk ke belum ........"
"Ekonomi sekarang makin teruk, kerajaan ......."

Begitu la lebih kurangnya..

Dikukuhkan lagi topik ini bila cik dilah mengeluarkan satu cerita dari pengalaman kawannya. Sekarang kawan tersebut tengah buat PHD. Semenjak dia buat PHD ni jarang la balik kampung. Tapi sekali dah balik kampung, bila bertanya kabar pada orang-orang kampung jadi lain plak. Bertanyakan tentang belajar kat mana, buat apa, kerja mana.. semuanya kebanyakan berkaitan akademik. Dia tak perasan pun salah silapnya pertanyaan kabar itu, sehingalah di tegur oleh suami tercinta. Ahli keluarga lain anggap dia dah "agah". huhu

Samalah sepertimana aku dahulu. Ada sorang makcik aku yang bekerja di UKM, bila bertegur sapa tak pernah tanya sihat ke? tengah buat apa sekarang?. Dulu kalau aku serempak dengan dia mesti nak lari dari dia sebab ayat pertanyaan kalau jumpa dia mesti tanya pasal pelajaran. huhuhu.. Kalau keputusan canggih manggih tak pe la. Makanya, Nampak cam "agah" juga la.

Tapi bila aku sudah berada di dunianya, dunia seorang pengajar, baru la tahu situasinya. Dalam kepala kita semuanya berlegar mengenai akademik, projek, kelas, dan yang sewaktu dengannnya. Maka, bila nak bercakap itu lah yang akan keluar dari mulut kita.

Sian juga kadang-kadang bila jumpa anak sedara dan sepupu sepapat, yang akan keluar dari mulut ni kadang-kadang macam mereka di temuramah untuk minta kerja pulak. hahahahha...

Itulah dunia orang bekerja. Dan jangan disalah tafsirkan jika mereka nampak "agah". Kena selidik dahulu. Dan jangan la pula diperlekehkan surirumah, kerana tv dan majalah itulah sumber mereka untuk dapatkan maklumat. Kehidupan mereka banyak dihabiskan dirumah dan menonton tv serta bersama kawan-kawan mereka. Maka itulah cara perbualan mereka.

* "agah" dalam bahasa kelantan bermaksud sombong atau bangga diri.

Tuesday, April 28, 2009

Gaduh dengan monyet!!

Posted by Faridatul at 2:56 PM 2 comments
Semalam aku terpaksa balik awal dari kerja, walaupun jam menunjukkan pukul 5.15 ptg. Janji ngan encik atan jam 5.30pm. Walaupun cadangnya nak balik lambat. Kerja masih banyak tak habis lagi tapi sebab dah janji ngan en atan terpaksa la tangguh.

Setelah en atan balik dari membaiki elektrik di ruang tamu, aku ngan cik dilah pergi ke tempat selalu kami menjamu selera. Perut dah gila2 lapar. Ke restoren romzee la tempatnya.

Balik saja dari makan, aku pun mahu melihat pokok nangka ku yang buahnya kian membesar. Sakit hati tetiba muncul apabila plastik yang aku balut pada buat nangka tersebut telah koyak. Aku bebel seorang diri.."ni mesti kerja monyet ni".. sebab buat tu nun jauh diatas pokok.

Tak perasan plak ada seekor monyet diatas atap rumahku.. yang kelakarnya, sepanjang aku bebel dia dengar jek bebelanku. sekali aku menoleh padanya, terus dia mendengus pada aku dan terus melompat ke pokok nangka tersebut.

Makin marah aku dibuatnya. Dikoyakkan pula plastik yang lain..dengki kianat betul la monyet ni. Pastu siap plak dia makan buah pisang aku. Patut la selalu pokok pisang aku tu tak sempat nak membesar, mesti hilang..

Aku bebel..dia mendegus marah... gaduh mulut aku dengan dia..paham juga dia apa yang aku katakan..huhu.. tak samapi 5 minit, habis seluruh keluarga dia datang serbu kat atap rumah aku. sampai aku tak boleh masuk rumah hampir 20 minit la gara2 gaduh ngan monyet-monyet ni.

Patut la juga buah limau aku separuh pokok dah hilang.. semua gara-gara monyet yang dengki itu.. huhuhu..

Friday, April 24, 2009

Trip Langkawi Day3

Posted by Faridatul at 10:34 AM 2 comments
Hari ketiga

Seperti semalam awal-awal pagi lagi kami dah keluar dari hotel. Hari ini hari ahad. Kalau di Kuala Lumpur, pekerja kerajaan atau swasta semua bercuti tapi kat kedah hari bekerja. Walaupun hari bekerja tapi tak jem langsung. Bestnya...

Tiket nak ke pulau payar dah beli semalam. Sepertimana janji jam 9pagi kami tiba di kaunter tersebut. Tak sangka plak budak lelaki yang jaga kaunter tersebut akan sambung pengajian di ukm ambil jurusan sains politik. Hari ni dia dah tahu yang kami berempat sudah bekerja. Semalam mati-matian dia ingat yang kami berempat ni pelajar ipta. Huhuhu... Bukan aku yang menipu dia tapi dia yang terus beranggapan sedemikian.

Jam 9.30 pagi kami bertolak ke pulau payar. Seronoknya menikmati udara laut. Tapi semalam dah berjemur sampai muka dah terbakar. Hari ni berjemur lagi.. Hitam lagi la nampaknya...

Di atas feri ketika bermulanya pelayaran

Tak sampai 15 minit, dilah, suri, dan pijah masuk ke tempat beraircond. Aku tetap nak 'stay' kat luar feri sambil menilmati udara laut. Biar pipi yang tembam ni dihempas oleh angin... Bukan selalu menikmati udara dan suasana sebegini. Damai rasanya... Alhamdulillah, dapat juga menikmati nikmat Ilahi yang begitu indah sekali.

Kali ni aku dah tak takut berenang seperti di pulau hentian. Mula-mula tu takut juga la.. Tapi kali ni aku beranikan diri bila tengok ramai yang berenang. Takde plak yang tenggelam. Tak boleh jadi ni. Satu cabaran buat aku ketika berada disini.. Huhuhu..

Gambr yang di 'snap' oleh cik dilah.. berenang di tengah laut... sambil menunjukkan "peace"..huhu


Yang bestnya lagi, dari platform tu aku dan pijah berenang sehingga ke pantai. Jauh juga la. Tapi dari pantai nak ke platform semula mak ai.. Susah. Hampir cemas dibuatnya. Mana tak nya, berenang bagai na rak, tangan dh dikuak berkali2, kali dh menghampas air berkali-kali tp tak juga bergerak. Maklum la menentang arus. Tapi alhamdulillah, takat kesabaran dan mengawal emosi boleh juga sampai ke platform. huhu


Setelah hampir 3 jam berenang, barulah kami ke bergerak ke persisiran pulau payar. Kononnya nak bagi anak jerung makan (chark feeding) tapi sayangnya di sebabkan air pasang maka tak ada. Nasib baik juga ade rezeki nampk juga seekor anak 'shark' masa nak berangkat balik ke platform.

Beri anak ikan makan roti.. rasuah supaya boleh tengok mereka dengan lebih dekat

ikan-ikan yang di 'snap' dari dekat

Habis 'lunch' yang ala2 makanan 'western food' yang secara 'buffet' kami pun berangkat pulang. Dalam jam 4.30 tiba semula ke jeti pulau langkawi. Perjalanan terus ke makam mahsuri. Takut terlewat sampai. Suri tak pernah lagi pergi. Sian plak dia. So terus bertolak ke sana dalam keadaan baju yang kering sket2 tad i di atas feri. Masa tutup lawatan ke makan mahsuri dah dilewatkan ke jam 7. Kalu dulu seingatkan aku 2 tahun lepas jam 5ptg.

Sempat bergambar berlatar belakangkan platform "Langkawi Coral" sebelum berangkat pulang

ketaka hendak masuk diperkarangan mahsuri

di perigi mahsuri... pelancong dari thailang sibuk berebut air dari perigi ini. Apa tah yang diperkatakan oleh pemandu pelancong mereka sehingga semua berebut untuk mendapatkan air tersebut sambil meletakkan di badan dan kepala mereka..

More pictures : click here

Monday, April 20, 2009

Trip Langkawi Day2 / Part 2

Posted by Faridatul at 10:09 PM 2 comments
Hari kedua sebelah petang

Setelah balik dari pulau harapan, kami singgah di hotel dahalu untuk bersihkan diri dan solat. Lepas ni plan nk ke cable car pula.

Replika burung helang di dataran langkawi

Sedih betul tengok gambar ni.. mamat australia yang konon volunteer nak tlg tangkap gambar kami tanpa disuruh tapi tengok la gambar dia.. helang tanpa kepala..wawawawa

Kalu nk naik cable car better beli kat agen. Harganya lagi murah. Rm14 sahaja berbanding beli di sana Rm15. Lagi satu tak payah beratur panjang2. Kalau katakan dah beli awal2 tetiba plak hujan boleh 'refund'. Takde masalah. Lain kali kalu nak beli lebih baik beli di kaunter agen area jeti sahaja.

Muka masing2 kontrol... gayattttt....

710 meter dr paras laut.. huhuhu

Walaupun ini kali kedua aku naik cable car di langkawi tetapi tetap masih terasa gayat. Apatah lagi suri yang pertama kali naik. Memang cuak la muka suri tu. Tak bergerak langsung. Duduk kaku. Suruh paling kekiri dan kekanan pun taknak. Huhuhu

Setiba saja turun dari kereta kabel kami singgah sebentar di taman haiwan yang ada di area sana. Ada rusa dan juga gajah. Kalu rusa tu nak la bergmbar dekat2 tapi kalu gajah tu tak berani la...
Bergambar dengan rusa betul tau.. bukannya patung.. (menahan takut juga..kot2 kena gigit tanganku)

Setelah penat bergambar singgah pula ke beras terbakar. Makam mahsuri tak sempat nak pergi hari ini maka plan bertukar ke membeli belah coklat. Habis beratus juga la untuk coklat sahaja. Menyesal buat status kat ym hari masa nak pergi sini... Ramai plak yang order. Lain kali kalu pergi mana2 lepas ni nk pergi senyap2 saja. huhuhu

Inilah rupanya tanah di perkarang tersebut..
Nampak hasil tanah kesan beras yang dibakar di dalamnya

More pictures : Click here

Thursday, April 16, 2009

Trip ke langkawi - Day 2/ Part 1

Posted by Faridatul at 4:31 PM 0 comments
Hari kedua

Pagi..
Pagi-pagi lagi kami dah keluar ke jeti. Hari ini plan asalnya nak pergi ke pulau payar. Tapi sayangnya ke pulau payar hari ni dah penuh. Maka, terpaksa tukar plan ke hopping island.

Dalam trip ke hopping island ni ada 2 buah pulau dan 1 tasik yang kami akan jelajah iaitu pulau beras basah; pulau singa besar dan tasik dayang bunting.

3 hentian untuk ke hopping island


Aktiviti pertama ialah di pulau singa besar menyaksikan burung helang yang keluar dari satu celahan bukit. Banyak burung helang tapi tak sempat nak ambil gambar sebab burung helang ni tangkas sangat. Maka hanya dapat tangkap ketika mereka berterbangan sahaja.

Sang helang yang hanya boleh tangkap gambar di awangan sahaja.. huhu

Kemudian kami merenuskan perjalanan ke pulau beras basah. Kat pulau ni kami berhenti selama sejam. Berendam dalam laut. Berehat di tepi pantai yang bersih dan menjemurkan diri ke panas sang matahari... Huhuhu padan muka.. dah hitam muka jadinya.

Di pulau beras basah... sporting sungguh pakcik yang amik gambar kiterong ni.. kan..kan..kannn

Setelah penat "berlaut" maka naik semula ke pantai sambil twiesties dan menemurkan diri supaya hitam..wawawa..

Kata pakcik yang jaga kedai di situ, trip pagi tak berapa best. Trip petangnya yang bestnya... Kedai pun buka dan juga ada aktiviti lain seperti belon terbang. Kalu trip pagi ni aktiviti sendirian berhad. Kedai makan pun tak buka.

Kami meneruskan lagi perjalanan ke tasik dayang bunting. Nak ke tasik tersebut memerlukan stamina yang tinggi. Heheheh... Kena mendaki bukit dahulu dan menuruni bukit. Pastu barulah jumpa tempat yang selalu diperkatakan itu.

Perjalanan naik bukit turun bukit bermula disini...

Aktiviti sampingan di tasik dayang bunting tersebut...main sepak ikan keli..hahahah

Kat sini kami menyewa bot kayuh. Patut harganya rm30 setengah jam. Tapi sebab mereka menyangka kami ni masih student jadi dapat la diskaun rm20 sahaja. Huhuhu best gak dapat diskaun... Nak wat camne awet muda. Hahaha

More pictures : click here

Trip ke langkawi Day 1

Posted by Faridatul at 12:46 PM 0 comments
Hari 1

Menanti kawan suri yang akan membawa kami ke lcct. Menanti dan terus menanti. Nasib baik sampai kalau tidak...huhu mahu menagis jadinya.

Di lcct terus call orang sewa kereta dan juga pihak hotel. Semuanya seperti yang telah dibugetkan. Cumakan sampai disana kami menaik tarafkan bilik dr 1katil queen kepada 1katil queen + 1katil bujang. Hanya tambah rm20 sahaja. Ok la tu.

Sampai sahaja di sana, kereta sudah menanti. Terus menuju ke hotel. Boleh tahan la hotelnya seperti harganya. Ada aircond dan tv. Kalau nak air panas kena minta dari kaunter. Nanti dia hantar. Macam hotel ala2 di indon plak. Kalu di indon, kami akan ambil hotel2 seperti ini untuk menginap. Yang penting dapat bermalam untuk tidur. Siang nak jalan2. Huhuhu.. keluar dari pagi sampai mlm.


setibanya suri di bumi langkawi... first time naik flight ni.. nanti akan byk menyusul kemudian.. :-)

bergambar bersama kawan suri (fahmi) setibanya di lcct.. ni kali kedua fahmi dtg ke lcct... huhuhu.. nasib baik smpai kalu tak sayonara la langkawi..

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea