Pages

Monday, December 18, 2006


Ambil angin di Port Dickson

Posted by Faridatul at 8:31 AM 0 comments

Hari ni aku 'capek bangat'. Apa taknya minggu ni aku rasakan seperti sum-sum tulangku meronta minta dibelai. hahahah...



Kelmarin aku g kursus Pn Ainon. Ahadnya plak, aku g PD bersama 4 rakan yang lain. 3 bujang dan sorang lagitu dah mak orang. Anaknya dibawa bersama. Baqiyah ni umurnya setahun lima bulan tapi kiteorang kategorikan sebagai anak dara jugak. So..yang pergi ke PD semalam 5 orang anak dara dan sorang mak dara. heheheh..



Perjalan ke PD mengambil masa lebih kurang sejam setengah. Aku goreng kopok lekor dan air teh susu dalam termos yang besar. Manakala mije plak bawa sandwich dan bihun goreng. Bertolak pada jam 8.30 dan sampai disana lebih kurang jam 10.00 pagi. Mak oooiii..ramainya orang. Kami pun mencari tempat untuk bersarapan sambil menikmati suasana pantai PD. Sayangnya, kami terlupa nk bawa tikar mahupun surat khabar. So..mak lin belikan tikar. Harga yang sepatutnya rm5, tetapi harga disitu menjadi rm10. sekali ganda harganya.



Sambil2 menikmati pantai yang bersih dan menyamankan, kami makan apa yang telah dibekalkan. Emmm.. betul kata member2 ku yang selalu g PD, kalu nak air nya yang bersih jgn g PD, g kat teluk kemang. Area aku g semalam tu dh nak dekat teluk kemang. Patut la ramai orangnya. Masa aku g kat glory beach resort, airnya kotor bangat, tapi facilitiesnya memuaskan. Tak leh nak mandi kat situ, tapi area aku g smlm leh mandi.



Mak lin dh siap2 bawa pakaian spare. Kononnya ade hajat nk berendam dlm air laut tu. Disebab ramai sgt orang, dibatalkannya niat. Sebenarnya g sini nak survey tempat. Kami ni pengelola hari kuarga pada bulan januari. survey nye kejap je, yang selebihnya heheheh...paham2 je lah. "Sambil makan sambil minum air". Sempat lagi mije beli kasut, k lin beli sandal tuk baqiyah dan aflah beli beg baru... emmm...aku jugak yang tukang tengok dan tukang drive. :-(


Selepas sume selesai, kami pun balik pada jam 1.15. Berenti berehat sambil solat zohor dan makan tengahari di RnR Seremban. Sampai di umah lebih kurang jam 3++pm.


Oh..Pn Ainon

Posted by Faridatul at 8:17 AM 0 comments

Salam..


Hari sabtu yang lepas, aku dan 3 orang rakanku yang lain menghadiri kursus penulisan yang dikelola oleh PTS, oleh Pn Ainon sendiri.


Ini kali pertama aku menghadiri kursus PTS dan pertama kali bertemu dengan Pn Ainon. Hehehe..dikesempatan yang ada ini aku tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambarnya. Kononnya nk bergambar sekali tapi malu punya pasal..apa boleh buat, aku hanya mengambil gambar dr jauh. Nasib baik duk belakang..leh ambil gambar curi-curi. hehehe..aku harap dia tak perasan.


Aku perasan yang hadir kursus pada hari tersebut bukannya orang seperti aku. Tetapi penulis2 yang sudah masyur dan yang pernah menulis lebih dr 2 buku. Tetapi aku...hehehe..baru nak simpan angan2 tulis buku. Tetapi bak kata Puan Ainon, "Jgn takut berangan, bukan bayar pun. Ada ke kalu kite nk simpan angan2 kena bayar 20 sen"..ketawa aku mendengarnya. Betul jugak!! Diantara yang hadir kursus tersebut adalah M.N.O., M.N.D dan seorang penyair yang aku agak kemuka juga orangnya.


Kursus selesai pada hampir2 jam 5 ptg. Kejap plak rasanya. Aku bercadang lepas ni nk hadir kursus Pn. Ainon lagi. Jom...

Thursday, December 14, 2006


Streamyx...Dah guna pun

Posted by Faridatul at 10:19 PM 0 comments

heheheh....


ni tgh guna streamyx. Dari petang td aku guna tak berenti-renti.


Yang best nye aku guna wireless. 3 pc serentak leh guna. best tul.


Streamyx

Posted by Faridatul at 9:00 AM 0 comments

Hehehe...



Semalam aku di call oleh telekom mengatakan ari ni nak masuk streamyx.. Tak saba rasanya. Kul 2 nnt aku balik umah kejap sebab kul 3 janjinya nak dtg.



Aku amik pakej yang rm77, unlimited + wireless. Diorang bg 1 access point. Best2. :-) Moganye tak de masalah aku nk guna.


Tapi sebenarnya pc kat umah aku tu dh hampir setengah tahun tak guna gara2 aku ubah kedudukan perabut dlm bilik 6 bulan yang lepas. Biasa la aku ni tak leh tgk bende yang sama. Cepat bosan. Tapi disebabkan malas nk pasang semula wire2 pc tu, aku biarkan saja. Lagipun member sebilik aku ade laptop, so aku guna laptop dia.


Memandangkan nk pasang streamyx kat pc aku, so pg tadi aku pasang semula wire2. Habuk dlm bilik aku, aku bersihkan. Perghhh...Berabuk giler pc aku. Penat. Hampir sejam just tuk bersihkan pc. So...nk balik kul 2 nnt.. nk kena defrag jap before pasang streamyx... huhuhu...best giler. Tak sabar plak rasanya nk godam streamyx. :-)


Kawan aku sebilik ni pun.. lebih2 plak syok nya. maklum la nnt dia leh tumpang sekaki pakai wireless jek. Ni kena charge ni. huhuhu

Wednesday, December 13, 2006


Dapat kekasih baru..Kekasih lama menanti...ADUSSHHH

Posted by Faridatul at 9:11 AM 0 comments

Ermm...


Camne ye nak setelkan masalah ku ni.. pening-pening


Isnin pagi yang ceria, aku bangun dengan hati yang berkobar-kobar untuk bertemu dengan kekasih baru. Dah lama buat temujanji ngan mak ayahnya tapi sayang, tiada kesempatan waktu untuk aku bertemu dengannya dan juga mak ayahnya.


Maka, di hari isnin ketika semua penduduk bumi yang bekerja di selangor mendapat cuti sempena keputeraan sultan selangor. Aku pun mengambil kesempatan ini untuk berjumpa dengannya...Seronoknya hingga tak terkata.


Jam kul 12.30 tghari, setelah mengambil masa 1jam setengah dari rumah ku, akhirnya aku bertemu dengannya di bawah bukit taman melawati. Aduh tak terkata girangnya..begitu juga dengan si dia.


Tapi apa kan daya... kekasih lama ku muncul.. dah plak tu.. terhegeh2 nak kat aku balik. aku dibawanya pergi. Dulu bukan main lagi tak nak kat aku. Aku ni sebelah mata pun tak nmpak. Bila aku dpt yang baru ni, baru mencari aku. Ceh..menyakitkan. Tapiii..... Aku sayang kedua-duanya. Bukannya aku tamak. Tapi kasihku pada kalian tak terkata. Apa daya ku. Jadi aku mengambil keputusan unuk melupakan sejarah lama yang menyakitkan itu.


Aku cium kedua-duanya di dahi mereka... Oh umar dan hamzah.... kalian tetap kekasihku sampai bila2.




Hamzah dan Umar tu anak sedara aku la...jgn silap paham..huhuhu
- UMAR BIN MOHAMMAD SHAWALUDDIN (nama bapak lagi panjang dari nama anak)
- HAMZAH BIN MOHAMMAD SHAWALUDDIN (lepas ni nama apa lak..??? :-) )


Jelingan Manja HAMZAH

Posted by Faridatul at 8:59 AM 0 comments

Ini Hamzah..anak sedara baru aku..dh lama lahir tapi baru kelmarin aku g lawat...
huhuhu..ade rupa aku.





Monday, November 27, 2006


MAHA 2006 - mempromosikan produk2 HALAL

Posted by Faridatul at 1:44 PM 0 comments


Assalamualaikum....



Hehehehe.... Selamat kembali. Maklum la sekarang barulah free sket kalu tak membusy sokmo. Samada aku betul2 busy atau aku saja membusykan diri sendiri...:-)



Aku ni baru je balik dr MAHA 2006 kat MARDI tu. Warghh, ingatkan tak de rezeki nk g. Alhamdulillah MAHA 2006 ni dilanjutkan hingga hari ni. Untuk mengelakkan jem, kul 9.15 pg aku dh kuar dr tempat keje aku ni. Sampai sana dlm 9.40 pg. Gerai pun tak buka lagi. Tapi sonok la sebab tak jem pun.. Round punya round, tgk jam dh kul 12.37 tgh. Nak kena balik opis semula ni. Sempat la aku g satu gerai ni yang aku rasa promosinya kurang menyerlah..ye ke??? Emmm..aku rasa tak menyerlah pun sebab aku tak pernah jumpa pun produk ni. Biasa la orang2 bujang makanan favorite mesti la jenis2 segera ni. sonanggggg.....



Pernah tak korang dgr bihun tomyam yang diedarkan oleh agromas.. Perghhh...Sedap woiii... Rugi sape tak cuba. Siap aku tanya lagi kakak tu cam ne nk dpt... dia kata "promosinya tak de lagi dik... kat kedai2 kampung, kedai kecik2 tu ade la". Nasib baik dia tambah lagi " kalu adik nak lepas ni, boleh order ngan akak, akak keje kat FAMA je. kat FAMA selayang boleh jumpa". Apa lagi, aku terus minta contact no kakak tue..



Tu la. Nasib orang melayu. Produk yang dihasilkan setanding dengan yang import nya. Ade yang lebih hebat dan lebih sodap...tapi sayang, marketing dan promosi tak meluas serta packaging pun tak menarik. Bihun ni pun dr luaran... dr packaging dia tak cantik pun hingga menampakkam bihun ni tak sedap. Tapi dh cuba..memikat jiwa. :-)

Wednesday, July 26, 2006


KEMPEN BOIKOT PRODUK ISRAEL

Posted by Faridatul at 8:26 AM 0 comments

Tuesday, July 18, 2006


KerJa...OH..KerJA

Posted by Faridatul at 11:16 AM 1 comments
14 julai 2006 kehidupanku mula berubah. Aku telah mendapat kerja tetap di salah sebuah egensi kerajaan tapi sayangnya kelayakan master yang aku ade tidak dinilai. Aku hanya menggunakan ijazah sarjana muda yang aku miliki pada tahun 2002.


Sungguh berubah.... kehidupanku yang biasanya suka meronda-ronda ke KL dan kemana sahaja nak aku pergi mula tersekat. Maklum la dulu keje sambilan jek. So..kalu tak de keje aku mula g ke mana sahaja aku yang suka.. tetapi tidak KINI.


Aku bersyukur pada YANG EsA kerna doaku telah dimakbulkan. Sibuk punya pasal..cotetan pengalaman ke filipina tak sempat lagI aku coretkan di blog ini.

Friday, March 24, 2006


Pengalaman D' Hospital

Posted by Faridatul at 2:36 PM 2 comments
Sebenarnya aku nk updatekan blog ni pada 24 Februari yang lalu tapi tak berkesempatan..tak pa lah...still leh di baca. :-)


Assalamualaikum...



Alhamdulillah, setelah 2 minggu demam dan mengalami penderitaan yang rasanya tak pernah lagi la rasa seteruk itu berakhir jua akhirnya. Allah saja yang tahu penderitaan ku, pabila seteguk air pun tak leh masuk ke tekak, makanan sesudu pun tak leh di telan. Namun, aku masih bersyukur kerna ade yang lebih teruk dari itu.



Dalam seminggu terbaring di wad 3, katil no 5 di hospital kajang, aku rasa seperti banyak benda yang aku pelajari. Pengalaman yang baru, bukan senang nak dapat pengalaman di dalam hospital kalu kita tak sakit. Penyakit sebenarnya adalah ujian Allah kepada kita, untuk menguji samada kita sabar dengan ujiannya ataupun tidak.



Dalam hospital, bermacam2 kerenah manusia yang tidak sabar menghadapi dugaan. Ada yang sakit biasa, tapi lebih2 pulak dr orang sakit tenat. PELIK!! Tiap-tiap malam, ade seorang makcik ni yang ku gelar disini sebagai makcik A. Aku tak pasti pada mulanya dia sakit apa, tetapi nampak macam kronik. Sebabnya, setiap malam dia akan meraung kesakitan dan marah2 pada jururawat. Pelbagai cara jururawat pujuk agar makcik A ni tak buat bising sebab banyak lagi pesakit lain yang lebih kronik dari dia yang memerlukan ketenangan. Aku pun bengang dengan sikapnya yang pada mulanya aku anggap kelakar. Masuk hari kedua, ketiga, dan seterusnya aku berada di hospital itu, aku jadi marah lak. Sebab makcik A ni tak pedulikan pesakit yang lain.



Pada satu hari, makcik A ni dilawat oleh anak2nya. Dan salah sorang anak perempuannya singgah di katilku kerna katil aku betul2 depan pintu masuk wad. Tu yang tension tu, tak de privacy. Aku tegur dia, tanya maknya sakit apa. Rupa-rupanya sakit jantung. kalu ikutkan teori yang ade pada kepala otak ku, sakit jantung tu, tak de sampai orang tu leh teriak setiap malam. aii..pening sungguh dengan kerenah makcik A ni.



Suatu hari makcik A ni buat bising teramat sangat sampai doktor pun tak leh nak rawat dia. Doktor dekat je, dia halau doktor tersebut. Padahal doktor nak cek tekanan darah dia je. emm...nurse2 kat situ sume g pujuk. Ade yang suruh mengucap, dia kata "tak tahu". suh baca fatihah, dia kata "tak tahu" jugak. Last sekali aku paling bengang, suh baca bismillah je, dia kata "apa tu". Masa tu aku pakai walkman bacaan al-quran,tu pun kawan2 aku yang bagi pinjam. Kononnya nak buat baik, nak je bagi dia walkman yang ade padaku kat makcik A. Kot2 la kena sampuk dek syaitan ke...jembalang ke, tapi takut lak nak bagi. Mana tahu dia campak walkman tu. Tak pasal2 je.



Pada hari sabtu, terdapat 2 orang pesakit meninggal dunia. Ini la pengalaman aku tengok sendiri bagaimana nurse2 uruskan mayat masuk ke dalam yang ku panggil sebagai "keranda besi". Pesakit lain tak leh bangun, aku selamba jek, g dekat ngan nurse2 yang sibuk uruskan mayat tersebut. Sorang cina, sorang islam. bersebelahan katil lak tu. INSAF SUNGGUH!!


Makcik cina yang mati ni sebenarnya dah teruk sangat. Hidup dengan pertolongan mesin. Dalam keadaan itu, terpikir satu soalan yang pernah terpikir tapi tak sedalam hari tu. Apakah hukum seseorang yang memang dah tenat yang hanya boleh bernyawa hanya dengan bantuan mesin? Bukankah itu seperti menolak atau tidak redha dengan kehendak ilahi? Kalu wayar2 itu dicabut, nyawakan pun berhenti? Kalu ade sape2 yang leh tolong jawap soalan ini, mohon jawapkan untuk saya.

Friday, January 27, 2006


Perasaan Bercampur baur

Posted by Faridatul at 6:19 PM 0 comments
Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh...



Emmm...Dah lama tak mengisi ruangan jurnal ni. Nak katakan busy tak de la sangat. Tetapi itulah kehidupan manusia yang tak pernah bersyukur dengan apa yang ada. Ada 24 jam kononnya tak cukup. Agaknya kalu sehari 48 jam pun tak cukup agak ye.



Tahun 2005 telah berlalu dan kini muncul tahun 2006. Hampir sebulan sudah tahun baru ni kita jalani kehidupan seperti tahun sebelumnya. Moganya, tahun ini walaupun tidak banyak yang hendak kita ubah, sekurang-kurangnya kita ada azam baru yang boleh membezakan tahun ini dan sebelumnya. Contohnya dari malas 'update' blog kepada rajin meng'update' blog. Sekurang-kurangnya seminggu sekali. Takde la setiap 2-3 bulan sekali. :-)



Di akhir tahun 2005 dan awal tahun 2006 banyak perkara yang berlaku yang memberi impak samada kecik atau besar dalam hidupku. Kakak ku yang selama ini tempat aku bermanja, bergaduh dan bercakaran bukan lagi milik ku. Tanggal 11 Disember 2005, berlangsung la majlis pernikahan kakakku bersama orang yang mencintainya untuk sehidup dan semati. Agak penat juga untuk aku membuat persiapan kenduri kakakku, kerna tarikh untuk mereka melangsungkan majlis terpaksa buat awal dari jangkaan kerna tarikh-tarikh yang dikehendaki telah ditempah oleh orang lain. Maka terpaksa la buat awal. Dari segi persiapan memang kelam kabut. Maklum la pertama kali majlis perkahwinan anak perempuan En. Zainal dan Pn. Sahazian. Banyak bende yang tak terurus. Diakhir-akhir ....hampir-hampir majlis hendak berlangsung baru la ada yang bagi pendapat tentang kekurangan peralatan-peralatan perkahwinan. Kononnya nak buat majlis yang agak sederhana, tetapi apakan daya...campur tangan dari semua pihak akhirnya menampakkan majlis berlangsung dengan meriahnya. Sonok sungguh....sonok-sonok gak tapi adat la...seminggu kado' tido lepas tu. hahahahah...



Tahun ini juga rakan serumah ku sudah bernikah pada 25 januari 2006. Gara-gara kemalangan yang dihadapi tahun lepas, selepas raya puasa menyebabkan dia terlantar di rumah kerna masalah tulang belakang. Rakanku ini tidak dapat berjalan. Kemalangan ini dijadikan penyebab orang yang menyintainya, menyuarakan hajat untuk berkahwin bagi menjaga kesihatan rakanku. Alangkah bertuahnya rakanku ini memiliki suami sebegitu. (warghhh...angan-angan nak ade suami camtu gak :-)) Pernikahan mereka tidak dimaklumkan pada kami sebelum itu kerna rakan serumah ku ini takut apa yang dirancang tidak menjadi. Lagipun kesian juga pada beliau kerna mak beliau ditangkap oleh askar-askar thailand yang mana menganggap mak rakanku ini bersubahat dengan pengganas. Sungguh kelakar!! Marah pun ade. Maklum la selatan thai sekarang ni jadi buruan askar thailand. Jangan tak caya rakan serumah ku ini orang thailand. Sawadikaaa....?



Perasaan gembira campur sedih bila orang yang kita baik, yang kita sayang berpisah dengan kita. Walaupun bukan berpisah dalam erti kata tidak berjumpa lagi tetapi ade di situ kelainan perasaan. Perasaan yang bercampur sedih dan gembira muncul tanpa dipinta. Agaknya..apakah ia??? Entah la.. :-(

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea