Pages

Monday, March 25, 2013

petua dan tips utk anak demam, selsema dan batuk

Posted by Faridatul at 1:51 PM 0 comments
Intipati blog ni aku suka sgt sehinga aku minta permision untuk share dlm blog aku.. moga2 empunya blog  http://beeandyou.blogspot.com sudi berkongsi info yang berguna ini... 

Semua info dibawah adalah artikel dr blog beliau.. thanks beeand you.blogspot.com




  • Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.


  • Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali Nasa ada selsema, alhamdulillah maksimum pun 3 hari.


  • Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. (Tips dari Doktor Fairuz: bila kahak die dah longgar tepuk belakang anak everytym die batuk takpe die muntah lebih baik jadi semua lendir2 tu keluar)


  • Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.


  • Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.






Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi :) Even doktor turut pesan, jika anak demam ...pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap ....  


Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susuibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru....jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.

Tips Doktor Fairuz :  kalo anak sihat sekali pun buat tepukan perlahan 11 kali di belakang and 11 kali di dada.(Tips: jangan guna tapak tangan sebaliknya buat seperti lohong macam dalam pic). Insyallah dada dia sentasa akan clear..



Make sure ur tapak tangan macam nie before tepuk belakang anak ye..



jadi, cuba amalkan dan anda akan nampak kesannya pada si kecil anda..insyaAllah, doa ibu bapa selalunya akan dimakbulkan Allah..moga, anak2 kita sentiasa dlm keadaan sihat, cergas dan ceria agar mereka dpt mengharungi fasa-fasa dlm hidup mereka dgn berjaya..insyaallah :)

Saturday, March 9, 2013

Makan2 di restoren halia, sime darby convention centre

Posted by Faridatul at 11:07 PM 0 comments
Aku ada beli voucer dr groupon.com... hege dpt le separuh hege.. just call tuk wat reserve then dtg print aje voucher.. sampai sana... aku telah diberi meja untuk 2 orang... makanannya boleh tahan tapi paling best shushinya suamiku kata sedap... aku tak mkn so tak tau sedap ke tak... huhuhuh

pinggan awal suamiku.. sume diambilnya... hehhee

ini makanan yang ku ambil tuk makan ngan nasi putih... udang masam manis sizling... panas lagi... makan pun sedapppp :-)

ini sup kambing berempah... mmg sedap

sushi yang suamiku kata sedappp bangat

spageti seafood... ok la rasanya

yang ni adalah turkey sizling masak black paper... ntah..aku mcm tak berani nk makan turkey.. huhuhu

makanan ni pun suamiku kata sedap bangat sbb tak bau sket pun hanyirnya

wafiy ngan tangannya yang asyik merayap di pingganku.. huhuhu

ais krim yang sedappp... sume benda aku masuk dlm tu :-)

pelbagai kek dan puding

kueh2 tradisional pun ada...

last sekali makan buah... tp tgk la tangan sape yang merayap kat pinggan aku..mmmmmm

Wafiy dan tpon

Posted by Faridatul at 11:07 PM 0 comments
sementara menunggu abi wafiy smpai... wafiy sempat meyelongkar handbeg umminya seperti biasa.. sbb dh tau dia akan usik juga hpon ummi so ummi cepat2 offkan hset tersebut.. ini sbb ianya tak elok untuk otak baby...

abi ni lmbat sgt la... nk tgk la msg ummi ada apa.. kot2 abi suh g mkn dulu kot... huhuhu

wafiy dengan stail mendail... mendail no tpon abi kot... :-)

"hello... abi cepat la balik... wafiy dan ummi dh lapo ni...."

Friday, March 8, 2013

Makan di Restoren pizza california

Posted by Faridatul at 11:04 PM 0 comments
Alhamdulillah.. hari ni ada orang belanja... thanks to k zura belanja kami sempena naik pangkat tahun lepas.. gara2 lepas naik pangkat k zura bersalin then cuti berpantang.. so baru harini sempat untuk kami menikmati makanan hasil duit gaji baru k zura... :-)

semoga k zura bertambah rezeki lagi....

semua muka happy menunggu makanan yang diorder

tak sangkat orang di belakang ina rakan sefakulti juga... huhuhu

k tena menikmati makanan yang diorder .. 

pasta olive gamber.... tak disyorkan lain kali kalu mai sini lagi

ina plak menjamu selera

ini la yang ina order tp aku lupa lak namanya... disyorkan mkn kat sini... sedappppp

k zura plak menikmati selera.. dh tak pandang org dh...

inilah makanan yang k zura order... disyorkan mkn yang ni...sedappp gak

makanan mas paling lewat smpai.. so pow sket makanan iza yang baru smpai.. cam sedap aje

inilah yang iza order...cam simpe tp dr ikan dan spagettinya sedappp


ni  makanan yang aku order tp nmpk jek menarik tp rasa kurang...nama nya chili gamber tp tak pedas langsung..


yang ni plak mas order... masa aku beli dulu sedap,,, tp yang kali ni memuakkan.. orang lain kot masak...


gara2 byk yang kurasng rasa, kurang pedas, kurang masin, kurang lada... apa lagi habis semua benda dimintanya termasuklah bekas lada hitam yang beso ni... so masing2 tunjuk skill... huhuhu





Saturday, March 2, 2013

Ke Majlis kawen k emy

Posted by Faridatul at 10:50 PM 0 comments
Disebabkan suamiku ada exam esok maka tak boleh la dia join sekali. Akhirnya perjalanan kami hanya berempat iaitu aku, wafiy, dilah dan adik dilah sahaja.

Perjalanan ke ipoh biasanya hanya mengambil masa 3- 4 jam tetapi hari tu terpaksa la aku bawa slow dan perjalanan dr jam 8.30 sehingga jam 1.30.. agak2 berapa jam tu... 5 jam perjalanan itu pun termasuk sesat barat sbb tak bawa kad kawen yang telah diberikan... huhuhu

tp alhamdulillah kami samapi jua akhirnya ke rumah pengantin. semoga kak emy bahagia bersama suami tercinta hingga ahkir hayat... amin


kak emy dan suami.. sama cantik sama tampan..

senyum gumbira

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea