Pages

Thursday, May 31, 2012

Anak Kampung

Posted by Faridatul at 10:23 AM 0 comments
lately ni lagu ni selalu kedengaran di corong2 radio.. aku suka dgr lagu ni sbb keunikan dia berbahasa sabah.. 

dan satu lagi keunikannya ialah ada balasan terhadap lagu ni.. jawapan anak kampung.. still gak suka. dan lirik dia pun best.. hehehehe...






Wednesday, May 30, 2012

Lunch di kedai Gulai Panas Mak Tok

Posted by Faridatul at 12:20 PM 0 comments
Time lunch semalam keluar nak g econsave coz barang rumah byk yang dah takde.. otw ke sana perut pulak berkeroncong.. aku dan suami mencari port kedai mana yang sedap.

Aku plak baru teringat ada terbaca blog sape tah kata makan kat area jalan reko ni ada kedai udang mee sedap.. tapi udang mee tu mlm aje.. sebab dh lupa nama dan tempat kami redah jek kedai mana yang rasa best.. makanan kat sini not bad.. ada ulam2, ikan bakar dan lauk dia viarasi yang pelbagai... ok la... kena ngan anak tekak aku dan suami...

bila hari ni nk cari nama kedai udang mee tu rupanya kedai yang sama.. sbb aku tak amik gmbar so aku amik gambar dr tuan blog ni.. kira halal la ye.. kredit diberikan pada empunya blog http://adeezroon.blogspot.com/

gambar di malam hari..

Tuesday, May 29, 2012

Bengkel pemantapan KIK UKM 25-27 Mei

Posted by Faridatul at 10:49 AM 2 comments
Lokasi : Cherengin Hill Resort and Spa, Janda Baik, Pahang

Datang sini kena perah otak.. Ilmu yang dapat semua baru... walaupun ada beberapa tools yang pernah guna tp kebanyakannnya baru... So balik ke fakulti nnt, byk yang kena hendak dipraktikkan... huhuhu

Jom tgk gambar dibawah.. Gambar menceritakan 1000 cerita... huhuhu
































Sunday, May 27, 2012

wafiy belajar berenang

Posted by Faridatul at 11:20 PM 2 comments
Lokasi : Cherengin Hill Resort and Spa, Janda Baik, Pahang.
Tarikh : 25-27 mei 2012
Sempena : kursus pemantapan KIK, UKM

wafiy dh excited tgk kakak dan abang2 main dalam air.. nk join sama

mula belajar berenang ngan abi

seronok bukan main lagi wafiy

best la air ni... leh pegang2 tak mcm besen mandi.. heheh

abi dh penat mencangkung.. hehe

dah kesejukan tapi nk jugak  terjun lagi dlm kolam.. huhu

mandi sama abi plak..

kat sini lagi best sebab airnya dalam.. 

lagi best..

diselamkan oleh abi.. tp ummi tak snap plak sbb ummi takut wafiy terlemas.. 4 kali percubaan menyelam.. wafiy masih takut2..

abi tak mau bawa wafiy g main kat tengah kolam.. haha

video wafiy belajo berenang...

Wednesday, May 23, 2012

Makan-makan Guru IT

Posted by Faridatul at 11:07 PM 0 comments
Dah lama tak makan2 bersama guru IT cuma yang tiada adalah Rohizah sebab berpuasa.

Makan di Restoren Cempaka Rimba bersama menu ikan siakap, tomyam campur, udang goreng tepung, sayur kailan ikan masin dan telur bungkus. Semuanya licin habis. Tak sempat nak ambil gambar sebelum, yang ada hanya selepas sahaja...

Terima kasih pada kak zura sebab sudi berbelanja... :-)






 


Tuesday, May 22, 2012

POWER PUMPING: Teknik berkesan untuk masalah susu merudum

Posted by Faridatul at 10:34 AM 0 comments
Aku semenjak 2-3 minggu ni pengeluaran susu amat la skit. Agak tertekan apabila susu yang semakin sedikit ni plak la cikgu di taska wafiy kata bekalan susu yang dibekalkan tidak mencukupi... so harini aku terbaca mengenai teknik power pumping yang mungkin boleh dimanfaatkan selain mencari milk booster ptg nnt...


Semoga artikel ini juga boleh dimanfaatkan oleh orang lain yang mempunyai masalah seperti aku... selamat mencuba..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel dari : breastfeeding Zone - klik disini artikel power pumping
Adakah anda mengalami masalah susu merudum? Bayi menangis kerana tidak cukup susu? Cari dulu alternatif sebelum berfikir untuk memberikan susu formula kepada bayi anda.


Apa yang boleh anda buat?? Salah satunya ialah POWER PUMPING.

Apa itu Power Pumping?
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara tidak langsungmeningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakkan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Kaedahnya?
Untuk Single pump / hand expression – pam sebelah kanan 10 minit, kemudian kiri 10 minit, tukar semula ke kanan 10 minit dan seterusnya, setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit, rehat 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok-eloknyanya waktu malam ke subuh, pengeluaran hormon lebih tinggi pada tinggi waktu ni.

Power pump di hujung minggu Ada juga ibu yang fokus mengepam pada hujung minggu dengan melakukan power pumping pada setiap sesi mengepam. Buat selama 2 hari sepanjang weekend, dan kembali ke rutin biasa sekembalinya bekerja (weekdays)

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?
Power pumping perlukan masa sekurang-kurangnya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata-mata,teruskan misi sehingga mendapat hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyaAllah dipermudahkanNya.

Tips umum mengepam
- Bagi yang muslim, cuba tidur awal, bangun pagi untuk power pumping. Selain pumping, anda boleh mulakan pagi anda dengan solat sunat terutamanya tahajjud dan kemudiannya teruskan dengan power pumping. Ketenangan hati & minda akan membuahkan hasil yang lebih :)
- Jika anda mengambil galactagogues (milk booster), pam dalam jangka masa 45minit ke 1jam selepas pengambilannya
- Letakkan gambar / blanket / bayi anda disebelah untuk mudah dilihat, Ini membantu ransangan
- Tandem nursing. Biarkan bayi menyusu di sebelah, manakala sebelah lagi mengepam

- Pam sebaik sahaja selesai menyusu. Kajian menunjukkan bayi tidak menghisap 100% susu semasa menyusukan. Jadi, mengepam selepas menyusukan membantu breast untuk dikosongkan dan menghasilkan lebih susu
- Pum setiap 2-4jam sekali
- Be kind to yourself : apa sahaja amaun yang diperolehi, bersyukurlah & senyum. Jangan terlalu memaksa diri. Konsisten, pasti hasilnya lebih baik :)

- Sentiasa rekod amaun susu yang diperoleh bagi setiap sesi/ hari supaya anda dapat monitor progress dan cuba meningkatkan amaun dengan pelbagai strategi lain :)

Happy pumping!

Sunday, May 20, 2012

Main bowling bersama kawan suami di Alamanda

Posted by Faridatul at 8:27 PM 0 comments
Sempena biah nak berhijrah ke kuantan, kawan2 suami mengadakan keraian dengan bermain bowling di Alamanda, putrajaya.  Tapi sayang, tak tahu nape semuanya perempuan. Yati pun datang seorang diri je tidak membawa anak dan suami. Kiranya suami aku la seorang jek lelaki antara kawan2 biah dan seorang lagi luth wafiy.. huhuhu

Dan sempena besday biah yang jatuh pada hari sebelumnya, yati bawakan sebuah kek coklat. Sedap. Nak minta resepi tak leh la sbb dia pun berniaga. Biasa la... Aku pula bawakkan cheese tart.

biah dan yati mendukung wafiy

sbb ada yang tak breakfast lagi so potong kek disini aje..

biah memotong kek 

sasha dan yati melayan wafiy

terlena sbb mengantuk sesgt dr pg..

wafiy bersama abi di padang bowling

abi dpt skor tertinggi.. ummi dh tak larat nk main.. huhuhu


Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea