Pages

Thursday, December 22, 2011

Baby telah pusing kembali normal

Posted by Faridatul at 9:18 AM 1 comments
Semalam alhamdulillah jam 9 pagi berkerumun doktor dan pakar datang ke katil ku untuk melihat samada perlu atau tidak baby dalam kandunganku di pusingkan. Dua kali Dr Ash memeriksa ku jam 7pg dan 8pg sebelum pakar tiba. Kedudukan baby ketika itu masih melintang cuma Dr Ash pelik sedikit kepalanya macam bertentangan seperti yang telah discan atau diberitahu semalam.

Setelah rombongan prof dan Doktor-doktor tiba, bermula episode dimana Dr Ash dimarahi kerana setelah prof periksa kedudukan baby adalah dlm keadaan normal sedangkan sejam yang lalu baby masih kedudukan melintang. Sian melihat Dr Ash dimarahi aku memberitahu Senior Doktor bahawa td memang melintang. Dr tersebut hanya senyum dan cek perutku. Sedang Dr tersebut memegang perutku, tetiba agaknya baby menendang tangan Dr, menyebabkan Dr tersenyum padaku. Prof meminta 5 orang Dr lain memeriksa perutku, dan masing2 memberi kedudukan yang berbeza. Last2 dengan perasaan marah prof pula cek kedudukan babyku. Tersenyum Prof memberitahu bahawa dh berubah plak kedudukan baby disebabkan tangan2 Doktor yang memeriksa td. Segera Prof tanya pada ku "baby suka ting toing ke?" sambil jaringnya membuat putaran. Aku hanya mengiyakan sahaja.

Alhamdulillah berkat solat hajat dan doa serba air selusuh yang dibekalkan oleh adikku disapukan diperut, dan dengan keizinanNYA, baby kembali normal kedudukannya dan aku tidak perlu dibedah esok. Aku diberi 2 pilihan samada untuk induce atau menunggu kelahiran seperti biasa. Aku pilih untuk menunggu tetapi aku dipaksa untuk stay dalam wad untuk dipantau selama 48jam.

Jam 11, Dr Ash telah membuat VE padaku. Katanya bukaan dh buka 1cm. Seharian smlm aku langsung tidak merasa sebarang kontraksi. Aku minta pulang harini tp semua doktor tak benarkan sebab kandunganku ni masih aktif bergerak. Bila aku pk semula mcm nak ambil induce jek.. malas nk pk panjang. kang tunggu lama2 lagi nnt tetiba plak baby pusing lagi... Tapi keputusan ku hanya boleh diberitahu pada Dr Ash sebab aku dibawah jagaannya...

Selama duk disini aku la orang yang paling lama agaknya di wad ni. Dan aku dh jadi bahan kajian plak pd pelajar perubatan tahun 3 hukm ni. Dengan alasan aku paling lama dan kes ku yang menarik.. huhuhuh

Wednesday, December 21, 2011

Masuk Wad

Posted by Faridatul at 9:38 AM 0 comments
20hb aku sebenarnya ada temujanji ngan Dr di HUKM. Tidak etrlintas langsung di fikiran yang aku akan masuk wad atau baby masuk sudah dilahirkan kerna tiada langusng tanda-tanda nk bersalin. Dan satu lagi baru2 ni aku balik umah mak dan bertanya tentang kelahiran anak2 mak dan kakakku.. kalu ikutkan sejarah, mak dan kakak aku masing-masing bersalin ikut due yang telah ditetapkan. Kalau awal pun hanya 2-3 hari sebelum tarikh due tersebut. Jadi firasat aku, mesti la aku pun sama seperti mereka.

Dah la giliran jam 10pagi. Aku tiba di Hukm pada jam 9.15 dengan harapan aku dapat juga la diberi nombor awal. rupanya2 tetap sama, no giliran aku akan diberi mulai jam 9.45 seperti yang telah dicatat dalam peraturan di hukm ini.

Hari ini ramai sangat pesakit dtg berbanding 3 minggu sebelumnya ketika mula-mula aku berjumpa doktor. Jam 12.15pm baru aku dp berjumpa doktor. Dengan perasaan hiba doktor memberitahu aku bahawa baby kedudukan melintang dan aku dikehendaki masuk wad segera.

Yang peliknya, pada minggu 36 dan 37 lalu, aku dh buat cekup di poliklinik dan kedudukan baby adalah normal dan aku telah diberitahu bahawa baby telah "engage". Kalu ikut pengetahuan yang ada, kalu dh "engage" maksudnya baby dh tak gerak. Tapi camne leh berlaku gini. Patut la dalam 2-3 hari ni aku terasa sesgt getaran bergerakan yang drastik baby.... agaknya masa tu kot baby bergerak dan beralih arah.

Walaupun perut dengan penuh kelaparan, tidak selera untuk aku mkn ketika itu. Begitu juga dengan suamiku. Kami terus balik ke bangi dan setelah solat zohor dan mengambil kelengkapan ke hospital, aku terus balik ke kepong kerna nk hantar adikku dulu ke rumah mak.

Jam 4.15pm barulah kami samapi di hukm dan mendaftar untuk masuk wad.

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea