Pages

Monday, June 23, 2014

Mengira nombor versi wafiy

Posted by Faridatul at 4:25 PM 0 comments
Wafiy skrg dah boleh mengira sampai sepuluh hatta kekadang boleh dah kalau nk tambah belasan pun  tp ikut mood dia la... kekadang ok kekadang tah apa2 yang dia sebut...

so apa kata kita sama2  belajar mengira versi wafiy yg pelat..sedap didgr di telingaku pelatnya tp kena asah segera buang pelatnya tu supaya tak kekal sampai sekolah.. nnt jadi cam pak lang dia dh masuk darjah satu masih pelat.. wakaka

 Atu... uwe.. eega... empat.,. Eeme..enam... uujuh... aapan.,.cem ye yan... ce yu yuh....

Haha

p/s --> kalau ada yang perasan perkataan empat dan enam dia akan sebut ngan betul sbb kat depan pangkal huruf bermula dangan non vokal... kalau yang lain semua dh tukar jadi aeiou... huhuhuh

Tuesday, June 17, 2014

Waiz ajak ummi tidur lena bersama.. huhuh

Posted by Faridatul at 4:34 PM 0 comments
Semenjak sebulan lalu aku dah susah sangat nk bangun apabila tidurkan waiz sama.. selalu terlajak.. dulu lepas habis pantang baru masuk keje tu lepas balik keje siap2kan makan wafiy dan abi.. buat susu dan solat magrib aku dan dua hero terus masuk tidur sbb abi nak g kelas malam... tp selalunya jam 10 aku dh bangun semula untuk siapkan pakaian ke taska kedua2 hero dan sempat cuci dan sidai kain.. tetapi semenjak sebulan lalu agak sukar pula.. mana taknya waiz dengan strategi tidur baru membuatkan aku terlena buai sekali...

Strategi waiz tidur supaya ummi x gerak mna2 adalah dgn memastikn tido berbantalkn lengan ummi dan waiz menggengam erat baju ummi... ummi terpaksa buat method "try n error" tuk pastikn waiz dh tidur nyenyak ke belum sbb tiap kli letakkn kepala dia ke tilam dia sedar atau ummi tolak perlhn tgn dr bju ummi dia sedar.. bgus tul strategi dia sehingga ummi tertidur sama sbb lama betul nk pastikn dia betul2 nyenyak pabila nk remove dua2 aksi tersebut tanpa dia sedar...

so kekadang bile jam 9 dia terlena aku pun termena sama.. bila jam 10 atau 10.30 suami aku dh balik nak kejutka aku dia pun sama bangun nak susu.. aduhai jadinya aku pun ambil masa semula nk tidurkan dia.. samada aku bangun gak jam 12 untuk buat segala urusan atau urusan tersebut dibuat pagi esoknya.. kalau buat pagi kelam kabut la sket... tp nak taknak waiz akan nagis gak sbb ummi kena juga menunaikan tanggungkawab ummi sebagai khalifah di bumi ini... solat isyak kena wat gak then baru tidurkan waiz semula.. kalau dia agak2 diam ngan abi.. hehe ummi terus ambil kesempatan kemaskan barang2 abang dan adik ke taska esok...

Monday, June 9, 2014

ice cream yogurt

Posted by Faridatul at 4:40 PM 0 comments
Jeng..jeng..jeng.. tahap kerajinan melanda.. hehe... aku buat ice cream yogurt tp samada aku terbeli yogurt letak kat luar dengan suhu bilik agak lama kot telah menyebabkan rasa masam plak kat yogurt ni... mmmm Tunggu nk bekukan aje.. then boleh siap dimkn... huhu



Bhn2...
Yogurt asli Buah mangga*
Buah honeydew*
Buah tembikai*
Buah pisang

 Cara2 : blen semua bhn bertanda * bersama yogurt.. hiris sedikit tembikai dan pisang.. mix together then msk dlm acuan...

 Tu resepi asal dgn olahan buah tp aku tambah sesudu susu pekat tuk maniskn sedikit sbb yogurt aku dh masam.., huhu

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea