Pages

Friday, January 27, 2012

Tips tidurkan wafiy di malam hari

Posted by Faridatul at 2:28 PM 0 comments
Malam tadi aku ngan en hubby mencari idea macamana nak tidurkan wafiy di malam hari. Kalu ikutkan wafiy ni takut kalu berada dalam gelap. So tak terpikir la nak tutup lampu. Kalu tutup lampu nnt kalu apa-apa berlaku padanya tak nmpak pula.

So, ada la lampu putih yang mmg aku khaskan tuk bilik tetamu. Kalu tak nk gelap sgt leh la pasang lampu tu. Agak romantik jugak la. Tapi lampunya tidak la terang mana. Bila dipasang terpaksa kami berdua cancelkan sbb lampu tu sungguhla romantik sehingga tak nmpak wafiy langsung.

Last2 try buka lampu garam. Lampu ni mmg ada dalam bilik. Tapi disebabkan lampu ni mnegeluarkan cahaya kuning so tak terpk nk pasang sbb mesti lagi malap dibuatnya. Aku minta juga en hubby try pasang. Alhamdulillah terang@ malapnya masih nmpk muka wafiy. Dan apabila dipasang lampu tu terus mata wafiy terkelip2 nk tido. Tapi biasa la wafiy ni takut gelap, so melalak la jugak dia sehingga aku tepuk dan mukaku betul2 depan muka dia baru dia senyap. Sabo jelah hero kesayanganku ni... hehehe...

Alhamdulillah, malam tadi sedap jugak aku tido walaupun setiap 2 jam dikejutkan untuk wafiy nyusu at least ada gak aku lelap ngan lenanya berbanding sebelum ni.. hehehe.. Kalu mak aku mesti leter kata tidur la sama ngan anak waktu siang semoga leh jaga malam. Aku ni susah sket nk tidur siang. Lagipun tidur siang tak sama ngan tidur malam walaupun dpt tidur sejam di malam hari ngan tidur siang sepanjang hari, kenikmatannya berbeda.... hahahhaa....

Thursday, January 26, 2012

Alhamdulillah.. jaundis wafiy dh ok

Posted by Faridatul at 10:07 PM 0 comments
Alhamdulillah.. Tadi ada temujanji kat hospital serdang yang sepatutnya jam 11. Tapi kami bertiga (aku, suami dan wafiy) tiba lewat sebab ke klinik kesihatan sebelum tu. Sepatutnya temujanji ke klinik kesihatan adalah pada 25hb iaitu semalam tapi disebabkan aku dalam erti tak berapa sihat, dan terpaksa pergi ke klinik sendiri tanpa ditemani oleh encik hubby jadi aku pun tukar plan pergi esoknya iaitu hari ini.

Sekarang wafiy lena sesgt pada siang hari jadi bila masuk malam jek, dia mula tak mau tidur. Aku pun tak pasti adakah semua bayi macam tu ataupun hanya wafiy sahaja. Bila masuk jam 12 sahaja, wafiy mula tak mau tidur. Dan hanya minta disusukan. Kekadang non-stop dia nyusu sehingga terover nyusu. so apa lagi muntah la. bila dh muntah minta disusukan balik.. Aku hanya boleh tahan sehingga jam 5 pagi sahaja. Itu pun kekadang ada sedikit stress. Tapi apa boleh buat, anak nya pasal.. Apa lagi jam 5 tu jugak aku kejutkan suami sebab dh tak tahan mata dah. Minta dia pula tolong jaga wafiy sementara aku nak tido sehingga en hubby g keje. Susu perahan sebelum ini yang kononnya ada sedikit bekalan untuk hantar wafiy nursery nanti terpaksa digunakan. Mana tak nya selagi wafiy tak nyusu selagi tu dia tak mau tido.

So, semalam apabila en hubby kejutkan suh siap2 nk g klinik jam 7.30 sbb dia nk hantarkan dan kononnya plan nk balik nnt minta tolong dilah, terpaksa dibatalkan. Bila aku dikejutkan jek, mata dah berpinar2. Dah 3 hari tak tidur malam. so semalam tu klimak ngantuk tahap gaban la tu. aku cakap kat en hubby kalu misi call pandai2 la aku bg alasan.. aku ngantuk smpai terus tertido lepas tu. Wafiy yang sepatutnya dimandikan sebelum en hubby g keje pun aku ckp tak yah. Nanti bila aku dan wafiy bangun, pandai2 la aku mandikan dia.. huhuhuh.. jam 10 baru aku terbangun. seb baik wafiy pun qado tido gak cam aku... hahahaha

jam 9 setelah siap2 mandikan wafiy, kami ke klinik kesihatan dulu. Ramainya orang. jam 11.30 baru setel semuanya. Wafiy telah selamat dicucuk Hepatitis B. 23hb Feb nanti baru dtg lagi tuk cucuk lain plak.

Kat hospital Serdang plak seb baik misi atau dktr tak marah sbb lewat. Tapi takde pepe pun nk dibuat. Ingatkan kena ambil darah lagi. Rupanya alhamdulillah Doktor kata jaundis wafiy dh ok dan tiroid yang disyaki tinggi minggu lepas, selepas diuji semula dan hasilnya dh kembali normal. So Doktor kata tak perlu dtg dh ke hospital tiap2 minggu. Cuma nnt bulan 3 ada temujanji ngan klinik pakar nak cek TNT.

Alhamdulillah, semua dh ok. Tak sabar aku nk habis pantang then leh bawak wafiy jengjalan... ni asyik terperap kat rumah jek.. busan.. hehehhe... Kalu semua dh ok rasa cam nk balik umah mak kat selayang pun ada. Menghabiskan sisa pantang di situ plak.. hehehhe

Monday, January 23, 2012

Jaundis a.k.a penyakit kuning

Posted by Faridatul at 2:55 PM 0 comments
Cerita ini adalah kesinambungan penyakit kuning yang dialami oleh Wafiy. Sebagaimana yang telah diceritakan sebelum ini, bacaan terakhir wafiy yang aku perolehi dari klinik kesihatan adalah 13.7. Tetapi bagaimanapun Doktor menyarankan aku pergi juga ke hospital serdang untuk membuat ujian darah dan air kencing untuk menguji samada terdapatnya masalah penyakit hati.

ni gambar aku curi-curi ambil masa wafiy dah satu lampu. Masa ni kat dalam bilik ibu2. Kalu dh 1 lampu boleh tarik baby masuk dalam bilik ibu dah.

Selasa 10 jan aku dan suami ke hospital serdang. Walaupun smlm wafiy dalam keadaan aktif tetapi apabila aku berada di hospital serdang wafiy asyik tidur aje. Baliknya dari hospital, wafiy kembali aktif. Jam 1 pg semasa semua nyenyak tidur aku dapat call dari hospital serdang katanya suh admit segera. Aku memberitahu aku hanya admit esok pg walaupun orang yang call suh juga admit waktu terdekat tetapi aku berkeras untuk admit esok sbb aku sungguh tidak percaya bacaan yang diperolehi dari hasil ujian pg td adalah 381. Malam tu juga aku kejutkan suamiku dan minta bancuh susu formula untuk disusukan kepada wafiy. Sepanjang malam tu wafiy hanya diberi susu formula sahaja.

Rabu jam 10 pg baru lah aku tiba di hospital serdang. Rupanya yang call aku smlm adalah Doktor yang akan incharge wafiy sepanjang wafiy berada dlm wad NICU ini. Aku ke meja pendaftaran. Apa lagi setelah misi2 kat situ tahu aku sepatutnya admit jam 1 pagi td aku dibeleteri yang agak panjang. Aku diam sahaja dan hanya tersenyum.

Aku memberitahu Doktor bahawa sesungguhnya aku tidak percaya akan bacaan tersebut. Setelah ujian darah dilakukan sekali lagi, bacaannya adalah 358. Sungguh aku tidak percaya. Apa lagi wafiy pun dijemur dibawah 3 lampu. Makin hitam anak aku dibuatnya. Aku tak kesah kalu wafiy hitam asalkan dia cepat sembuh dan doktor tak cucuk dia tiap2 dua jam.. Sian aku tgk dah tak de tempat lagi doktor nak amik darah kat tangan dia.. dicucuk plak kat bawah lengan... masyaAllah.. sedey sungguh.

Setelah 2 hari aku berada disana, akhirnya aku dibenarkan pulang pada hari jumaatnya. Ini pun disebabkan Pakar telah mengesahkan kemungkinan wafiy kena breastmilk jaundis atau prolonged jaundis. Maknanya pakar memberitahu aku bahawa kemungkinan besar wafiy boleh terkena jaundis ni sehingga usianya 3 bulan. Walaupun disebabkan susu aku ni yang menyebabkan dia kena jaundis, tetapi mereka suh aku teruskan juga menyusu badan ke wafiy sebab tiada memberi kesan lain cuma akan dipantau setiap seminggu di NICU ni.

Aku nekad walaupun dibenarkan balik dari wad NICU, bacaan wafiy masih 263 iaitu 15.48 bacaannnya dan masih dikategorikan tinggi juga. Hanya disebabkan usianya yang sudah menjangkau hampir 20 hari jadi Doktor benarkan balik kalu bacaan kurang dari 270. Balik sahaja dari hospital aku segera menukar susuku kepada susu formula selama sehari. Bukannya apa, lusa aku kena bawa wafiy ke klinik kesihatan pula. Alhamdulillah, mmg nmpk penurunannya. Bacaan jaundis wafiy turun ke 8.5.

Sekarang apa yang aku buat hanyalah bagi susu ku pada wafiy. Tapi biasalah anak lelaki banyak menyusu dan skrg dia asyik kembung dan asyik muntah jek lepas menyusu... lepas muntah nak menyusu semula so tak cukup la susu nak bagi.. Apa lagi terpaksa la juga bagi susu formula ke wafiy. So skrg ni dah tak jadi sepenuhnya bagi susu badan ke wafiy... Mungkin ini rezeki dia.. Harapnya walaupun bercampur ngan susu formula dapatlah aku memberinya susu badanku sendiri sehingga dia berusia 2 tahun... aminnn...

Sunday, January 8, 2012

kehadiran Luth wafiy

Posted by Faridatul at 4:48 PM 0 comments
Assalamualaikum..

Alhamdullillah telah selamat luth wafiy dilahirkan pada 23 dec 2011. Kehdirannya penuh dengan pelbagai cerita. InsyaAllah jika ada masa nnt saya ceritakan.

Tapi harini, saya ingin berkongsi kesedihan yang tidak tertanggung lagi sebagai seorang ibu yang mendapat cahaya mata pertama. Tangan yang menaip di blog ini sungguh lancar sekali dan sebegitu jugalah air mata yang jath berderai dari kelopak mata ini.

Hampir seminggu lebih sudah wafiy mengidap penyakit kuning. Pada pertama kali dikesan penyakit kuning adalah sehari selepas balik dari PPUKM iaitu pada hari isnin 26 dec yang lalu. Disebabkan ketiadaan pengalaman dan ketika itu pula hari cuti krismas maka klinik kesihatan bangi tutup. Hari selasa nya suamiku telah pergi ke klinik kesihatan dan dengan harapan misi dpt dtg dengan segera untuk melihat tahap penyakit kuning wafiy. Sayangnya sekali misi tidak hadir langsung pada hari tersebut. Pagi rabu barulah misi dtg dan disebabkan kulit wafiy yang agak cerah sedikit jadi misi hanya cakap mungkin tahap kuning wafiy dah serius.

Aku dan suami segera ke klinik kesihatan dan ketika itu bacaan yang diperoleh adalah 17.5. Aku terus diminta ke hospital serdang kerana tahap kuning wafiy yang tinggi. Dalam perjalanan ke sana, aku menyusukan wafiy. Sampai disana, aku diminta ke unit kecemasan. Darah wafiy diambil lagi dalam jam 2ptg. Setelah tunggu hampir 45min disitu, aku diarah masuk ke wad NICU. Disitu doktor menanyakan bacaan darah terakhir wafiy. Aku langsung tak tahu. Akhirnya mereka mengambil darah wafiy sekali lagi. Begitu sedey sekali aku mendengar wafiy meraung kesakitan dicucuk untuk mengambil darah. Setelah keputusan diketahui doktor memberitahu bahawa bacaan darah wafiy adalah 427 dan perlukan prosedur untuk penukaran darah. Aku terus tidak dapat menahan sebak. Aku hampir meraung juga mendengar kompilasi yang berlaku apabila doktor menerangan prosedur dan kesan2 yang mungkin akan berlaku jika wafiy tidak ditukar darah atau ditukar darah. Aku teresak-esak mendengar penerangan doktor. Diketika itu aku hanya setuju sahaja apa yang terbaik buat wafiy.

Wafiy diberikan air masuk melalui tangannya dan terdapat 3 lampu diberikan kepadanya. Dari jam 3ptg sehingga 12 mlm wafiy tidak henti2 menangis. Aku turut menangis apabila wafiy melalak sedemikian. Aku langsung tidak boleh memberi susu kepadanya. Setiap 2 jam doktor akan mengambil darah. Hati ibu mana yang tahan melihat anak kecilnya menagis melalak sedemikian rupa dan melihat anak kecil yang baru beberapa hari itu dicucuk. Hampir tangannya bengkak.

Alhamdulillah jam 12 mlm bacaannya menurun 397. Doktor memberitahu bahawa jikalau bacaannya kurang dari 400, proses penukaran darah tidak akan dilakukan. Alhamdulillah. Aku terus meminta kebenaran doktor untuk menyusukan wafiy. Doktor membenarkan tetapi air yang dimasukkan melalui tangan kanannya perlu diteruskan juga.

Jumaat jam 6pm aku dan wafiy dibenarkan keluar. Bacaamn ketika itu 14.5. 2 hari selepas itu aku telah mendapatkan bacaan darah di klinik azzahrah. Bacaan ketika itu 220. Terdapat penurunan yang agak bagus. Aku sedikit gembira.

Tetapi kesedihan terus melanda aku dan suami. 2 hari selepas itu aku pergi semula ke klinik kesihatan untuk melihat perkembangaan wafiy. Terkejut sungguh aku, bacaannya telah meningkat kepada 15.3 iaitu melebihi dari paras bacaan keluar dari wad NICU. Aku begitu kusut sekali. Dalam tempoh lagi 2 hari bacaan hendak diambil, pelbagai petua aku cuba, bacaannya kurang sedikit kepada 14.3. Mak aku yang duduk bersamaku cuba juga petua menjemur wafiy di pagi hari. Tetapi bacaan jumaat lepas tetap sama seperti sebelum ini iaitu 14.2. Aku sudah kebuntuan idea untuk merawat wafiy. Tetapi aku tetap berdoa agar wafiy disembuhkan segera.

Doktor telah memberi surat rujukan ke hospital serdang untuk melihat jikalau wafiy terdapatt masalah hati atau sebaliknya. Aku mendoakan semoga tiada apa-apa yang berlaku kepadanya. Dalam kesakitan aku kesan dari pembedahan tersebut, aku sanggup kemana saja jikalau ada petua atau ubat yang boleh menyenbuhkan wafiy. KedapaNYA aku tidak putus doa dan harapan. Semoga aku diberi kekuatan untuk menghadapi dugaanNYA ini.... amin...

Malam ni cadang nk g knlinik azzahrah untuk mendapatkan bacaan darah wafiy. Harapnya terdapat penurunan. Aminnnn

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea