Pages

Sunday, June 27, 2010

Dayah datang melawat ku

Posted by Faridatul at 12:44 PM 0 comments
Semalam, dayah satu famili datang melawatku... jam 5 lebih tibanya mereka ke rumahku. Inilah pertama kali dayah dan acap datang kerumahku setelah aku berkahwin.

Dah lama aku tak jumpa hanan iaitu anak sulung mereka. MasyaAllah dah besar. Tinggi, kurus macam ummi dia dan putih macam abi dia. Anak kedua dia plak nama amar.. Yang ni aku tak sempat nk kenal. Dayah kata ada jumpa masa majlis kawinku dulu.. tak ingat dah masa tu. lupa sumenya. Maklumla ramai sangat orang datang.

Ini la amar dan hanan.. gambar selepas mandi
Aku yang tak berapa sihat hari tersebut hanya menggoreng karipap segera yang telah ku beli dari pasar tani, keropok lekor dan sedikit kentang goreng.. Anak2 diorng pasti akan suka tambahan cicah ngan mayonis.. Seperti ku duga hanan dan amar sukakan kentang tersebut.. :-)

Dayah melayan amar dan hanan yang lincah kesana ke sini
Dayah dan acap sempat la solat asar dan maghrib kat rumah ni.. Malu juga la sebab aku tak sempat nak alih kain yang berlonggok kat atas katil bilik tetamu. Stok hampir sebulan yang tak sempat aku lipat lagi.. Bulan ni sibuk sikit dengan outstationnya.. kalu tak kemana2 aku plak yang sakit... Harapnya diorng paham ler.. heheheh.... "Kali ni boleh dah saya tumpang g toilet dan solat kat rumah ni ye kak fari, maklum la dulu rumah bujang", kata acap ketika mahu memasuki toilet mengambil wuduk asar dan ketika itu aku sedang memasak.. hehehe.. yelah dulu sape2 yang berfamili datang rumah, hanya si isteri sahaja yang dibenarkan sampai ke toilet.. :-) kalu sang suami nak solat, kena g suarau yang berdekatan. tapi skrg ni boleh dah.. heheheh

Acap sedang memarahi kedua-dua anaknya.. rumah aku jadi treasure hunt bagi diorang berdua :-)

Friday, June 25, 2010

Jom Makan : korean steamboat

Posted by Faridatul at 12:13 PM 7 comments
Walaupun aku dan ogy masing-masing demam, makan tetap makan.. hehehe... Makan-makan di red work bangi bersama aku sefamili dan ogy sefamili.. Nanti boleh la buat reunion x-kolej ungku omar, UKM.

Konsepnya sama seperti restoren nelayan tapi kat sini lebih banyak pilihan. Harga pun berpatutan. Kalu sekadar steamboat sahaja, harganya rm22 tapi yang aku pilih kali ni korean steamboat. Boleh bakar sekali. hege sekepala rm28. Puas la makan. Boleh dikatakan mentekadarah jugak la.. hehehe :-)

Klik di sini kedainya kalu ada yang berminat -- > redwork

Aku dan suami bergambar di depan restoren. Restoren ni pemilik seorang mualaf.
Ogy satu family.. Adam tak leh duk diam bila nak ambik gambo

Dua famili makan bersama... buat reunion kat sini pun best gak ni :-)

Ni la dia korean steamboat. Boleh pilih 3 citarasa sup dia. samada tomyam, ayam atau herba cina..

Boleh gril di sekeliling dia. Kat sini restoren tu akan bagi dua mangkuk sambal pes yang sedap dan 2 mangkuk kecil mentega untuk grill.. tapi boleh jek minta tambah sup, mentega dan sambal dia tu.. kiteorng siap minta tukar sup lagi.. hehehe

Ni la abalone.. first time kenal... heheh :-)

Adam yang tak leh duk diam.... anis baik jek makan dengan khusyuknya :-)
En. Abang menunjuk bakatnya mengrill menggunakan chopstik..

Peaceee!!! Adam menyuapkan ice cream sebagai desert terakhir.. kat sini ade icebox dengan pelbagai perisa ice cream.. boleh mkn byk mana pun..


Aku dan en abang.. tgk la pinggan dia.. ish2

Erk... alhamdulillah.. habis ketam kami semeja rembat.. sape yang suka daging kambing kat sini pun disediakan juga... nyum2... :-) Berbaloi la rm28 tu.. hehe

Monday, June 14, 2010

Cuti sekolah vs kenduri kahwen

Posted by Faridatul at 5:32 PM 0 comments
Kelincahan tasya dan arisya

Jumaat lepas aku balik kampung suamiku di Chini Pahang. Adik ipar ku ikut sama bersama dua orang anaknya... Sepanjang perjalanan balik kampung.. kereta kami tak senyap dr kebisingan dua orang anak sedara iaitu tasnya dan arisya... sorang berumur 3 tahun dan sorang lagi berumur setahun.. penat aku melayan diorng..

Perjalanan yang kebiasaannya amik masa 4 jam kini menjadi 5 jam lamanya... mana taknya.. tak boleh bawak laju2 sebab budak dua orang ni kejap ke sit depan.. kejap ke sit belakang... Sepanjang en abang drive, boleh lagi aku control tasya dan aeisya ni.. sampai di kuala pilah, en abang dah mengantuk jadi aku plak tukar memandu... tapi siannya, en abang tak dapat tidur langsung..

Makin galak anak2 sedara aku bermain.. dua2 berebut kerusi depan tempat suami ku duduk... terpaksa la en abang bergenjak hujung kerusi.. langsung dia tak dpt tidur.. aku saja mengambil peluang untuk terus memandu.. at least aku tidak diganggu ketika memandu.. huhuhu...

lagi 20 minit nak sampai rumah baru la budak2 ni tertido... jam 3 pagi baru sampai ke chini.. sampai sana pula bukannya nk tido..smbung plak bermain.. aku n en abang jam 4 pagi terus masuk tido takut subuh nnt terlajak.. maklum la balik je keje terus bersiap2 balik kg... so penat bekerje pun tak habis lagi tambahan pula penat memandu... esok paginya.. mak mertua aku bgtau budak2 tu jam 5 baru tido.. hahahahaha... nasib baik tak layan diorng main..kalu tak sampai subuh la tak tido....

Ikan siakap, ayam, kerang dan udang bakar....
Dulu kalu ada kenduri di chini, selalu aku dgr mak mertuaku ckp gantung kuali.. aku tak paham mulanya.. skrg baru aku paham istilah "Gantung Kuali" tu.. Istilah tu bermaksud tak masak la kat rumah tu.. tapi aku ngan en abang dh plan mlm nya tak nk mkn makanan kenduri.. nak mkn ikan bakar, ayam bakar, dan kerang bakar.. pagi2 lagi sebelum en abang pergi tolong merewang kami berdua ke pasar pagi terlebih dahulu.

Sebenarnya plan nak cari ikan patin tapi sayangnya.. hanya beberapa sahaja gerai yang buka pagi tersebut. Meja yang selalu jual ikan patin tidak kelihatan langsung.. sepatutnya ada la 2-3 meja yang jual tapi ni satu pun takde.

Kebiasaannya kalu aku balik kg, sudah pasti paling kurang dlm 5 ekor ikan patin ku bawa balik.. setiap kali balik chini, sudah pasti cooler box dibawak balik untuk diisi ikan patin... huhuhu.. takde rezeki kali ni.. sume member2 yang order terpaksa ku balas sms mereka "minta maaf..kenduri byk so masing2 orang chini tak masak..so takde yang jual ikan patin.."... huhuhu...

Petangnya jam 6 ptg hujan turun dengan lebatnya.. jam 7 baru reda.. hanya renyai2 sahaja.. kayu yang sepatutnya hendak dibakar masak ikan tidak dapat digunakan.. terpaksa la ke kedai membeli arang dan masak dalam pinggir rumah...

Suamiku tengah menghidupkan arang..
ikan siakap dan 2 ketul peha ayam yang telah diperap pagi td... lupa nk amik gmbr kerang dan udang.. hehehe

arang yang telah terbakar sepenuhnya... cantik kan bila dalam keadaan gelap
Yang ni lagi cantik... nampak percikan api yang terapung di udara
Yang bestnya..kali ni makan sambil ditemani lilin 3 batang.. adik iparku fahmi yang berusia tingkatan 2 dan fikri darjah 6 masing2 kata "malam ni kita makan macam dalam hotel"... huhuhuh.. elektrik takde sejak jam 9mlm sehingga 1 pagi. nasib baik tak tunggu elektrik ada baru makan kalu tak kebulur la masing2.. heheheh

Kenduri kawen di jengka - kota gelingi

Kononnya rancang nak balik lewat dari chini hari ni terpaksa diawalkan.. jam 10 pagi kami dh berangkat pulang...pulangnya bukan terus ke bangi tapi ke temerloh dulu. Bapa sedara suamiku terlantar di hospital temerloh. ketika kami datang, pak ngah tengah menunggu giliran untuk ke bilik pembedahan. pak ngah mengidap gout. bengkak tersebut terpaksa dibedah kerana pak ngah meraung sakit sbb bengkak tersebut mengeluarkan air bisanya sendiri..

kami beransur ke kenduri di kota gelingi setelah kami menghantar pak ngah ke bilik wad. dua jam jugak pemdebahan dilakukan.. apa2 pun alhamdulillah, selesai juga pembedahan tersebut.

Akhirnya sampai di bandar pusat jengka.. kat area2 sini juga uitm kampus jengka terletak...

jauh betul kota gelingi ni.. kalu ikutkan jauhnya.. en abang cam malas jek nk kesana.. tapi memandangkan ada kiriman dari mak mertuaku untuk disampai kan ke bapak sedara nya.. akur juga la ke sana.

sepupu suamiku dan wife

sempat bergambar ngan pengantin :-)

Sampai di sana, kenduri hampir selesai.. masa tu dah jam 3ptg. jam 3 setengah kami berangkat balik kuala lumpur. Alhamdulillah jam 7.30 kami sampai di selayang walaupun jalan mulai jem di bentong gara2 kemalangan di jalan seberang.. maklum la rakyat malaysia ni TERLALU PRIHATIN... Tapi sepanjang perjalanan dr bentong ke selayang hampir 4 kemalanagn kami tempoh.. Alhamdulillah kami takde pepe...

Friday, June 11, 2010

Resepi salad bersama - potato chiken ball with date

Posted by Faridatul at 12:25 PM 2 comments
Takde idea nak masak.. So malam rabu lepas aku masak salad yang telah dibantu sama oleh suamiku.. hehehe.. rupanya adalah seperti gambar dibawah...

Resepi ni adalah resepi bersama.. masa time makan tu.. jenuh nk pk nk bg nama apa tuk resepi ni sebab lainnya salad ni dicampurkan ngan kurma. Kurma yang dimasukkan tu yang menyebabkan kelainan rasa pada salad kali ni.. sedap dari biasa.. try la sape2 yang nak mencuba.. elok juga diberikan pada anak-anak..

Ini la nama salad seperti yang telah dipersetujui oleh aku dan en abang... --> potato chiken ball with date... huhhuhu...





Bahan-bahannya
10 biji bebola ayamas yang telah digoreng
sebiji kentang yang telah direbus setelah buang kulitnya - dipotong dadu yang bersaiz sederhana
sebiji tomato - dipotong 6
sebiji capsikum hijau - dipotong dadu agak sederhana
sebatang kecil karot (direndam seketika bersama air panas) - dipotong memajang
Sebiji bawang merah (bawang besar) dipotong hiris
5 biji kurma yang dibuang bijik dan dicarik2kan
sedikit garam
sedikit lada hitam - ikut kesukaan
2 sudu mkn minyak zaiton
1 sudu mkn mayonis

Cara mencampurkannya
Masukkan kesemuanya sekali.. gaul sehingga minyak zaiton dan mayonis berserta garam dan lada hitam hingga sebati dengan bahan-bahan tadi.. setelah itu.. siap untuk di jamukan dalam piring... nyum2...

Thursday, June 10, 2010

Terima kasih atas memahami diriku ini...

Posted by Faridatul at 11:45 PM 2 comments
Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. sepanjang minggu lepas aku dalam keadaan tak berapa sihat, tak boleh aktif seperti biasa.. masa ini la pertolongan suami amat2 diperlukan. Dan di ketika ini la kita akan lihat betapa sayangnya suami pada isterinya.. :-)

Pada setiap musibah, ada hikmah disebalik kejadian. Walaupun ujian yang sama telah aku tempuh dalam waktu terdekat ni, aku pasrah. Memang la tak dinafikan manusia tetap akan bersedih dan berduka cita tetapi tidak la lama. Cumanya kekadang tu tetiba duka tu kembali pabila duk keseorangan di rumah ketika suami bekerja..masa ni la pun hasutan syaitan menjelma..

Tak dinafikan disepanjang perkahwinanku ni, suamiku banyak membantu dalam hal2 rumah tangga. Maklum la sama-sama bekerja. Kekadang dia outstation begitu juga aku.. kekadang aku kelas sampai 11 malam. Jadi menjadi kepentingan toleransi itu perlu dalam sesebuah keluarga. Kalu aku basuh kain, dia sidai kain. Kalu aku masak, dia basuh pinggan.. tapi dalam keadaan aku yang sakit.. aku tak mampu membuat pekerjaan yang biasa yang aku lakukan. Semua dia yang buat..tapi biasa la tak secermat dan sekemas orang pompuan buat la.. hehehe

Sedih dan pilu juga bile kepulangannya, aku tak mampu menghidangkan makanan. Dalam keadaan lapar segera dia ke dapur menyediakan makanan untuk dirinya dan diriku... nak ku bantu sama dilarangnya.. suh rehat jek.. Alhamdulillah.. "Ya Allah terima kasih kerana suami yang telah KAU jodohkan buatku ini memahami sikapku dan amat menenangkan ku.. Ya Allah, walaupun ujian ini amat berat untuk ku terima tapi aku tetap bersyukur kerana ketika ini lah kasih sayang keluarga lebih erat dan lebih memahami antara satu sama lain..Semoga jodoh ini terus bahagia hingga akhir hayat dan bertemu di syurga nanti..Aminnn"

###****************************************###

Sempat gak aku snap gambo ketika dia tgh masak.. apa saja dia masak, aku mkn jek..jgn byk cerewet... :-)

Lepas siap masak, di angkutnya pula komputer ke ruang tamu. Komputer ni sepatutnya kat bilik tapi dibawa keluar untuk aku tidak rasa keseorangan... laptop mlm sebelumnya tetiba hdd crash.. so terpaksa la guna komputer..


Masalahnya, komputer ni takde wireless software sbb aku pakai external wireless drive.. so tarikla sume streamyx wayar dr bilik ke depan sbb nk pakai wire nk connect ngan internet nk download software tu... bersepah depan dibuatnya ngan wayar2 ni...

Alhamdulillah..akhirnya komputer ni dah leh access internet.. byk gak ujiannya.. network card tetiba rosak plak terpaksa curi dari sistem unit yang lain.. huhuhu.. komputer ni bio jek kat sini sementara laptop dapat dibaiki.. huhu

Monday, June 7, 2010

Cheese Fruit Salad "VS" Pure Black Coffee n' Black Pepper French Toast

Posted by Faridatul at 10:04 PM 2 comments
Ini la makanan malam aku. Lepas jek solat magrib terus kami mkn malam. Sekarang ni kalu boleh nak amalkan makan sebelum jam 7 tapi sukar sebab selalunya en abang akan balik selepas jam 7. So paling lewat pun sebelum jam 8 malam.

Sian kat hubby aku, dalam seminggu ni dia la basuh pinggan, dia la basuh baju dan dia la masak. Aku masih berpantang.. Hari ni dia balik dalam kepenatan.. aku plak malas nk kuar beli mknan.. so buat jelah apa yang ade dalam peti.. Dalam 15 minit kemudian ini la hasilnya.. cheese fruit salad, kopi o dan french toast.. hu hu hu..

Makan malam dah tersedia... Ittadakimas.. :-)




Bahan2 nak buat cheese fruit salad:
1 biji epal merah
1 biji epal hijau
1 batang karot yang bersaiz kecil ( kalu tak suke mentah..rendam seketika ngan air panas)
1 biji tomato dipotong 6 ke.. 7 ke.. ikut suka ati
segengam baby tomato (kawan beli dr cameron)
sebiji telur rebus (dari kenduri kawen hezza semalam)
sekeping keju cheedar
2 sudu makan mayonis
sedikit garam
sedikit minyak zaiton
sedikit lada hitam( khas tuk orang berpantang. hu hu hu)

Cara-caranya :
potong epal, karot, tomato, dan telur mengikut saiz yang disukai
pecah2kan keju cheedar
masukkan mayonis
masukkan garam dan minyak zaiton
akhir sekali taburkan lada hitam ikut citarasa
kacau hingga sekata.. kemudian bacalah bismillah dan terus ngap masuk mulut.. hu hu hu

Sunday, June 6, 2010

Jengjalan ngan anak sedara

Posted by Faridatul at 9:43 PM 0 comments
Sepanjang sebulan ni mak aku jadi baby sitter tuk 3 orang anak kakak aku iaitu saiful, amir dan asma. Diorng ni d biasa kalu kakak aku terpaksa menghadiri kursus jqaf nya kat rumah mak aku la diletakkan anak-anaknya. Ni kali terakhir kot yong anto anak dua sebab ni kali terakhir kursus jqafnya.. insyaAllah lepas ni sah la jadi cikgu..mudah-mudahan...


saiful dan amir boleh la aku bawak jengjalan tapi tidak asma. Asma kecik lagi.. tak sanggup aku nk dukung sebab aku tak berapa sihat dan kuat lagi.

En abang dan amir... nagis nak dapatkan belon.. huhuhu

Saiful boleh plak tersesat kat kedai hari-hari ni.. nasib baik tak ilang anak orang ni.. huhuhu

Bawak diorng g mkn kfc.. sebenarnya nak main kat sini ade gelongsor ..

Tukar pamper saiful tapi dua orang bibik ni malas nk g toilet..so tukar kat tepi meja...sian plak aku tgk saiful terima jek sahaja apa yang dilakukan keatasnya.. hu hu hu

ada tak ciri-ciri bapak mithali.. :-)

ni la yang diorng sonok sgt kat sini.. main papan gelongsor..

Tahniah Zaki& mimi, Heeza & suami

Posted by Faridatul at 8:48 PM 0 comments
Hari ni aku dan suami makan free.. ade dua kenduri di bangi dan selayang. Setelah g makan kenduri di kenduri zaki aku terus ke kenduri heeza..

Malangnya aku tak bawa alamat rumah heeza. Telefon Mala tapi tak berangkat.. last2 aku tpon wawa. Alhamdulillah wawa di rumah mak di selayang. Bergantung pada info wawala akhirnya dapat aku datang juga ke kenduri heeza. Sume kawan2 lama ku dah balik sebab masa tu pun dah jam 3 lebih. Tapi masa balik tu sempat la jumpa aris. Lain dah rupanya. Ingatkan tak ingat aku..nasib baik dia kenal aku sebb aku tegur dia dulu.. kalo tak malu jek nnt...huhuhu

suha (pengapit pengantin lelaki), zaki dan mimi

di kenduri heeza.. diapit oleh ku dan en abang

Apa-apa pun tahniah diucapkan kepada pengantin baru buat zaki dan heeza. Semoga bahagia hingga akhir hayat dan dipermudahkan segara urursan dan semoga mendapat cahaya mata yang soleh dan solehah... aminnnn

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea