Pages

Tuesday, June 19, 2007

Membiarkan aku terus terluka..??!!!

Posted by Faridatul at 8:58 PM 1 comments
Semalam..
aku dikejutkan dengan panggilanku sendiri...
kenapa dia mesti disisinya..
cemburu kah aku...

hadirnya disisiku....
merawat luka yang pedih
yang pergi takan kembali
kehadirannya seperti pengganti
tp kemunculannya tidak kusedari

memendam rasa lebih terseksa
walaupun tiada apa2 antara mereka
moga tidak berlaku lagi hendaknya
supaya tiada lagi
airmata dipipiku ini...

hasil nukilan;
28 jun 2007
9.08 pm

Friday, June 15, 2007

Mohammad Saiful Islam hadir disisiku

Posted by Faridatul at 8:51 PM 0 comments
inilah anak sedara ke-3 aku.. Mohammad saiful islam bin mohd farid (panggilan - saif)

Jam 23:50:17, 14 jun 2007 aku dpt meseg dr yong, kakak sulung aku. Dikabarkan berita gumbira yang menyatakan dirinya dan baby telah selamat. Alhamdulillah. Ketika itu aku dh bayangkan bestnya..esok gak aku nk g jengok diorang sambil berangan nak beli baju skirt yang aku dh usha2 kat kedai baby di pkns...

Aku ketika itu sibuk buat kerja di rumah sambil online. Habis sume member2 aku yang online ku sampaikan berita gumbira ini..seperti mana gumbiranya aku dpt tahu selamatnya kelahiran umar (anak sulung adik aku, skrg dh 2 pun ..heheh)

Tapi kemudiannya mak aku tpon mengatakan kakak aku dh selamat bersama baby boy..terkejut aku..ha'ah..td lupa nk tanya baby boy or girl.. tp ari tu kata scan nmpk baby girl..adus..sedey nya.. nmpknya angan2 aku nk andam anak sedara aku ni tak leh..kang jd lain plak..

15 jun 2007 (jumaat) - ade kelas MIS smpai kul 11. time 4 quiz..aku dh buat soklan.. so..tuk collect paper tu aku minta iza tolong amikkan.. aku terus chow amik dilah kat umah n terus g trolak, perak.. perjalanan dlm 2 setengah jam gak la dr bangi. dlm tmpoh perjalanan dlm kul 1ptg aku dpt call dr k huda suh balik ukm gak sebab nak siapkan report final projek padi yang 2 tahun lepas. kena ikut format baru. tension jek aku. tp aku abaikan jek. kalu buat ari ni pun bukannya leh siap..nnt2 la smbg minggu depan..

dlm kul 1.30ptg smpai la aku kat umah akak aku ni. tak sabar2 nak jenguk anak sedara sulung kakak aku. Cutenye... putih.. x cam ayah dia..heheh..muka dia pun x ade iras cam mak ayah dia..cam iras adik aku..fadzli plak..

walaupun tak puas jenguk dan main ngan anak sedara aku ni, kul 3 tu aku terpaksa balik gak. mlm tu ade janji ngan adik angkat aku plak tuk brainwash adik aku yang kat kuis ni..cam2 hal. pening aku.. ikutkan hati nak tido jek kat sana.. tp takpe... akak aku kata nnt nak pantang kat umah mak aku..hehehe..best2x

Thursday, June 14, 2007

Hak Ku dibela..tapi.....

Posted by Faridatul at 7:29 PM 0 comments
Sudah lama dinantikan berita yang gembira ini. Tapi gembirakah aku setelah mendengarnya...

Ari ini aku mendapat email dari kak malis. Kak malis ni guru bahasa jepun di fakulti bahasa. Kata beliau, "Hak kite sebagai guru bahasa telah diperjuangan", dan hasil dari meeting yang aku hadir bersama masura mewakili fakulti adalah AMAT memberansangkan.

Walaupun aku dan 4 orang lagi guru di fakulti IT ni bukan lah dikategorikan Guru bahasa tetapi post jawatan kami tetap sama.. sama lah tu.. Guru bahasa jugak la kot.. BAHASA JAWA..Hahahah :-))

Kabar k malis lagi bahawa sudah ade surat pekeliling menyatakan guru bahasa dapat sambung PHD dan dapat cuti belajar. Tetapi mampukah aku!!! Ada sesuatu yang perlu aku usahakan sebelum aku menyambung PHD ku.

Aku pernah utarakan pada abahku tentang sambung PHD setelah aku tamah master dulu..tetapi amatlah dilarang oleh abahku.. Mak aku ok jek. tak de masalah. Dulu aku sepemikiran dengan mak tapi kini ..entahla...

Moga SEGALA doaku dimakbulkan...

Friday, June 8, 2007


hehe..camping di bagan lalang lagi

Posted by Faridatul at 6:44 PM 0 comments
Hehehe..camping di bagan lalang lagi. Kononnya nak g mkn ikan bakar jek sempena dh lama tak g sana..tetiba ade plak yang terdgr yang kiteorng nk g sana..ade plak nak join..ingatkan nak join g mkn jek..rupe2nya request nk buat camping...

Sebabnya adik mije ngan anak sedara dia ade sini, kononnya b4 mije balik tganu dia nak join kali terakhir (buat masa ni) ngan kiteorng. adik dilah plak tetiba dtg gak samalah ngan adik aku gak..kononnya nak minta aku ajar dia..dia nak dtg bangi.. so ramai la ahli baru.

Aku ajak gak member yang biasa g camping ngan aku tp berapa kerat jek nk ikut. K na pun pd mulanya tak nak ikut tp pg jumaat tu baru decide nk ikut. Nasib baik lauk2 BBQ tak beli lagi. sabo jelah.

Tp kecoh gak la sebab kalu k na ikut mana nak cari tent. Smpai tghari aku cari tent smpai habis ikhtiar dh.. tido jek dlm kete. Nasib baik kwn k na ade tent.. so ade 3 khemah la kali ni. best..best...best...

Wednesday, May 30, 2007


Cuti-cuti di Kota Bharu (30 mei - 3 jun)

Posted by Faridatul at 6:41 PM 0 comments
Sempena cuti sekolah ni, aku pun nyibuk balik umah member aku kat Kelantan. Byk tempat menarik kat Kelantan ni.

Sape yang dgr omong2 kosong kononnya Kelantan negari yang mundur, better g sendiri..tgk keindahan negeri "wan kembang" ni.

Sepanjang cuti ini, aku jalan2 di Kota bharu..jumpa member2 disana.. mkn sama2.. keunikan mknan disana yang jarang jumpa di KL ni. Sebab jarang dtg sana kan, tiap2 hari ade orang belanja, tak minta pun tp nak belanja gak. Alhamdulillah..rejeki kat sana murah betul..

sonoknya pemandangan di sana setiap papan iklan sume menutup aurat. Dan satu lagi mesti ade tulisan jawi. Memenag unik betul. Mana nak jumpa kat KL atau negeri2 lain. Baru la sonok mata memandang.. hehehe

Papan iklan celcom dengan pompuan bertudung...


Papan iklan hotlink dengan tulisan jawi..

Tuesday, May 1, 2007


Kembara di Kuantan

Posted by Faridatul at 5:53 PM 0 comments

Trip ke kuantan ni di buat secara ad-hoc. Entah la camne perancangannya. 30hb, senin..aku dh buat plan ngan pijah n' dilah nak g bagan lalang.. yang mana umah kedua kami bertiga untuk meraikan besday pijah.. wahahah.. pijah kena belanja.. kononnya nak paw dia cukup2... tapi plan tu terpaksa cancel di petangnya sebab tetiba ade orang ajak g kuantan.

Mulanya aku buat desicion x nak g coz keje aku byk lagi tak setel ptg tu.. malas nak paking n' bergegas balik umah.. aku buat keputusan tak nak g la. tapi memandangkan pijah n dilah beriya nak g..aku pun semangat gak la g akhirnya. Memang nak g mulanya tapi keje terlalu byk.. kul 6 aku masih lagi duk kat serdang setelkan keje2 aku... nak balik bangi dlm 30 minit. warghhh... penat giler. janji ngan en su dlm kul 9 kat umah dia. Lepas solat magrib n isyak kat umah, baru la g amik pijah n azia.. baru lah g amik en su.

Hehehe.. aku tak tau la budak2 ni sume tak mkn lagi termasuk en su. Marah la diorang. aku tak buat janji.. dilah plak terlupa janji ngan diorang, sedangkan smpi jek bangi ptg tu aku lapo sgt ajak dilah mkn2 dulu b4 balik. Sebabkan yang lain dh lapo, berenti jugak la mkn kat kedai sebelah petronas di area umah en su (area nk ke highway). Ok gak la enviroment mkn kat situ. makanan dia aku kurang arif sebab aku ngan dilah jek tak mkn. kiteorang berdua minum jek..still kenyang lagi.

Akhirnya perjalanan ke kuantan bermula jam 10 mlm. Ngangoh dh sms byk kali ngan en su. Apatah yang dismskan hanya diorang ber2 jek tau. heheheh...

Sampai di kuantan dlm jam 3 pagi. Tapi terus ke pantai anak air. Kelihatan ramai orang kat pantai tu. Tangkap ikan menurut en su. Lepas lepak2 dan dgr ceramah en su, akhirnya kami pun balik ke rumah dlm kul 5 pagi. Sampai2 saja di rumah, kami diberi bilik dan masing2 melelapkan mata. Buat keje giler memang la penat... 2 mlm tak tido, seninnya seharian aku duk round2 dr bangi ke serdang, dan sepanjang perjalanan ke kuantan aku tak tido. Bestnya di perjalanan tu, tepat jam 12 mlm, kami meraikan besday pijah dlm kete dengan kek coklat yang dibawa oleh pijah.. Happy besday to u.......

Esoknya baru la berkenalan ngan k ngoh, acik, zaki, n liza. Ade sorang lagi adik en su iaitu lina tapi dia g berkayak ngan member uia. K ngoh malu mula2 ngan kiteorang... tapi alhamdulillah akhir nya dpt masuk gak. kiteorang ni, jenis pompuan brutal.. hahahah... bukannya jenis kontrol2 ayu... wahahaha...terutama pijah.. kan pijah..kan..

Lepas breakfast.. terus g mandi kat pantai sepat. Sonoknye tak terkira. Liza kononnya tak nak join.. akhirnya teruja join kiteorang sekali... selepas 2 jam baru la berenti, itupun sebab dia dh kata sakit2 perut kalu tak.. tah kul bape nak naik.. sonokkkkkk main ombak ni.

pokok kemunting...


buah kemunting... dh leh mkn ni


Umah abang long en su ni depan pantai sepat je, tmpat kiteorng mandi laut td. lepas mandi... terus g umah abang long.. k ngoh masa tu tgh gentel tepung yang kononnya tuk dibuat kopok leko.. aku apa lagi.. amik peluang belajo. sonok la.. sesekali duk tgk abang long bawak balik ikan..ikan besor plak tu..mkn kopok leko yang ikannya terasa.. mkn sata yang lain la dr kl ni.

Malamnya plak kiteorang camping kat pantai anak air sambil mkn kek raikan besday pijah . Yang join
camping masa tu, aku, dilah, pijah, azia, acik, en su, pijang, zamri n kawan pijang. Ade kes pagi kul 4 kat sini.. aku digangu makhluk ghaib.. tak pe la...nak berkenalan..pe salahnya kan.. hehehe

lepas makan tengahari esoknya, kiteorng pun balik semula ke bangi sebelum tu singgah ke hospital kuantan jumpa bakal dr. Faizah @ lebih mesra mek jah.. hahaha.. Kononnya nak jumpa dia semalam lagi, kakak dia (dilah) beriya2 nak g jumpa adik dia. Maklumla dh ade kat kuantan ni. pesalahnya jumpa adik sendiri kan.

Dan...akhirnya sampai di bangi dlm kul 8mlm. Solat magrhrib kat masjid area rumah en su dan terus hantar pijah balik...dlm kul 9 mlm barulah aku n' dilah sampai umah... tak sempat2 nk kemas, terus terlelap sehingga esoknya... heheheh

Sunday, April 22, 2007


Singgah sebentar di Bukit Melawati, Kuala Selangor

Posted by Faridatul at 1:32 PM 0 comments
Balik dr pulau pangkor tu, singgah jap kat bukit melawati. Dulu adik ku ni jd warden asrama bawah bukit melawati ni. tapi baru tahun ni dia tukor, kalu dok leh aku ajak diorang g umah adik aku.. heheheh

Walaupun dh biasa naik ke bukit ni, buat2 la tak biasa. Lain orang yang kite bawak..lain caranya..hehehe.. aku tunjuk kat khusia n fidah pemandangan di situ... Ramai gak orang masa tu.. emmm.. best..best...best...

Turun jek dr situ, diorang ajak minum2. Minum kali ni still disponsor duit collection ari tuh..byk lebih coz kat sana tak buat snokling... dlm kul 6pm baru bertolak balik...

Singgah ke petronas di shah alam tuk solat magrib... dan perjalan diteruskan lagi. Kali ni aku plak drive.. 1st driver dah penat.. heheheh... penat2 dia tu..leh lagi buat lawak2 lawyer buruk dlm kete.. menceriakan suasana gak la...

anta mr za balik umah dia, aku pun terus anta na. janji ngan mije nak g tesco terpaksa dibatalkan... n janji ngan member2 lain nk buat spagetti esok terpaksa ditunda ke ari selasa.

Saturday, April 21, 2007


Kembara Ke Teluk Nipah, Pulau Pangkor

Posted by Faridatul at 8:04 AM 0 comments

Hehehe...ingatkan tak g..rupanya dpat g gak. Decide nak g pun malam jumaat sebelum g esoknye. Puas pujuk dilah, akhirnya pujukan ku berjaya..dia nak g..so ajak sekali khusia n fidah...ajak na n pijah tapi masing2 kata ade temujanji ngan orang lain..takpe lah. lagipun adhoc nye plan aku tanya diorang.. lain kali la plak ekkk

rancangnya nak naik kete rafi n acik..tapi memandangkan geng2 aku ramai so..naik la kete wira
dilah tu.. mr. su drive kete acik, mr. za drive kete dilah.. cukup dua kete. Singgah breakfast dulu kat restoren lariz b4 bertolak..

Perjalanan bermula jam lebih kurang kul 10pg. amik rafi kat kl kemudian baru ke destinasi yang dituju..melalui kuala selangor. Jalan ke kuala selangor ni aku dh femiliar sgt coz adik aku duk sini..selalu gak ulang alik..bile lalu area kuala selangor..teringat umar n hamzah..anak sedara aku tuh.. dh lama tak tgk..rindu giler2 la kat diorang.. tgk la cuti 1 dan 2hb ni nak g la lawat adik aku n' anak2nye.

Dalam kul 4ptg sampai la ke destinasi yang dituju.. sewa 1 van..cukup2 la tuk kiteorang yang seramai 9 orang ni. kononnya pakcik van kata nak bawak g round2 pulau yang mengambil masa 2 jam dgn bayaran rm60.. ok la tuh mulanya.. tapi..lain plak jadinya.. tak sampai 30 dh habis round..bayaran tetap sama..cehhh..sabo jelah...

petangnya.. menikmati pemandangan yang sungguh lawa..ciptaan Ilahi... Sunset... setiap tempat ade keunikannya sendiri..mula2 aku kata kat bagan lalang lagi lawa.. tapi bile tgk2 semula, subhannallah...cantik...tak terkata keindahannya... ini la ketenangan yang aku cari..hehehehe..Kalu pijah tau ni..mesti jelesnya...hehehe







Malamnya buat bbq... yang menghidupkan api mula2 rafi.. tapi ade sorang budak tu mengatai konon nak hidupkan api tapi api yang padam.. marah rafi (agaknya la)... nasib baik ade abang sorang ni..orang tempatan tolong hidupkan api...heheheheh....aku plak tukang pompom..caiyok...caiyok....


Masjid Lumut... solat disini sebelum berangkat ke KL

Esoknya jam 12 tgh checkout..makan2 kat lumut..solat kat masjid lumut..kemudian baru bertolak balik....

Thursday, April 5, 2007


Perarakan Maulidur Rasul 2007

Posted by Faridatul at 7:57 AM 0 comments

Sempena maulidur Rasul yang lepas, tempat keje aku buat majlis perarakan maulidur rasul dan juga forum perdana maulidur rasul,,,

Majlis dimulakan dengan bacaan doa oleh Ust. Khairil Khuzairi Omar @ along.. dia ni saudara mara aku gak. punya la jejak kasih yang begitu lama akhir bertemu mesra di kursus BTN tempoh hari...hahahah..kalu tak sampai bile2 la aku silap orang..heheh sebab ade sorang lagi pegawai pusat islam yang lebih kurang cam dia..aku ingat orang tu..dan kami pun dh byk kali bertegur sapa cuma aku jek tak bukak mulut tanya pasai kenai tak mak ayah aku..kalu dok malu aku..huhhuhu...

Majlis diteruskan ngan forum perdana oleh ahli panel2 yang hebat2. Antaranya yb al fadil dato abu hasan din al hafiz, ust roslan mohamed, prof madya dr. siti rugayah tibek dan akhir sekali sebagai pengerusi majlis prof idris zakaria. Tajuk yang dibawa "Rasullulah s.a.w: pembawa rahmat sekalian ummah"





Di antara kandungan2 ceramah ari tu yang paling aku suke ialah mengenai anak manusia @ anak lembu..

Dato' abu hasan mengutarakan soklan, pada zaman rasululllah dulu ketika aminah ketiadaan susu badan... apakah yang dilakukan oleh aminah untuk menyusukan nabi muhammad ketika itu.... nak tau jawapan...?????

boleh..tapi aku nk dgr jawapan dr korang dulu...hahahahha

silakan..jgn malu2 jawab....

Saturday, March 24, 2007


Bagan Lalang lagiii..k na belanja :-)

Posted by Faridatul at 11:27 AM 0 comments
Hari yang memenatkan..aku berkejar2 ari ni..janji ngan k na jumpa dia kat tesco kul 10pg nak beli barang2..ikan..ayam dan lain2. Aku dr bangi dan dia dr semenyih. Aku g sorang dr bangi coz dilah byk assigment nk kene siapkan.

Sampai di tesco..mula membeli belah. Abang mie dan anak2 sume ade. Sambil2 beli ikan.. udang.. yaya dlm troli aku nmpk cam dh terlentok. Marah sungguh dia aku x dukung dia..camne nk dukung..brg byk nk beli lg..mak dia tah kemana menghilang ish..ish..ish..biasa la tu k na..dh paham sgt kalu bershoping (..ehem..ehem..ehem..) hahaha..mesti dia maroh kalu dia tahu..

dh penat2 dtg tesco ni, aku beli jugak brg2 rumah yang dh lama kehabisan. Dapur dh seminggu lebih x berasap. Tambahan pula ade cendawan feveret aku..aku amik la dlm 3 paket besar..huhhh..1 paket biasanye rm5++ tapi kali ni ade diskaun dpt la dlm rm3++..sonoknye..leh buat sup sendawan ke..cendawan goreng ke..hehehe

Dalam kul 1ptg baru smpai umah. Alahai janji ngan member kat ampang dlm kul 2petang.. berkejar2 ke sana.. dlm kul 3 baru smpai.. tp orang yang nk jumpa tu ade hal..so dpt jumpa dia kukl 4.30ptg. setel2 ngan dia baru balik bangi..jalan x jem..tp sume kete bawak slow..tension tul...

smpai bangi dlm kul 6ptg. Nasib baik sebelum g ampang td dh perap ikan, ayam, udang..pastu dh agih2kan kerje2 yang lain pada aini, mije, pijah dan khusia..kalu x alamatnya..x mkn la mlm ni..huhhuh..

sampai kat sana..setelah sume ade..baru la start ber'BBQ'. Ni first time bg k na dan lain2 ber'BBQ' kat bagan lalang ni. sonok kata diornag..aku pun tumpang sonok.. K na suh buat lagi dlm bulan 5 nnt..insyaAllah...

Habis ber'BBQ' dlm kul 12 semua bersurai..diorang ni tido kat chalet..aku, mije, pijah n dilah je tido dlm khemah..aini n khusia pun nk tido dlm khemah..so..khemah abang mie diorang guna.. Aku, pijah, khusia n aini stay smpai kul 3.30 pagi..menikmati panorama mlm.. Yang bestnya dlm kul 3.00 pagi aku ternmpk meteor/ tahi bintang jatuh. Rezeki aku kot..sebab yang lain2 tu x nmpk..hehehehe

Tapi sayangnye..ni kali kedua ribut melanda masa aku camping kat sana.. tapi kalu ni menakutkan sungguh. Kul 4.30pagi, angin begitu kencang sehingga meruntuhkan khemah kiteorg... x sempat nk lipat elok2..patah2 besi dia..terus masuk dlm khemah.. angin pada mlm tu terlalu sejuk dan disertakan ujan yang agak lebat... Ni lah pengalaman yang x dpt dilupakan...

Friday, March 23, 2007


Cybernite D' Equatorial Bangi

Posted by Faridatul at 1:02 PM 0 comments

Cybernite...emm sebenarnya malas gak nak g...G jugak la coz nak meraikan pelajar2. Apa perasaan dulu kalu pensyarah yang kite kenal tp x dtg meraikan kite...sedey kan ..tp entah lah..zaman dh berubah kot...

Nape aku ckp gtu..yelah, lecturer kurang dihiraukan..programnya pun agak membosankan.. kalu dibandingkan pada zaman aku dulu. Kononnya objektif nak rapatkan hubungan pelajar ngan kakitgn ftsm, tapi aku x nampak kat ne nk rapatkan..

Persembahan pun kalu aku nk komplen kat sini..musti panjang lebar..tak habis muka surat fotopages ni...pepe pun aku harap program lepas ni yang dibuat oleh PERTAMA ok sket dr mlm ni... persembahan tarian yang acap kali tuh kalu ditukar ngan persembahan pelajar dr setiap jabtan ke..ade gak paedahnya...ish..ish...ishh


Aku doakan moga students final year ni sukses bile habis belajar.... dpt keje molek2... Dekan dh tawarkan sape2 nk jd RA...so pe lagi..grab la..mana tau leh ukm sponser buat MASTER...hehehehhe

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea