Pages

Saturday, April 28, 2012

Wafiy balik kampung chini buat pertama kalinya

Posted by Faridatul at 11:54 AM 0 comments
Sudah hampir 8 bulan aku tak balik kampung suamiku.. Maklum la jauh ke pahang nun.. Last sekali balik kampung raya puasa tahun lepas.

Wafiy pun dh besar sket dh boleh bawak berjalan jauh. So sempena cuti 1 mei sempena hari pekerja yang jatuh hari selasa, aku dan suami pakat balik kampung pahang. Ambil cuti hari isnin bermakna ada 4 hari cuti. Memandangkan wafiy tidur awal di ptg hari, jadi plan balik kampung pagi sabtunya.

Malam jumaat tu, diana  sekeluarga tidur di rumahku kerna anak mereka taska nak ikut balik sama. Tasha nk sekolah di sana sepanjag diana berpantang nanti. Diana tunggu hari je untuk melahirkan anak. Ini bermakna anak diana yang akan dilahirkan nanti adalah cucu ke 10 mak mertuaku..

Jam 12.30tengahari baru la sampai di rumah chini. Patutnya jam 11.45 pagi dah boleh sampai tetapi memandangkan jem yang berlaku kerna ada tournement basikal jadi lambat la sampai.

Hari ahadnya plan nak pergi kuantan bawa mak mertua dan adik2 iparku sambil ke rumah ani di pantai balok, tetapi semuanya bertukar plan. Jam 3 pagi ahad anakku demam panas. Ini pertama kali dia demam panas yang amat panas. Aku sepanjang malam tu tak tidur membasahi badannya supaya cepat sembuh. Hidungnya pula berair dan kedengaran sedikit batuk.

Sebab terlalu risaukan keadaan wafiy walaupun pada hari isnin dia dh sedikit kebah dari demamnya, aku dan suami pakat nk balik juga petang isnin. Takut apa2 berlaku susah kerna di kampung. Perancangan awalnya nak balik petang selasa terpaksa diawalkan pada petang isnin. Sepatutnya jam 6 dah bergerak pulang, tetapi ramai pula jiran2 mak mertuanku  nk tengok wafiy. Alahai, sian plak dah la tak pernah jumpa, dah jumpa takan nak cabut balik terus.. sembng punya sembang, jam 6.30 petang baru bertolak. Wafy pun bila dah ada orang melayan dia, macam  tak demam pula nmpaknya.. sabau jelah anak aku sorang ni...

Jam 11.45 malam baru la sampai di rumah. Sepanjang perjalanan balik, wafiy tetap cam biasa nak berdiri di pangku untuk melihat pemandangan jalan. Walaupun hanya dapat melihat lampu dan hutan, tetap dia nak tengok juga jalan raya. Yang kelakarnya, dia tertidur-tidur sambil aku pegang. Bila aku nak baringkan dia atau dudukkan dia di pangkuan aku boleh plak dia sedar.. menjerit suh dirikan semula. Emmmmm... perangai sape la tu.. huhuhuh

Wafiy yang dibaluti bersama kain napkin basah di badan dan ditutupi ngan sapu tangan basah di kepala agar dapat dikurangkan suhu badannya

 Wafiy bersama abi di halana tepi rumah nenek

Wafiy bersama nyang teh diketika nak balik kl. Sempat lagi dia cirit kat baju nyang teh.. terpaksa tukar seluar dah jadi tak sedondong baju dan seluar... 

Aktiviti biasa setiap kali balik kampung iaitu membakar ikan dan kerang di belakang rumah...

Abi dengan posing membakar

ikan talapia merah dan ikan pari menjadi idaman pada kali ini

ok juga gambar yang disnap oleh tasha yang hanya berusia 6 tahun.. ada sedikit tak center dalam gambar ni.. huhuh

Wednesday, April 25, 2012

Makan mlm dengan Kerabu soon ..

Posted by Faridatul at 9:10 PM 0 comments
Hari ni saje nk letak entry mengenai masakan mlm ni. Masakan malam ni lain dr yang lain. Aku teringin sangat nk mkn kerabu soon. Dulu pernah belajar dengan housemate, ni rohana tp dh lupa. housemate ku dulu 2 orang asal dr thailand. so mmg resepi ori la. Aku search dr website tp bila baca resepi takde yang serupa ngan resepi ori. Takpe la. Lain kali kalu dpt chat ngan ni rohana kena minta resepi kerabu soon dan mcm2 lagi... huhuhu ni la hasil air tanganku...

ni hasil air tanganku membuat kerabu soon...nyum...

zoom in dr dekat... hehehe

kerna terlalu pedas, so kami tawarkan mulut dengan baki agar2 yang ada dlm peti sejuk

Sunday, April 22, 2012

Hari polis bersama penduduk taman tenaga

Posted by Faridatul at 9:29 PM 0 comments
Semalam merupakan hari yang paling penat buat diriku.. mana taknya, dari pagi smpai ke ptg dua program disertai.
Paginya ada program hari polis bersama penduduk taman. Petangnya sempat rehat setengah jam terus ke rumah adik ipar faisal di banting. Pelbagai tips telah diperolehi bagi mengelakkan pencuri memasuki rumah. Antara tip yang diberi oleh inspektor tersebut adalah :

1. Pastikan grill/pagar rumah berkunci. Jangan biarkan pagar rumah terbuka
2. Jangan biarkan sesiapa memasuki rumah.
3. Jangan benarkan orang beruniform memasuki rumah kerna banyak kes penyaramn tetapi sebenarnya mereka adalah perompak.
4. Kalu orang beruniform tegas untuk memasuki rumah, minta mereka tunjukkan kad penguasa. Kalu polis pangkat pegawai kad berwarna biru dan kalu pangkat bawah kad polis berwarna kuning. Tetapi kad polis biru sahaj yang boleh memasuki rumah.
5. Kalu ragu-ragu juga, boleh terus menelifon polis.

tu antara tip2 yang diberi. Tapi tak sempat nk snap gambar kad polis yang ditunjuk tu.

Selain daripada ceramah, kementrian kesihatan pun turut membabitkan diri dlm aktiviti kali ni. Pertandingan mewarna bagi kanak2 atas 6 tahun, pertandingan mencari jentik2 terbesar dan terbanyak di sekitar taman, teka teki kanak-kanak dan orang dewasa telah dikelola oleh pihak kementrian kesihatan dengan pelbagai hadiah menarik.

Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak bawah 6 tahun juga diadakan yang telah dianjurkan pleh persatuan pernduduk dan rukun tetangga.

Alhamdulillah, jam 1 pm semua telah selesai... aku sakit tangan dan bahu sbb mendukung wafiy sepanjang program...

pertandingan mewarna kanak-kanak bawah 6 tahun

Bergambar beramai-ramai yang hadir 

pertandingan mewarna kanak-kanak atas 6 tahun

hasil jentik-jentik dari pencarian kanak2 di sekitar taman 

teka teki yang dianjurkan oleh kementrian kesihatan

sesi makan minum bermula.. nyum2.. 

Gambar lagi : klik disini

Monday, April 16, 2012

Mengedit gambar menggunakan frame

Posted by Faridatul at 4:55 PM 0 comments
Ini la hasilnya... jeng..jeng..jeng...


Friday, April 13, 2012

Makan Malam menyambut besday suami tercinta

Posted by Faridatul at 9:31 PM 0 comments
Besday suami sepatutnya hari rabu lepas sama ngan tarikh pertabalan agong skrg. Maka satu malaysia cuti kononnya menyambut sama besday suamiku.. huhuhu... Plannya nk makan sama malamnya. Dah siap2 beli daging kambing perap di JJ ahad lepas. Tapi terpaksa dibatalkan sbb pagi rabu tu perut ku kurang memuaskan dan ptgnya pula ada reunion bersama senior FTSM.

Jadi mlm ni la sempat untuk masak. masak kambing bakar dengan pencicah "secret resepi" iaitu resepi sendiri, kentang lenyek, carrot bakar, bawang bakar dan cendawan goreng tepung dan diminum bersama air kopi panas.. nyum2...

Perut masih memulas
Sian dengan keadaan perutku ini.. tak sampai setengah jam dah g tandas. Hampir 4 hari perutku memulas begini. Tak boleh diisi langsung. Ingatkan keracunan makanan tapi takde la sampai cirit birit. Tapi bila sakit perut datang menyerang, sakitnya seperti perut dipulas-pulas. Tadi petang dh jumpa ngan Dr Fadz. Doktor kata seperti aku alahan makanan. So toksik masih ada dlm perut tu yang masih sakit. Aduh...
Doktor kata bende tu secara biologi akan keluar sendiri melalui najis. Doktor hanya boleh bagi ubat tahan sakit, gastrik dan buang angin... dan Doktor beri ubat multivitamin untuk masalah keguguran rambut.
Sekadar MITOS rupanya
Ibu selepas mengandung kebiasaannya akan mengalami keguguran rambut. Macam2 aku dengar pasal keguguran rambut. Dan cerita yang sering aku dengar sebab keguguran rambut ni nutrien dlm badan kita dh habis sebab diambil oleh baby. So rambut akan gugur. Maklum la geng2 aku ni ramai budak sains so semua mengadaptasi dr ilmu sains yang dolu2 kita belajar.
Cerita yang sering aku dengar seperti ibu ni seperti sebuah pokok. Apabila nutrien tidak dpt disupply lagi ke daun, daun akan keguguran. Sedangkan yang aku diberitahu oleh doktor fadz tadi adalah keguguran rambut ibu disebabkan hormon. Rambut yang sepatutnya gugur sewaktu kehamilan tetapi disebabkan hormon yang menyuburkan rambut menyebabkan rambut tidak gugur. Setelah tiga bulan berlalu selepas bersalin, hormon mengandung akan hilang dan akhirnya rambut yang sepatutnya gugur semasa kehamilan akan gugur. Yang menjadi kita merasa heran adalah jumlah yang banyak sebab rambut tersebut gugur pada waktu yang sama.
So doktor bagi ubat multivitamin hanya sekadar untuk mengurangkan keguguran rambut sahaja. Rambut tetap akan gugur untuk jangka masa beberapa bulan.. huhuhuhu

Berjaya mengupload video kerenah wafiy

Posted by Faridatul at 11:38 AM 0 comments
Alhamdulillah telah berjaya mengupload 3 video kerenah2 wafiy dalam youtube.. minggu lepas puas try nk upload tapi tak boleh.. guna streamyx kat rumah pun problem.. ntah la nape..













Thursday, April 12, 2012

Reunion di Tasik Empangan Putrajaya

Posted by Faridatul at 10:14 AM 0 comments
Alhamdulillah menjadi juga reunion yang hanya dihadiri aku, k najah, k sofea dan kak che jah semalam. Semua dtg dengan membawa anak masing-masing. Cuti rabu sempena pertabalan agong ni cadanganya nk dihabiskan dengan menghadiri beberapa jemputan kenduri tapi apakan daya, perut ku masih memulas sepanjang hari.

Tapi petangnya aku gagahkan juga untuk menghadiri reunion tersebut. Lagipun ini pertama kali aku hendak ke tasik empangan putrajaya, nak tau juga lokasinya camne.. Agak menarik. Kalu wafiy dh besar leh la main rehlah kat sini.. Kalu nk rehlah ngan kawan2 terdekat sambil bawa baby pun ok jugak... hehehe



Gambar ber4, aku, kak najah, kak che jah dan kak sofea..

Tempat rehat yang disediakan di Tasik Empangan untuk beristirehat
Bergambar bersama 4 keluarga


Setelah solat asar, kami ber3 iaitu aku, kak che jah dan kak sofea mencari port untuk lepak. Akhirnya kami pilih tempat rehat yang berdepanan ngan taman permainan. Boleh la budak2 main sambil dipantau sambil kami sembang2... Kak najah lambat tiba sebab katanya pergi ke klinik dulu.. hehehe.. maklum la nak cek ngan doktor keadaan "orang baru"..

Setelah solat magrib di sana barula kami segera pulang. Aku terpaksa pulang awal kerna ni time wafiy masuk tidur. Itu pun dh meraung mengantuk... maklum la jam 6 pagi dh bangun... so mmg timetable dia jam 6 pagi bangun dan biasanya lepas amik dr taska, terus dimandikan, disusukan dan akan tidur dengan nyenyaknya sehingga pagi esok. Just dlm kul 10 mlm, 3 pagi dan 5 lbh tu dia bangun tuk nyusu...

So lepas ni boleh la buat reunion dengan lebih ramai yang hadiri dan yang pastinya boleh ajak kawan2 lain pula mengenali tasik empangan putrajaya ni :-)




Sempat bergambar ber3.. Ini la gambar pertama yang diambil yang ada gambar kami bertiga :-)


Abi menolak stroller wafiy.. ni otw nak g surau solat maghrib...

Kemudahan yang disediakan.. mempunyai cafe tuk makan2, surau, toilet...





Pemandangan jauh di kala malam menjelma.. very nice..













Tuesday, April 3, 2012

Wafiy buat kecoh di hospital!!

Posted by Faridatul at 3:37 PM 0 comments
Assalamualaikum, dah hampir 2 bulan aku tidak mencoretkan ruang di blog ni. Kali terakhir mencoret adalah ketika aku masih berpantang di rumah dan tiada kerja yang boleh dibuat hanya dengan berblog sahaja. Setelah dapat keluar dari rumah aku mula aktifkan tangan dan kaki merayap dengan kata lain enjoy melepaskan gian nak berjalan-jalan melihat permandangan ciptaan Ilahi (chewahhh.. hehehe).

Semenjak wafiy mengidap jaundis, aku asyik ulang alik ke hospital dan klinik kerajaan untuk memantau perkembangan otak dan fizikal sebab keadaan jaundisnya yang HEBAT sekali. So semalam aku terpaksa mengambil cuti kerna wafiy dikehendaki membuat pemeriksaan di hospital serdang. Bulan mac yang lepas wafiy ke hospital juga untuk pemeriksaan telingan tetapi kali ni aku tidak pasti pemeriksaan apa cumanya yang aku pasti kena ke klinik pakar bahagian pediatrik di hospital serdang. Rupa2nya hanya untuk melihat perkembangan fizikal wafiy.

Menjadi satu kisah, aku tiba di hospital pada jam 8.30 pagi. Menurut rakan sekerjaku, kalu di klinik pediatrik kena g awal terutama kalu hari isnin sebab orang yang terlalu ramai. Tetapi alhamdulillah, ketika ni di klinik pediatrik tidak la seperti yang digambarkan oleh kawanku cuma di kaunter untuk mendaftar agak panjang. Sementara suamiku pergi mencari parking, aku mendukung wafiy ke kaunter pendftran sebab wafiy tak suka di letakkan dalam straoller. Yang menjadi geram di kaunter pendftaran, appoitment ku tidak dimasukkan ke dalam sistem. Maka aku kena ke klinik pediatrik dulu untuk memasukkan nama sebelum ke kaunter pendaftaran. Sesudah selesai memasukkan nama aku pergi semula ke kaunter pendaftraan, dan keika ini terpaksa beratur dan line pun menjadi panjang semula. Bila tiba giliran aku, orang di kaunter minta surat GL plak.. geramnya.. dh la aku dukung wafiy. Perut pun kembali berdenyut2 kesakitan. geramnya.. aku segera menjawab tak bawak sebab dh selongkar habis beg tapi tak jumpa. Sepatutnya ada sebab aku dh bawa masa perjumpaan bulan mac yang lepas tapi tak pula diminta. Yang geramnya dia boleh buat tak tahu jek walaupun melihat wafiy mula merengek2.

Aku telefon suamiku yang masih tidak mendapat tempat parking. Akhirnya suami ku terpaksa parking memblok kereta orang lain agar2 dapat dia menghantar GL yang terkini yang ada padanya kepadaku. Diketika aku ingin memberi wafiy kepada suamiku, aku melihat habis lengan bajuku terkena najis wafiy. Memang la di kaunter tadi terdengar wafiy kentut tapi tidak la sebanyak ini. Habis baju , kain, tudung dan termasuk stokin ku terkena najis wafiy. Apa lagi aku meraung dan wafiy pun meraung menagis.. adusss.. dugaan betul. Aku bergegas ke toilet di lobi. Punya la jauh. Rupa2nya di dalam klinik pediatrik ada toilet.

Wafiy aku bersihkan badannya di toilet pediatrik. baju aku dh habis basah lenjun. Aku dh tak rasa selesa selain masih ada lagi bau masam najis wafiy tapi nk buat camne.. dh anak la katakan... marah camne pun tetap sayang....

wafiy.. oh wafiy... mmmmmmmm

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea