Pages

Friday, October 9, 2009

Udang – Buttered Prawns

Posted by Faridatul at 9:56 AM
Tetiba ada kawan aku nk minta tolong aku masakkan dia Butteres Prawns... Siap bagi duit lagi.

Nak tak nak kena la tolong member kan.. lagipun bagus jugak boleh tingkatkan skill memasak aku.. Tapi bile ye nk masak.. esok lusa full ngan open house la .. program lain la...

Minggu depannya plak kalu tak de aral melintang...kalu makcik india depan rumah tak buat open house dia sempena deepavali..aku ngan ahli bait plan nak buat open house 17hb nnt.. dah takde masa gak nk belajar masak.. (Alasan jek tu...wakakaka)

Tapi macamna pun kena buat gak la..sebab duit dia bg tuk belajar tu dh aku amik.. lebih dr sepatutya pun..huhuhhu.. boleh test byk kali smbil mkn2 depan tv tgk astro.. best2x

gambar diambil dari http://sue-hasue.blogspot.com


udang – buttered prawns

Ingredients:

Tiger Prawns or King Prawns - 600gm
Curry Leaves - 1 stalk
Chicken Egg Yolk - 5 eggs
Ajinomoto - 2 teaspoons
Sugar - 3 teaspoons
Ideal milk - 3 teaspoons
Butter - 500 gm
Cooking oil for deep frying prawns


1. Clean prawns without removing shells.
2. Deep fried the prawns in heated oil for 1 minute. Drain excess oil before arranging in plate.
3. Place butter in heated wok and allow it to melt. Add in the egg yolk to the melted butter.
4. Stir constantly until bubbles are formed and egg yolk turns to shredded form.


TIME: PREPARATION TAKES ABOUT 5 MINUTES
COOKING TAKES ABOUT 5 MINUTES

2 comments:

Ibu Aimy said...

yo la tu kawan.. poyo la ko fari

Faridatul said...

heheheh....

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea