Pages

Thursday, September 25, 2014

waiz masuk wad - jangkitan paru2

Posted by Faridatul at 2:06 AM
kisahnya bermula pagi isnin 22 sept pabila seperti biasa aku mandikan waiz dalam jam 6.45 pagi. tu kire dh lewat la tu. biasanya aku mandikan awal sbb tabiat waiz ni suke berak dalam jam 5 pg.

pagi tu nafasnya agak kencang dan berbunyi kasar. x pernah selama ini bunyi nafasnya seperti itu. jadi aku dan suami nekad nak g klinik masa lunch hour nnt. kami keluar awal sejam sebelum lunch hour sbb takut doc di poliklinik ukm x de. otw nk amik waiz aku call poliklinik, diorg kata pesakit ramai, doc plak sorg. doc nk rehat jam 1-2. dia suh mai semula jam 2ptg. aduhai seperti yg tlh aku agak. so apa lagi kami teruskan juga tp terus ke azzahrah.

di azzahrah, doc suh waiz amik neb sbb nafasnya "ketat" mengikut istilah doc tu. setelah amik neb doc cek semula dada waiz then dia kata masih ketat. suh amik neb lg. dh second time amik neb doc kata masih ketat. ikut history doc tanya  bila stat demam. aku jawab la dr rabu minggu lepas tp bila bg ubt demm, dmmnya surut terus.., doc bg ubat tp dia suh refer ke hospital serdang. suh warded. aduhai aku ni bila kata masuk wad ni jd seriau... x tahu nape.

balik semula opis,, tanya2 pendapat kwn2 opis dan kawan2 fb mcm2 la pendapat aku dpt.  akhirnya aku follow 1 pendapat ni yang memudahkan kerja aku dan x perlu warded. kelas skrg dh start. miggu lps dh batal kelas. so x mau la minggu ni batal lg.

aku x g pun hospital tp selasa nya aku wat repeat neb. cam isnin la mesti kena amik 2 kali neb serentak. mula2 aku g dlm jam 10pg... doc suh dtg semula dlm jam 4ptg. tp aku x leh sbb ada kelas. aku minta jumpa dlm jam 6ptg. ok jek doc kata tp jam 2ptg bg ubat ventolin pd waiz.

rabu pg doc suh dtg jam 8pg. tp aku ada kelas jam 9pg. so aku minta diawalkan jam 7g. kul 6.45 pagi, kami (aku, suami, wafiy dan waiz) dh siap2 kuar umah awal supaya proses cepat sbb nk kejar kelas. jam 7,30pg dh setel waiz amik nebs tp tunggu doc plak lambat. jam 8 baru doc panggil.

doc cek semula.. doc kali ni adalah doc yang sama masa jumpa pertama kali hari isnin hari tu. doc marah sebb x g hospital lg.. aku pun ckp la alasan aku... dia marah. dia kata jgn wat memain... ayat yang aku ingat smpai skrg " awak nk ke anak awak off tiba2"... aduhai.. seriau aku... terus aku speechless...

balik dr azzahrah, singgah umah amik baju aku dan waiz, g opis amik GL then terus ke hospital serdang. jam 11pg sampai di hospital tp jam 6ptg baru dpt masuk wad. selama di emerency aku diminta bg nebs kat waiz setiap 4 jam dan g hntr waiz buat xray. masa tu suhu waiz dh tiggi. 39.4 darjah celcius, doc suh rehat kat kerusi nebs tu sbb bilik ptg kang baru ada kosong.

setelah dpt masuk wad, ada 3 bilik yg aircond dia bermasalah. panas sgt rasa dlm tu. waiz pun panas bila nk bf. doc pakar masa dtg melawat dan cek waiz mohon maaf atas kekurgn dan dia bg bawa kipas klu nk bawa. pe lagi mlm tu juga suh suami ku bawa.

bila aku post penyakit anak aku ni di fb rupanya penyakit ni adalah penyakit serius budak2 dibawah 5 tahun. kalau x amik langkah berhati2 boleh bawa maut. kawan anak sepupu aku ada sorg dh meninggal gara2 dia ingat demam biasa jek dan kononnya anak dia ada asma... nauzubillah jgn terjadi pada anak2 aku dan anak2 yg lain...

ni nama penyakit tu bronchopneumonia... korg leh google la penyakit ni kalau nk tahu lanjut...

waiz amik neb di azzahrah pagi rabu b4 warded di hospital serdang

neb ke2 aje mesti waiz dah kepenatan menangis byk masa neb pertama dan akhirnya tertidur

ni la ruang sangkar waiz dan ummi tidur.. huhu

waiz nmpk aktif dan ceria tp bila doc cek aje dada terus cancel tak bagi balik :-(


0 comments:

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea