Pages

Sunday, May 3, 2009

Melaka - Port dikson - Bagan lalang..

Posted by Faridatul at 2:21 PM
semalam jam 11 pg bermulalah perjalanan ke tempat kenduri rumah kawan pijah. Melalui highway tetapi keluar ke tol pedas- linggi. Meneruskan perjalanan ke rumah kenduri area masjid tanah melalui jalan kampung. Dalam jam 12 lebih kami pun smpai. Kedua-dua pengantin adalah staf angkasa sepertimana yang diberitahu oleh pijah.

pijah bersama pengantin, kami yang lain tak dapat bergambar sebab pengantin sibuk

aku pun tak tahu apa perbalahan antara pijah dn mije ketika itu..huhuhu

Selepas kenduri, perjalanan hendak diteruskan ke ayer keroh tetapi kononnya nak singgah ke komplek falak alkharizmi. Konon nak singgah kejap tapi jadi lama plak.

di depan balai cerap alkhawrizmi

Tempat yang menarik tetapi sayangnya hebahannya tidak meluas. Selain boleh melihat pameran yang pelbagai info mengenai dunia falak, boleh juga menonton planeteirium dan 3D. Bayaran x mahal. Untuk kedua2 nya sekali baru rm5 sahaja.

satu daripada antiviti disitu, boleh cantuman muka denagn kawan-kawan anda..lihatlah wajah baruku..huhuhu

woman in black..huhhu.. ni spek untuk tangok cerita 3D

Selain itu, boleh juga melihat ruangan cerap dan melihat permandangan sekeliling sekitar tanjung bidara menggunakan camera di situ. Tempat ni betul2 menarik dan sesuai untuk dijadikan tempat lawatan ambil belajar.

Cik dilah tengah skodeng..huhu..bagitau mak dia...

Setelah hampir 3 jam kami disitu, perut telah berkeroncong. Nak makan ikan bakar. Tanya orang tempatan tempat makan ikan bakar paling best kat situ. Ingatkn di umbai jek yg sedap rupanya di sini pun ada. Tempatnya nama Kuala Sg Baru.

Perjalanan terus ke sana tetapi apabila melihat ada tanda port dikson 49 kilometer sahaja dr situ, niat terus bertukar. Jam ketika itu menunjukkan kul 5.17 ptg. Maka tak jadi la nkmakan ke kuala sg baru. Cadangan terbaru yang semua setuju adalah makan di bagan lalang, beristirehat di port dikson.

Hutan rekreasi..pintu masuk ke rumah api tanjung Tuan

Setibanya ke port dikson, cik dilah teringin nk ke rumah api. Tak sangka ada hutan rekasi disini. Jam menunjukkan jam 6 petang. Nak ke rumah api, perlu melalui bukit dengan berjalan kaki. kira2 10 minit barulah smpai ke rumah api tersebut. Rumah api tanjung tuan. Ya allah cantiknya pemandangan. Hilang segala penat lelah menaiki bukit tadi. Segala cabaran dan halangan yang terpaksa tempuh tadi hilang semuanya.

Inilah rumah api tanjung tuan.. penat sehhh

segala penat hilang bila tengok keindahan alam ciptaan ilahi ini..

Perut dah berkeruncung. Semua kelaparn. Perjalnan terus ke bagan lalang. Setibanya di bagan lalang, kedai yang biasa kami makan penuh. Maka terpaksa la beralih arah ke seaview. Makanan disini tidak kurang juga enaknya tapi sayangnya pepahat sudah kehabisan.

masih di port dikson..cantik kan pemandangan dia.. subhanallah

sesi makan ikan pun bermula.. mana ikan bakar..lambat sgt..bateri kamera ini yang paling last..tak sempat nk shot gmbr makanan terutamanya ikan bakar.. huhu

Jam 12pm lebih baru la sampai di rumah tercinta. Perjalanan yang singkat dalam 1 hari tapi banyak juga info yang diperolehi hari ini.

More pictures : click here

14 comments:

Noor Hafizah said...

alhamdulillah... dapat menimba ilmu dan menikmati keindahan alam... subhanallah.

Noor Hafizah said...

rasa2nya, sy pernah nampak MIX muka cik pari & cik dilah.~ huhuh!

xara said...

aa.. macam menarik je perjalanan ni. Bila nak g lagi?

Faridatul said...

hafizah >> ye ke!! kat mana tu. kalu ade nak berkenalan lah.. hahahah

zara >> hehehe.. tu la suri tak join kiteorang.. rugi2x.. best tau..

yang paling best ade cermin boleh jadi kurus, bantut dan lonjong.. tp paling best part kurrus tu.. perghhh.. kalu akak kurus cam dlm cermin tu.. susah nnt.

akan ada orang anto bunga tiap2 hari.. hahahhaa

Noor Hafizah said...

Jom pegi lagi! masa kenduri kawin suri... hehe!

Faridatul said...

ishh.. ap lak kat melaka ... suri kawen kat selangor kalu belah laki..gosip2nya kat pahang kot.. hahahaha

Noor Hafizah said...

ooo.. itu macam kite jalan2 cari makan kat sg.tembeling, ade ikan patin kat sana.

xara said...

apakah menyebar gosip di sini? saya bagi laluan akak2 kawen dulu la..huhu

Faridatul said...

ala suri..doa sahabat dimakbulkan la.. apa salahnya.. doa tu.. kalu suri kawen dulu pun apa salahnya.. kata nk tunang bulan lima.. beberapa hari lagi ni.. persiapan dh get ready ke.. hehehehe

Noor Hafizah said...

makan kat bagan lalang lagi kite ni cik pari2... after tgk suri tunang. ish ish tak sabar nak pekena ikan patin masak tempoyak kat pahang

Faridatul said...

apa kelas ikan patin.. i tak mkn ikan patin.. apa yang best selain ikan patin ye kat pahang nun... huhuh

xara said...

xdenya saya bertunang bulan lima. ni dah masuk bulan lima dah ni.. lalala..

apa ni buat gosip kat sini? Nangis karang.. (TT_TT)

Noor Hafizah said...

eh... gosip ke? ingatkan realiti tadi. kalau real confirm kitorg boleh makan lagi kat bagan lalang.... lalalala.

xara said...

Manade.. tu gosip2 liar yang berkeliaran je..uhuk..uhuk..

Blogger templates

Fakulti ku tercinta

 

:: Telatah Wafiy dan Waiz :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea