hehehe.. aku ni suka mengolah resepi orang.. bukan apa.. cari yang terbaik dan menyelerakan...
dulu masa duk kat selayang.. adik2 kuat makan selalu juga membuat puding jagung... sekejap aje habis.. tp guna santan... so memang kaw la... manis dengan lemak santan... tp skrg dh lupa resepi nya... so aku cari2 resepi ada la jumpa resepi ni yang komennya rata2 sedapppp.. tp ku ubahsuai juga resepinya ditambah santan... huhuhuh
Resepi asal boleh didapati disini : resepi asal
Dibawah adalah resepi fari yang telah diubah suai dr resepi asal
Bahan-bahan ( sefamily )
2 cawan tepung kastad
1 tin jagung manis
2 cawan gula
2 cawan santan (den guna 1 kotak kecil santan)
4 cawan air
tin susu cair
secubit garam ( tp kalau beli santan perahan fresh tak yah dh bubuh garam)
Cara-cara
Campurkan tepung gula, jagung, susu dan (air + kastad yang telah disebatikan terleih dahulu).
Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.
SP Page Builder Dalam Joomla
4 months ago
0 comments:
Post a Comment